Puan vermedi·391 syf.····Okunma: 29 Kasım 2020 00:26 Edebiyatın yalnızca hayatın binbir türlü çiçek böceğini, kuşlarını, güzelliğini anlattığını sanan "dünyayı güzellik kurtaracak" tayfanın okumaması gereken kitap. Öyle ki bu okurların incelemelerinde, "bu kitabı hoş bulmadım, doğru bulmadım, cinsel organ için kullanılan kelimeler daha usturuplu seçilmeliydi, aile neden Arap seçilmiş ırkçılık yapılmış" minvalindeki sözlerinden kaçamayabilirsiniz.
Kitapta üç tane uzun öykü bulunuyor. Her birinde fantastik ve mistik unsurların gerçek detaylarla anlatılması yazarın dilindeki belki de en belirgin ayrıcalık. Alice, Aliye ve Ali arasında kitabın sonunda apaçık bir bağlantı kurulmasa da üçünde de aynanın metaforik bir anlamının olması; falcı kadının Ali için, bir çok kez dünyaya gelip kaybolan sevgilisini aradığı bir kadın olduğunu ama son doğumunda erkek bedeninde doğduğunu söylemesi; Alice'in android sevgilisini aramak için Harran'da bir meczup olması, Aliye'nin aynada sırlanması bana kaybolduklarını veya kaybolmanın başka bir şekliyle öldüklerini ve Ali olarak dünyaya gelebileceklerinin ipuçlarını verdi. Belki de zorlama detaylarla üçü arasındaki bu bağlantıyı kurdum bilemiyorum. Sonuçta kitapta bu bağlantı kurar gibi yapılıp bir kesinliğe bağlanmamış ve okuyucuya bırakılmış.
Ali'nin, annesi ve babasıyla otele gittiği yerde Alice'i görmesi beni ayrıca sevindirdi ve bu küçük detaylarla geçmişe dönük hafızamı hep diri tuttu.
Aile içindeki ensest, çocukların cinsel fantezileri, küçük yerlerde yaşanan sapıklıkları herkesin bildiği halde üç maymunu oynaması gerçekte var olan şeyler ve yazılmasında bir sakınca göremiyorum. Kitapta konuşacak çok fazla detay var. Hepsine giremem fakat oldukça beğendiğim bir kitaptı.