Kitap adı: Momo
Kitap yazarı: Michael Ende
Türü:
Fantastik Çocuk Kitabı
Karantinamın ilk gününde çok iyi betimlemeler yapılan Alman Gençlik ödülüne layık görülen ve çok fazla dile çevrilen bu kitabı okudum. Kitap büyüklerin içindeki küçüğe seslendiği için 7den 70e herkesin ilgini çekeceği oldukça akıcı bir kitap.
Momo 8-12 yaşlarında nereden geldiği bilinmeyen bir kızdır. Kitaba bir tiyatro harabesine yerleşerek başlanmıştır. Momo yerli halka ilaç gibi gelmiştir. Momo'nun en güzel yeteneği çok iyi bir dinleyici olmasıdır. Halktan birinin derdi olduğunda “Momo’ya git” diye deyimler üretmiştir. Momo tiyatro oyunlarında can kan olmuştur. O varken oynanan oyunlar çok daha eğlenceli ve güzel geçmektedir. Momo zamanla iki yakın arkadaş edinir. Biri yaşlı çöpçü Beppo'dur. Diğeri ise genç ve turist rehberi olan Gigi’dir.
Zaman ilerledikçe duman adamlar şehirde belirmeye başlıyor. Bu adamlar sürekli sigara ellerinde olduğu için onlara Momo duman adam diyor. Zaman içinde bu adamlar şehirdeki herkesi zaman tasarrufuna iterler. Banka mantığı ile zaman tasarrufu kampanyaları başlatırlar. Kitabın en sevdiğim sözleri bu sayfalarda yer alıyor. Adete zamanımızda yaşadıklarımızı andıran cümleler içermektedir. İnsanlar zaman tasarrufu yapmak için bazı şeylerden vazgeçerler. Ailelerini huzur evlerine bırakırlar. Kuşlarını barınaklara verirler.Çocuklarina zaman ayirmazlar.hayal kurmaya ve eğlenceye zaman ayırmazlar. Daha çok para kazanıp refah içinde yaşarlar ama yüzleri hep aşık insanlar çoğalır. “Zaman tasarrufu yaparken başka şeylerden tasarruf ettiklerinin farkında bile değillerdir.”
Momo tüm bu olanların farkındadır ve neler olduğunu anlamaya çalışırlar. Momo arkadaşlarıyla bir plan yapar. Halk eylemi yapacaktır. Ona destek veren sadece çocuklar olur. Eylemde pankartlar yazarlar ve yolda yürümeye başlarlar. Tüm çocuklar eyleme katılıp ailelerinden zamanlarını onlara ayırmalarını isterler ama kimsenin bu eylemi fark edecek zamanları yoktur.
Momo pes etmez yolda yürürken bir kaplumbağa ile karşılaşır kaplumbağa bir kurtarıcıdır. Burada kaplumbağa figürünün seçilmesinin sizce de bir anlamı yok mudur. Zamanı yavaş yaşayan ama ömürleri uzun olan bu hayvan neyi temsil ediyor sizce?
Momo kaplumbağa ile yollara koyulur. Öyle yavaş ama bir o kadarda hızlı ilerler. Kimse onları fark etmez. Momo’nun ortadan kaybolması üzerine arkadaşları telaşlanır. Hatta duman adamlar bile Momo’yu aramaya koyulurlar. Kaplumbağa sırtındaki ışıklarla Momo’yu yönlendirir ve onunla konuşur. Momo’nun tehlikeli olduğunu düşünen duman adamlar yönetim kurulu toplantısı yaparlar. Toplantıda çıkan karar Momo’yu yanlarına çekmek olur.
Gel gelelim Momo ve kaplumbağanın yolculuğuna... Hiç bir yerde olan eve Momo gelmiştir. Duman adamların bir numaralı korktukları Hora ustayla tanışırlar. Her şeyi gören gözlük ile Hora usta olanları bilmektedir. Hiç bir yerde olan bu evden hiç çıkmayan Hora usta bence bir zaman meleğini temsil etmektedir. Duman adamların insan kılığına girmiş hiçler olduğunu söyler Momo’ya. Kitabın bu kısmında zamanı sorgulamaya başlıyorsunuz. Momo sorular soruyor ve Hora cevaplar veriyor. Cennet gibi bir bahçeden geçiyorlar ve saat çiçeklerini görüyorlar. Momo 7 uyuyanlar gibi evde gözünü açtığında zaman ilerlemiş bir yıl geçmiştir. Bu arada dostları onu kurtarmak ve aramak için duman adamların eline düşmüştür. Her şey çok değişmiştir yemekler bile fast food olmuştur. Evler ise tek tip ve tek düzen olmuştur. Çocuklar ise sokaklardan toplanmış ve depolara konmuştur. Onlar birer zaman tasarruf usu olarak yetiştirilmektedir.
Momo şimdide zamanın gerisinde kalan alışkanlıkları ile dostlarını aramaya çıkar. Gibi çok ünlü bir hikaye anlatıcısı olmuştur. Kimseye zamanı yoktur. Beppo ise sürekli çalışıyordur. Momo’yu kurtarmak için zaman tasarrufu imzalamıştır. Kaplumbağayı kaybeden Momo geri Hora ’ya ulaşamaz çünkü yolu bulamaz. Momo duman adamlarla toplantı yapar. Kaplumbağayı arayıp bulan Momo tekrar aynı yollardan Hora ’ya giderler. Duman adamlar ise onları takip ederler.
Acaba Momo bunları nasıl çözecek? Arkadaşlarını ve tüm dünyayı bu beladan nasıl kurtaracak?
Hora Momo’ya bir saat çiçeği verir ve Momo zaman durduğunda sadece bir saat içinde geri gelip Hora’yı uyandırmalıdır. Bir anda bir deprem ile zaman durur. Hayatta sadece duman adamlar kalmıştır. Diğer insanların zamanı yoktur. Duman adamların ise bazılarının çok az zamanı vardır. Herkes can derdine düşmüştür birbirlerinin zamanını çalıp sigaralarını içmektedir. Sigarası biten duman adamlar bir bir yok olmaktadırlar. Artık çok az duman adam kalmıştır. Momo onların ellerinden kurtulup Hora ’ya çiçeği yetiştirir ve zaman tekrar akmaya başlar. Kimse olan bitenin farkında değildir... Momo eski dostlarına ve eğlenceli hayatına döner.
Anlattıklarım ve anlatmadıklarımla çok heyecanlı bir kitap sizi bekliyor. Tavsiye ediyorum.
AYŞENUR Ören
30.11.2020