2020 50. kitabı
Okunma: 13 Aralık 2020 16:23
Naomi ve Nazlı Kar romanlarından sonra Anahtar Tanizaki' den üçüncü romanım. ‘Kocasının hatırı’ için sadakatsizlikten sakınmayan 45 yaşındaki İkuko... Eşinin en savunmasız hallerini bile fırsat bilip onu bir oyuncak haline getiren 56 yaşındaki sapkın kocası... Bu rezil evliliğe asiste eden, çiftin tek kızı 19 yaşındaki Toşiko ve onun nişanlısı! Kimura... Bu komik, sancılı evliliği ve dört karakterin birbirleri ile olan tuhaf ilişkilerini konu alan roman, yazarın ustalık dönemi eserlerinden olarak bilinir. Kitabın konusu 1990'ların en kült yapımlarından olan Robert Redford ve Demi Moore‘un başrollerini oynadığı #Indecentproposal (#AhlaksızTeklif) filmini anımsattı bana. Bazı ince sınırlar vardır ki, para ya da tutku, karşılığında ne olursa olsun riske edilmemelidir. Bununla birlikte ‘bilip te bilmezlikten gelmek’, ‘görüp te görmezlikten gelmek’, ‘duyup ta duymamış gibi yapmak’ Japon insanının çok yöneldiği bir varoluş şeklidir, zira Japon kültüründe devamlılık esastır. Bu sürdürülebilirlik amaçlı ‘-mezlikten gelmek’ eğilimi biz yabancılar için çoğu zaman zorlayıcı olabilir. Düşünsenize sürekli bir ‘ağzımzın tadı kaçmasın Ali Rıza Bey’ modu... Zira, kitapta da birbirlerine iletmek istedikleri görüş ve taleplerini günlüklerine yazıp, sonra o günlüklerin okunduğunu bildikleri halde, karşılıklı bilmezlikten gelme durumu söz konusu... Normalde dile gelemeyecek durumları, günlüklere yazmak, çaktırmadan okumak, karşı tarafın da okuduğunu düşündüğü için kendisinin de okumak zorunda olduğunu hissetmek, okuyor gibi yaparak okumamak, olmayan şeyleri yazarak hedef şaşırtmak... Eeeeeeeehh yeter bea... Çok çetrefilli işler, içim şişti.... Bu kadar sinsilik çok fazla. Anlayacağınız üzere benim için #neysekibitti rafında yerini alacak. Belirtmek isterim ki okurun sınırlarını zorlayan değil , okuru rahatsız edici derecede bazı sınırlar aşılmış. İlk 50 sayfadan sonra içten içe bir bulantı belirdi ki, içimdeki dış ses #biranönceboşanın ya da #geberin repliğini tekrar edip durdu... Sadakatsizliğin bu şekilde edebi bir metin haline getirilebilmesi ile ilgili tabii ki söyleyecek sözüm yok. Alıntılar Okumadığıma rağmen okuduğuma inanacağına göre, oturup okumak en iyisi olurdu belki, ama yine de asla okumam. 50 Karımın sinsi bir kadın olduğunu söyledim, ama bu lafı söyleyen ben de sinsi bir adamım. İkisi de sinsi bir adamla bir kadının çocuğu olduğuna göre, Toşhiko’ nun da sinsi bir kız olması şaşılacak bir durum değil. Fakat ondan daha sinsi olan Kimura. Arayıp birbirlerini bulmuşlar gibi dört sinsi insanın bir araya gelivermesi insana bıkkınlık veriyor. 76 Eskiden beri kitap okumayı bıraktığım hiç olmamıştı ama artık hiçbir şey okumuyorum. Yalnızca, yıllar boyu geliştirdiğim alışkanlık dolayısıyla masanın başında oturup duruyorum. Evet, gözlerim önümdeki kitaba takılmış oluyor, ama bir şey okuduğumdan değil. 95 Ben kocamdan yarı yarıya şiddetle nefret eder, yarı yarıya da delice severim. Karakterlerimiz pek uyuşmaz...’ ‘Bu böyle diye tutup bir başkasına aşık olmaya kalkmam. Eski namus kavramı iliğime kemiğime işlemiştir ve yaratılış itibarıyla buna asla karşı gelmem. 134
Japon Edebiyatı
AnahtarCuniçiro Tanizaki · Can Sanat Yayınları · 2019698 okunma