2020 45. kitabı
Öncelikle şunu söylemeliyim ki kitap gerçekten okunması gereken bir yapıt. Bu kitabı bitirmem uzun sürdü sebebi ise kitabın 400-450 sayfalarına kadar istediğimi elde edememdi. Kitabın yaklaşık ilk 100 sayfasında yazar Alex Halley tarafından Malcolm X'in hayatını okuyoruz. Burada kitabı yazarken ki sürecinden ölümüne kadar ki vakti ele almış. Ondan sonra Malcolm X'in kendi anlatımıyla kendi hayatını okuyoruz. Başlarda "sokak zencisi" olduğu zamanlardan başlıyor ve yapmış olduğu pis işlerden bahsediyor. Açıkçası o bölümleri okurken umduğumu bulamadım. Asıl sürükleyici ve bizi hayrete sürükleyen kısımlar her zamanki gibi kitabın son 100-150 sayfası oluyor. Bu kısım ile ilgili bir şey söylemeyeceğim çünkü bence her insanın ve her müslümanın okuyup islam yolundaki birinin uğradığı haksızlıklarını öğrenmesi gerek. Bu arada şunu belirtmeliyim başlarda Malcolm X'in de içinde bulunduğu İslami teşkilat biraz sıkıntılı bir yapılanma. Çünkü teşkilatın başkanını hem Malcolm X hem de diğer üyeler tövbe haşa Peygamber gibi görüyor. Ne derse haklıdır bir bildiği vardır düşüncesindeler. Bundan dolayı üstünü çizdiğim veya okurken ben ne okuyorum ya dediğim çok bölüm oldu ama dedim ya son 100-150 sayfa da El Malik El Şahbaz (Malcolm X) Mekke'ye gidişinden sonra hayatı ve islama bakışı tamamen değişiyor. Ayrıca beni üzen bir husus da şudur ki az çok yakın tarihe vakıf iseniz Türkiye'nin 60-65 lerde ki siyasi ve İslami görüşünü toplumun yaşayını biliyorsunuz demektir ve bu da Malcolm X'in Türkiye ile çok bir ilişkisi olmadığını anlarsınız. Keşke rahmetli Erbakan zamanı Türkiye'yi görebilseydi diye düşünmüşümdür sonrasında. Selametle..
Malcolm XAlex Haley · İnsan yayınları · 20233,250 okunma