Paralel evrenlerde geçen kırılgan, naif, film gibi bir aşk hikayesi
2020 10. kitabı
Normalde hiçbir kitaba yorum bırakmıyorum ama bu kitaba haksız yere yapılan bir yorumu okuyunca yazarın tüm kitaplarına yorum bırakmak oluşuverdi içimde aniden. İnadım inat bundan sonra Şeyda Aydın'ın tüm kitaplarına incelemeler, alıntılarına da beğeni bırakacağım. Ama şimdi döşeyeceğim. Çünkü internet denen ortam iyi işler yapan kadınlara nefret yaymak ve lekelemekten başka bir şeye yaramıyor, güzel olan ise tam aksine alkışlanmıyor. Yazara gelince, cyberpunk ve paralel evrende aşk temalarında (valla çok severim bu konuları) Amerika'da tez konusu olmuş, adını duyurmuş bir yazar. Kitabımıza gelince adı Diğer Evrenin Senaristi ve yazarın ilk kitabı, yani resmen acemiliği, diğer üç kitabını okuduğum için yazım dilinin gittikçe evrimleşmesine oha demiş biriyim. O çocuksu şapşal aşık masumiyetini yazarken özellikle kullanmış çünkü Eeva ile Veera'nin toy dönemini anlatıyor. Kitapları bilirsiniz, imla hataları olmazsa olmaz, ben çok kitap okur, incelerim, ilk baskılarında yayınevi kaynaklı sorunlar hep olur. Onu bunu bırakın bugün 40.baskısı olan nobel ödüllü kitapta bile hatalar buldum. O sebeple bana göre ilk baskı kıymetlidir ve günahı olmaz, bu günahlar yazara da mal edilmez. Neyse, zaten yazar da diyor röportajlarında o romanı ben çok sade bir dille yazdım, zaten ilk başta film senaryosu gibi düşünmüştüm ama Türkiye'de filminin çekilmesi mümkün olmadığı için romana çevirdim. Özellikle çok sade bir dille yazdım ki akıp gitsin, insanlar aşka odaklansın, ayrıca senaristleri, filmleri ve senaryoları konu alan bir roman, gönderme yapmak istedim, aşırı deneyseldi, diyor yazar. Ayrıca tüm kitaplarını okuyunca fark ettiğim kadarıyla kadın estetiğini ve güzel kadınları övmeyi çok seviyor. Kadın, kadın vücuduna tapan şekilci bir yazar olabilir, istediğini istediği gibi yazabilir zaten diyor ben hiçbir oluşuma ait değilim, grupları, etiketleri sevmiyorum, kendi inandıklarımı yazıyorum diye. Biz buna özgünlük diyoruz. Yahu kim sevmez güzel veya çekici kadınları anlatan kitapları? Diğer evrenin senaristi kitabında bir Eeva var mesela, uğruna ölünür güzellik ve çekicilikte. Eeva bir aktris ve eline bir senaryo ulaşıyor, kitabımızın kahramanı senarist Veera'dan. Eeva'nın o senaryoyu okumasıyla ilerliyor kitap... Bence bu resmen dahiyane, roman içinde ilerleyen senaryo gibi. İşte bu noktada anlamayan dahi kafalar da böyle saçma yorumlar yazıyor. Paralel evren konularını da her yazar istediği gibi yazabilir, kimse teorik fiziği teliflemedi ya! Bence ilk kitaba göre çok akıcı, 10 üzerinden 7 vermiştim, puanı ayarında. Kitabın sonlarına doğru paralel evrenlerde başlarına kötü şeyler geldiğini öğreniyoruz, aşkları son derece naif, kırılgan, bu yazarın diline yansımış zaten. Valla üç günde su gibi okuduğum kitaptır. Fikir zaten dahice, sen al ütopya yarat, paralel evrenler koy, içine trajik bir aşk hikayesi koy, bi de bu iki kadın olsun. Var mı daha yürek yiyen yazar? Şahsi fikrim, bir yazarın tüm kitaplarını okumadan değerlendirme yapılmaz, hepsini okumanız lazım çünkü bu bir üçleme, ikinci kitabı Diğer Evrendeki Kadın ABD'de bilimkurgu konferansında Türkiye'yi temsil etti, daha ne olsun. İşte maalesef çekemeyen insanlar oluyor, karalama yapıyorlar, benim gibileri yorum yapmak zorunda bırakıyorlar. Yazarı sosyal medyadan takip eden bir okuru olarak çok güzel işler yapıyor, haksızlığa hiç gelemem. Yatak odası edebiyatı arıyorsanız uzak durun, romantikseniz okuyun.
Diğer Evrenin SenaristiŞeyda Aydın · İkinci Adam Yayınları · 202191 okunma
Yazarın üç kitabını okudugum için yazım dilinin zaman içinde edebilesmesine şahit oldum. Şu anki durumu harikulade. Ayrıca yazar köşe yazarlığı da yapıyor, kim karalama yapabilir ki görünen köy var, akıcı anlatımı ortada. Ya bırakın konuşsunlar, reklam oluyor 😂
Dürüst bir inceleme, tebrik ederim Semih. Paralel evren hikayeleri filmlerden çalınmaz zaten, binlerce roman sayabilirim paralel evren hakkında. İnsanlar illaki eserlere yerli eserlere nefret kusacak ya, böyle naif, kendi halinde aşk hikayelerinden hınçlarını alıyorlar. Eğer üçlemeyi okuyacaksanız öneririm bu romanı.
En muhteşem ve dürüst inceleme bu olabilir. Kadın şekilci, evet ne sorununuz var yani? Estetiğe övgü iyidir, eril değil, dişil bir eylemdir bence.
Bravo, muhteşem inceleme ve yorum olmuş.