Çok iyi bir edip ve aynı zamanda latif bir sese sahip olan kırkbeşlik bir dostum bir ses kaydı gönderdi bana. Onun sesinin temizliğinden olsa gerek diye düşünerek 'çok hoş' demiştim. Çok hoş bir metindi... İhtiyar ve genç sohbet ediyordu. Düşünsenize! Halihazırda iki akranın yapamadığını iki uç yapıyordu. İyi de kim kimle sohbet etmiyor ki zaten diyecek olursanız, bir durun, demeyin derim. Etimolojik olarak kelimenin kökü tam olarak nereye kadar uzanıyor bilmem mümkün değil. Ancak dostluğu ve sonrasında sevgiye, gerçek bir muhabbete dayanıyor olsa gerek. Görünürde karşılıklı birbirlerine laf atan insanlar hep var ama sohbet var mı? Kaç kişi gerçekten sohbet edebiliyor? Modern dünyanın dikte edilen ve tuhaf ki gönüllüce yaşamak zorunda bırakıldığımız öğretilerine eleştirel bir bakış var bu kitapta. Ben okurken keyif aldım. Sele kapılmış olana balığın karnından gelen bir sesleniş. Taze bir bilgi. Hakikat hep diridir çünkü. İnsan öğrenmekten yorulur ve uyarılmaktan tiksinir. Size öğretiyor,uyarıyor ama yormadan ve sizi mahcup bırakarak. Zaten öğrenmenin temelinde hayret ve mahcubiyetin esrarengiz bir birlikteliği gizli. Okuyun derim bu kitabı. Biri okusun dinleyin de derim. Her ikisinde de kayıplarınızı görecek ama ümitleneceksiniz