Puan vermedi·95 syf.··Beğendi
···Okunma: 02 Aralık 2020 19:01 Nikola Tesla hakkındaki bu aforizmalar kitabı onun düşüncelerini anlamak bakımından ufuk açıcı kimi ayrıntılar, fikirler veriyor. Tesla'yı anlamak aslında içinde yaşanılan dönemi ve Dünyayı anlamak anlamına da geliyor dolaysız biçimde. Doğanın sırlarını merak ediyor, ''Dönen manyetik alan keşfimi, ne kadar kıymetli olursa olsun, binlerce buluşa değişmem.'' diyor. Tesla, dahi seviyesinde bir bilim adamı, yetişkinlik çağında mucit olduğunu anlayıp harekete geçiyor. Çağını çağının ötesine taşımak istiyor. Tek başına. Yüksek bir potansiyeli mevcut. Sayısız buluşu ve deneyi de bunun kanıtı. Paraya, yeteneklerini sergileyebildiği bilimsel tutkusundan daha fazla değer vermiyor. ''Çalışmalarımda beni teşvik eden asla maddi kazanç olmadı. Yine de, işime devam edebilmem için, bilim ve sanayiye verdiğim değerli hizmetlerim karşılığında emeklerimin tazmin edileceğini umuyorum.'' diyor sonraları. Fakat ihtiyarlayınca bir otel odasında beş parasız ve yalnız bir insan olarak hayatı son buluyor. Bir belgesel de izlemiştim orada vardı, ayrıca wikipedia'da şöyle yazmaktadır: Parasının çoğunu harcayan Tesla, New York'ta birçok otelde yaşadı ve ödenmemiş faturaları geride bıraktı. 'İdeallerin Yenilgisi' kitabında' ''Bilimin burjuvazinin elinden kurtarılması gerekir-di'' diyen Ali Şeriati'nin yazdıklarını akla getiriyor. Ayrıyeten Edison ile Tesla arasındaki uyuşmazlığı bu çerçeve de okumak faydalıdır sanırım. Tesla'nın trajedisini düşününce yine Şeriati'nin şu sözleri akla geliyor: ''Kederli olan her şey derin ve ciddidir, demiyorum. Bilakis, derin olan her şey ciddi ve kederlidir.'' Örneğin onun yere bir demir saplayan herkesin bedava elektirik sahibi olacağı wardenclyffe projesi yarım kalanlar arasındadır. Nedeni basit: Ticari kâr getirmiyordu. Kitap yormuyor, hatta ilham verici tavsiyemdir.
Not: İcadlarını sıralamayı gerekli görmedim, dileyen google'dan bakabilir.