2020 4. kitabı
Kitabın şöyle bir çatısı var: Zamanı insan bilincinin ta kendisi olarak tanımlanmış.Yaratılan her insan,kainatın kün(ol) emriyle varolduğu andan sonrasının bilgisini de bilincinde ‘bilmeden’ taşır.Dolayısıyla insan bilinci doğumundan ölümüne kadar yaşadığı ile sınırlı değildir,öncesi vardır.İlahi varlığın isteği, insanın bu sır bilgiye ulaşması ve buna ulaştıktan sonra da doğru yorumlayıp gerçek hayata doğması öz’e tekrar dönmesidir.Ama insan bilmeye başladıkça ‘Benlik’ duvarını aşamazsa,hakikate doğamaz ve tekrar ölüme doğar.Ve bu benlik sahipleri zalimlerden olur.Zalimleri; tekrar ölüme doğmamak için , ‘kadim sır’a ‘ilm-i ilahiye’ Allah’ın ilmine ulaşmak için insan bilincine sahip olmak ister,bilince sahip olursa zamana sahip olur,zamana sahip olursa o ilk yaratma bilgisine ulaşır,ölmek üzere tekrar doğmaz,yaratmayı bilir,ölümsüz olur gibi bir temele oturtmuş.Ama Allah’ın ilmine ‘bilinç’ ile değil ‘gönül’ ile ulaşılabileceğini söylemiş.İşte bir tarafta bu tanrılaşmak,ölümsüz olmak isteyen zalimler diğer taraftada Allah’ın ilminin ( İlmi ilahiye,kadim sır) koruyuculuğunu üstlenen ‘gönül’ ehli olanlar. Bu iki tarafın zalimlerini paganist yapı olarak detaylandırmış ve bu yapının sisteminin nasıl işlediği açıklamış.Bence ilk 150 sayfa kesinlikle okunmalı,gözleri açmalık bilgiler :) Diğer taraftaki gönül ehli olanları da Hankahlar olarak anlatmış.Paganın zıddı Hankahlık yani.Kitapta Türklerden itibaren olan koruyuculuk üzerinde daha çok durulduğu için adı Hankah ama Hankahlığın taşıdığı mâna açısından (özü koruyan) yaratılışımızdan itibaren her dönemde devam ettirildiğini düşünmeyi daha doğru buluyorum.Türklerin bu koruyuculuktaki yerinden,öneminden bahsetmiş,Hankahlığın devam ettirildiği anlayışın Melamilik anlayışı olduğundan bahsedilmiş.Atatürk’ün bu Hankahlık anlayışla yetiştirildiğinden ve Melami olduğundan bahsedilmiş.Ama bu bilgileri daha tatminkar delillerle ispatlamasını bekliyor insan,kişisel tercihin yazarın bilgilerine inanıyorum :) ama inanmayan çok olup asıl mesajı kaçırabilirler.Bir de eleştirim ; sanki Atatürk’ten daha yoğun bahsediliyormuş gibi anlaşılıyor kitabın kapağından ama öyle değil son 50 sayfa anca o da dolu dolu değil,biraz çekici kılmak için yapılmış gibi,ama kesinlikle tavsiye edeceğim güzel bir kitap,sadece biraz bu konulara aşinalığı olanların okumasını tavsiye ederim,Atatürk görüp hemen almalıyımlardan olanlar okumasın :)
HankahBaran Aydın · Destek Yayınları · 201652 okunma