2021 1. kitabı
✒Sergüzeşt✒ . Yurdundan koparılıp köle olarak satılan Dilber adındaki güzel bir kız çocuğu, hizmetçi olarak satıldığı evlerde olmadık eziyetlere maruz kalır. Sonra talihi yüzüne güler ve iyi insanların arasına düşer ve serpilip büyür. Ama bu insanların iyiliği evin genç beyinin Dilber'e aşık olması ile son bulur ve bu huzur dolu yuvadan da kovulur. Sonrası ise yine bilmediği diyarlarda bilmediği insanlara hizmet etmektir... Sergüzeşt'in kelime anlamı macera demek. Kitap da Dilber'in yaşadığı maceraları anlatıyor ama bir farkla; bu maceralar hiç de heyecanlı değil aksine acı dolu ve mutsuzlukla bezeli. Kitabı beğendim mi sorsuna ise malasef verebileceğim kesin bir yanıt yok arada kaldım. Bunda kitabı orijinal metinden okuma çabamın da katkısı büyük. Kitabı alırken üstünde yazan orijinal metin ibaresini gözden kaçırmışım ve sonuç; bir elimde telefon bir elimde kitap, kelimelerin günümüz yazılışlarını bulup cümleleri anlamaya çalışmakla geçti. İlk başlarda bu işi sevmiştim ama ilerleyen sayfalarda çok yorucu olmaya başladı. Kitabı bitirdim ama sanki çok ağır bir kitap okumuş hissi kaldı üstümde. Konu olarak sevdim, karakterlerin hislerini okuyucuya geçirmede çok başarılı ama bu tercüme işi yüzünden kendimi pek veremedim. O yüzden ilerleyen zamanlarda günümüz Türkçe'si ile düzenlenmiş olan basımı okumak istiyorum. . Kitaplı ve huzurlu günler.
SergüzeştSamipaşazade Sezai · Papersense Yayınları · 201456,5bin okunma