2020 53. kitabı
Okunma: 03 Aralık 2020 23:46
Pamuk'un başarılı romanlarından birini daha okumuş olmak bana ayrı bir zevk verdi bu kez. Kitap bittikten sonra yarım saat daha sürdü aslında . Kahramanların, olayların dünyasından çıkmak benim için çok zor oldu. Roman tam bir dönem trajedisi olarak karşımıza çıkıyor. Babaannelerini ziyaret etmek için bir haftalığına Cennethisar'a giden üç kardeş ve onların birbirinden farklı ve karmaşık dünyaları; Faruk, Metin ve Nilgün. Romanın Tanzimat dönemi siyasal ve sosyal dünyasına kadar uzanan bir yapısı var. Kuşaklar arası farklılığı, aile fertleri içindeki entrikaları, çatışmalarıyla tam anlamıyla bir panoramik roman niteliği taşıyor. Ben en çok Fatma'yı sevdim romanda, kim olduğu okuyacak olanlara sürpriz olarak kalsın. Bunlarla birlikte soyaçekim etkisini çok fazla görüyoruz, dede Selahattin ile başlayan ve oğul Doğan ile torun Faruk çizgisinde devam eden bir "tutunamama" var. Selahattin tam olarak olmamış Tanzimat aydını ancak çok hassas da bir ruh. Onu anlata anlata bitiremem ancak hayata karşı duyduğu hırsa hayran kaldım diyebilirim. İyi okumalar şimdiden
Sessiz EvOrhan Pamuk · Can Yayınları · 19838,6bin okunma