"Kar bana Allah'ı hatırlatıyor"
2020 12. kitabı
Okunma: 24 Aralık 2020 00:19
Bu kitabın beni gerçekten etkilediğini söyleyerek başlamak istiyorum bu incelememe. Okurken beni birçok kez düşünmeye sevk eden, bazen hayrete düşüren, bazen üzen, bazen huzur veren ve sonunda, içimde aşina olduğum bir boşluk bırakıp giden bir kitaptı. Öncelikle Orhan Pamuk'tan okuduğum ilk romandı ve bir roman nasıl yazılır, okurda okuma isteği nasıl uyandırılırı gördüğüm bir kitap oldu. Bu kitabı okumaya başladıktan sonra içimde ister istemez Orhan Pamuk'un diğer romanlarına karşı bir merak ve okuma isteği doğdu. Bu romandan sonra yazarın diğer kitaplarını okumamak, hem yazara haksızlık, hem de kendim için büyük bir kayıp olacaktır diye düşünüyorum. Kitabın içeriğinden kısaca bahsedecek olursam; yazarın kitabın başında ve hikayenin aralarında bizlere yaptığı açıklamadan hareketle, kitaptaki ana karakter "Kerim Alakuşoğlu"nun (Bu ismi kullanmayı sevmezdi, kendisine "Ka" denilmesini isterdi ve kitap boyunca da bu kısaltma kullanılmıştır) yazarın eski bir arkadaşı olduğunu görüyoruz. Ka, Almanya'daki sürgün yıllarından sonra Türkiye'ye döner dönmez, genç kızların hızla artan intiharları hakkında araştırma yapıp bir yazı yazma amacıyla Kars'a gider. Kars'ta, güzelliğiyle herkesin dikkatini çeken ve eski bir arkadaşı olan İpek de vardır. Şehre gelir gelmez yoğun kar nedeniyle yollar kapanır. Ka hayatının en önemli ve bir daha hiç unutamayacağı yaklaşık dört gününü burada geçirir. Ana karakterin isminin "Ka", olayların geçtiği şehrin "Kars", karakterimizin kaldığı otelin isminin "Karpalas" ve son derece "Karlı" bir havanın olması ve bunların son derece uyumlu olması :) romanı daha da bir ilgi çekici hale getiriyor. İçerikte de bahsettiğim gibi kitaptaki ana tema intihar ve ölüm. Peki genç kızlar neden intihar ediyor? Kadınlar neden ölüyor? Kadınlar çevre baskısından dolayı intihar ediyor!!! Kadınlar zorla evlendirildiklerinden dolayı intihar ediyor!!! Kadınlar kocalarından dayak yedikleri için intihar ediyor!!! Kadınlar sırf dini inançlarından dolayı başını örtüp, bu sebeple eğitim hakları elinden alındığı için intihar ediyor!!! Kitap bizlere dönemin Türkiye'sinin siyasi yapısını çok iyi bir dille anlatmış. Her türlü fikir yapısına sahip, her türlü ideolojiden şahıslara kitapta yer verilmiş. Din ve dinsizlik çatışmasını çok iyi işlemiş. Ka da içinde çok kez bu fikir ve ideolojiler arasında gidip geliyor, kendisine Allah'ın varlığını soruyor ve kitabı okuyanların aklında en çok kalanlardan biri olan şu cümleyi tekrarlıyordu: "Kar bana Allah'ı hatırlatıyor" #106618508
KarOrhan Pamuk · İletişim Yayınları · 201217,8bin okunma