2020 41. kitabı
Okunma: 31 Aralık 2020 03:13
kahramanın güzelliğe aştığı savaştı. hiçbir şeyi anlamak istemeden “güzel olan şeylerin de kusurları vardır ve onlar hiç de masum değildir.” demek ister gibiydi . bunun nedeni ise o çok sevdiği güzelliğinin başına getirdiği şeylerdi(!) belki de bu başına gelenler sadece kibrinin eseriydi. son anda bile hala kendinde nedenler aramak yerine ressama hatta vicdanını temsil ettiğini bildiği portreyi yok etmeye çalışması ama kendini yok etmesi... aslında bunu fark etmeliydi çünkü portredekinin kendisinin yanılsaması olduğunun farkındaydı ama farkında olmak istemedi. zaten gerçekleri kabullenmek istememesi onu tüm bunlara sürükledi. peki bu kibir nerden geliyor? güzelliğinden? ama kendisine göre tüm suç yine başkasında yani dostunun ona önerdiği kitaptaydı. oscar wild’ın tek romanı olması beni çok şaşırttı çünkü anlatımı çok iyiydi ayrıca romanın konusunun eşcinselliği de barındırması dönemin özelliklerine göre ilk ve tek romanı için oldukça cesur bir tercih bence ama tabi ki günümüze dek eserin yasaklanması, basımların durdurulması veya toplanması ayrıca sansürlenmesi tarihte beklenen sonuçlar. yazar bu sonuçları öngördüğü için “insanların ahlaksız diye nitelendirdiği kitaplar insanları kendi ahlaksızlıklarıya yüzleştiren kitaplardır” cümlesi yer alıyor. yazara bu konuda büyük saygı duydum gerçekten ve ne cesaret ama demedim de değil.
Dorian Gray'in PortresiOscar Wilde · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202399,3bin okunma