···Okunma: 01 Ocak 2021 22:57 Kitabımız Hasan Ali Yücel Klasikleri Dizisi’nden ve Marcus Tullius Cicero’nun hayatı, eserleri, kitap ve çeviri yöntemi üzerine güzel bir sunuşla başlamakta. Ardından her sayfanın bir yanı Latince diğer yanı ise Türkçe olacak şekilde basılarak orijinal metnin de okuyucu tarafından görülmesi sağlanmış. Metnimiz iki bin yıldan fazla bir süre önce yazılsa da hala güncelliğini koruyan bir düşünce yazısı. İlk sayfalarda beklentimi karşılayıp karşılamayacak mı ikileminden kurtulmaya çalıştığımdan olsa gerek, düz okuma metni gibi devam ettiğim kitap özellikle 14’üncü sayfadan itibaren bana notlar aldırmaya başlamıştı bile. Toparlayacak olursam az sayfa sayısı ile çay arası bitecek gibi görünen bir kitap izlenimi veriyor olsa da sakin ve üzerinde düşünülerek okunması gereken başarılı bir eser elimizde. Bazı arkadaşlar ilk olarak ‘’Yaşlılık Üzerine’’ okunmalı tavsiyesinde bulunmuşlar ancak ben elimde olmadığı için o yöntemi uygulayamadım. Yine de sizler için iletmek istedim. Altta kitaptan birkaç alıntı paylaşacağım. Herkese iyi okumalar dilerim.
- Kuşkusuz yükümlülüklerinden şikayet edenler iğrenç insan türüdür; kişi kendisine yapılan iyiliği hatırlamalı, ancak iyiliği yapan da yaptığı iyiliği unutmalıdır.
- Bu yüzden birine değer verdikten sonra düşünüp taşınmak değil, düşünüp taşındıktan sonra birine değer vermek gerekir.
- Göz yummak dost kazandırır, hakikat ise nefret.
- Dostluk doğa tarafından kusurların yoldaşı olsun diye değil, erdemlerin yardımcısı olsun diye bahşedildi, zira erdem tek başına en yüce amacına ulaşamazdı, başka bir erdemle bağ kurup birleşerek ulaşabilirdi.
- Şu da saçmadır: İnsanlar rahatsız olmaları gereken şeylerden rahatsız olmuyor, umursamamaları gereken şeylerden rahatsız oluyorlar, zira hata yapmalarını bir sorun olarak görmüyor, eleştirilmeyi rahatsız edici buluyorlar, oysa tersine, kusurlarına üzülmeleri, düzeltilmekten de hoşlanmaları gerekir.