2020 33. kitabı
Okunma: 24 Aralık 2020 23:00
Kitabı okuduktan sonra bir inceleme yazmazsam olmaz dedim ve yazmaya karar verdim. İnternette çok fazla gördüğüm için merak ederek almıştım bu kitabı. İçeriği hakkında en ufak bir fikrim yoktu. Kitapların arkalarını ve içeriklerine dair bilgileri okumayı pek sevmem, hiç bilmeden okumak bana daha güzel geliyor. Bu kitabımız fantastik bir dünya sermiş önümüze. Okumaya ilk başladığım zaman açıkca söylemem gerekirse yazarın dilini hiç sevmedim. Çekemedi beni kitap. Normalde 1 günde okuyup bitireceğim bir kitap iken 3 günde bitirdim sanırım. Çünkü gerçekten ilk başlarda yazarın dili hiç hoşuma gitmedi ve adapte olamadım kitaba. Ama konusu güzeldi ve okumam gerek diye zorladım kendimi. Yaklaşık bi 70 sayfadan sonra yazarın diline alışır hale geldim ve olaylar hızlanıp, güzelleşince kitap sarmaya başladı. Öncelikle konusu sihir üzerine. Ferenorman adında bir köyümüz var kitabımızda. Gayet düzen içinde hayatını sürdüren, sihiri bile sadece ihtiyaç olarak kullanılan bir köy karşılıyor bizi. 12 yaşındaki Alice ana kahramanımız. Başına buyruk, özgür ruhlu bir kız kendisi. Babası henüz o 9 yaşındayken ortadan kaybolmuş ve bu kız bunun etkisiyle fazlasıyla üzülüp babasını bulma aşkıyla yanıp tutuşuyor. İlk başlarda kızın düşüncelerini, rutin hayatını anlatıyor yazar bize. Oliver ikinci kahramanımız. Alice'in nefret ettiği, okuldan onun yüzünden atıldığı bir çocuk kendisi. Bir anda Alice'in karşısına çıkıp ondan yardım istiyor. Ne yardımı istiyor diye sorarsak da, kitapta anlatılan bir Ferenorman geleneği olan Teslimiyet görevi için yardım istiyor. Teslimiyet adı verilen tören Ferenorman da 12 yaşına gelen her çocuğun kendilerinde olan sihir yeteneğini sergilemesi ve o yeteğine göre belli puan dereceleriyle kazanılan görevlerden oluşan bir gelenek. Oliver bunun için yardım istiyor fakat Alice kendi Teslimiyet görevi için bunu reddediyor. Tabi Oliver'dan nefret etmesi de başka bir sebep. Alice kendi asıl yeteneğini göstermeyip Teslimiyet'ten sıfır alıyor. Ayrıca belirtmeliyim ki Ferenorman sakinleri gayet renkli kişiler fakat Alice onlara aykırı olarak bembeyaz bir kız. Saçından tutun, ayaklarına kadar. Başarısız bir Teslimiyet geçiren Alice macera meraklısı olduğu için Oliver'ın teklifini kabul ediyor. Ayrıca belirtmeliyim ki Oliver'ın görevi Alice'in babasını bulmak. Bu uğurda yola çıkıp Ötediyar adlı bir yere gidiyorlar. İşte macera o zaman başlıyor. Ötediyar onların köyüne göre oldukça düzensiz bir yer. Sihiri zevk için kullanıyorlar, sihir olanakları az olduğu için köylerine gelen sihirli ziyaretçileri yiyorlar bile! Onların sihir güçlerini alabilmek adına yapıyorlar bunu. Oldukça korkunç bir durum. İşte bizim bu iki kahramanımız bu tehlikeli yerde Alice'in babasını bulmaya çalışıyor. Başlarına türlü türlü tehlikeli olay geliyor. Bir sürü macera yaşıyorlar, kaç kez ölümle yüz yüze geliyorlar ama bunca olayın ardından sonunda Alice'in babasını burada bulup kurtarıyorlar. Buraları kısa tuttum yoksa tüm kitabı anlatmam gerekirdi. Genel olarak konusu bu yönde olan kitap bence aşırı tatlı. Konusu oldukça güzel. Sadece sonu çok hızlı yazılmış gibi geldi bana. O kadar olaydan sonra daha ayrıntılı bir şekilde bitebilirdi. Genel anlamda sevdiğim bir kitap oldu.
ÖtediyarTahereh Mafi · Yabancı Yayınları · 2018518 okunma