2020 94. kitabı
İsveç Yazarlar Birliği üyesi olan Fırat Cewerî, İsveç PEN Kulübü Yönetim Kurulu Üyeliği’nin yanı sıra, uzun yıllar “Sürgündeki Yazarlar Komitesi”nin de Başkanlığı’nı yaptı. Kürtçe ve İsveççe edebi çalışmalarını sürdüren Cewerî’nin eserleri İsveççe, Almanca, Farsça, Arapça ve Türkçeye çevrildi hatta filme uyarlandı. Geç Bir Sonbahardı, Birini Öldüreceğim, Lehî ve Maria Bir Melekti adlı romanlarıyla yakın zamanda tanışmak niyetindeyim. 2018 yılında İsveç Akademi Ödülü’ne layık görülen yazarın Mehmed Uzun ile yakın teması olduğunu bildiğim için bende ayrı bir yeri oldu açıkçası. Hemen Cewerî 'nin hemde Uzun' un kitaplarını anadilinde okuyabilmeyi çok isterdim. Zira 'sürgün edebiyatı' olarak adlandırılan bu türü anlatılanların sahiciliğinden ötürü çok severek okuyorum. Edebiyat zaten siyasetle zaruri bir ilişki içinde. Solgun Romans yazarın öykü kitabı, göç ve sürgün, yas ve yaşama dair gerçekçi öyküler bulmak isteyenlere ve Modern Kürt Edebiyatı ile tanışmak isteyenlere tavsiye ederim. Yazarın öykülerini okumak bende Mehmed Uzun okuma özlemini hissettirdi. .. .. "Beş yıllık sürgün yaşamının bütün sikıntısı o güne toplanmış, bir top yılan olup odama süzülmüştü sanki, o günkü yalnızlık müthiş derecede alınganlaştırmıştı beni, durduk yerde kendime ayıp duruyordum. Bu kendime acıma duygusu kişiligimi, özsaygımı yaralıyor, beni şu ezik anlamsız hayatımı bitirme düşüncesine sürüklüyordu. Küçük odam zindan olmuştu bana ve bu görülmemiş yalnızlık zindanında cellatlar duygularımı kamçılayıp duruyorlardı. Yakamı ellerinden kurtarıp şefkatli birilerinin göğsüne sığınarak çocuklar gibi hıçkıra hıçkıra ağlamak istiyordum." ..
Solgun RomansFirat Cewerî · Avesta Yayınları · 200445 okunma