·240 syf.····Okunma: 27 Aralık 2020 17:29 · BEYAZ ZAMBAKLAR ÜLKESİNDE KİTAP İNCELEMESİ
“ Atatürk’ün okullarda okutulmasını istediği kitap” Bu kitabın elinize geçme sebebi yüksek ihtimalle bu yargıdır. Ağırlıklı olarak ilkokul ve ortaokul öğrencilerine okutturulan daha doğrusu okutturulmaya zorlanılan bu kitap, seviye olarak bu gruplara uygun değildir. Gerek içerik gerek dil bakımından belirli bir seviye istemektedir.
Beyaz Zambaklar Ülkesinde kitabında Finlandiya anlatılmaktadır. Finlandiya’nın bağımsızlığını nasıl kazandığını, milli seferberliklerini, coğrafyasını, kültürünü ve diğer ulusal değerlerini nasıl elde ettiği anlatılır. Finlandiya, yüzyıllar boyunca İsveç sömürgesi altında yaşamıştır. Az nüfusu, verimsiz toprakları ve genel dünya gündeminden uzak kalması ile bilinir. İsveç – Rus Savaşı sonrasında Rusya tarafından Finlandiya’ya özerklik verilir. Bu özerklik sürecinde yüzyıllar boyunca hiçbir gelişim gösterememiş olan Finlilerde toplumsal bir seferberlik görülür. Bu seferberlikte tüm Fin halkı görev almaktadır. Finli aydınlar geri kalmış Fin toplumunun kalkınmasında öncü olmuştur. Askeri, kültürel, ekonomik, eğitim… Kısacası her alanda köklü reformalar yapılır. Yapılan bu reformlar Rus yazar Petrov tarafından bazen şahıslar üzerinden bazen hikâyeler üzerinden bazen de kanıtlar üzerinden bizlere aktarılmıştır.
Kitap çeşitli bölümlerden oluşmaktadır. Giriş kısmında Grigoriy Petrov’dan ve onun Finlandiya’da geçirdiği günlerden bahsedilir. Daha sonra Petrov’un kaleminden Finlandiya’yı okuruz. Finlandiya, çağa ayak uyduramamış ve toplumsal olarak herhangi bir beklentisi kalmamış bir ülkedir. Ancak aydınlar öncülüğünde müthiş bir toplumsal bilinçlenme süreci başlar. Petrov bu bilinçlenmeyi eğitim ve kışlaya bağlar. Finli aydınlar bütün Fin halkına okumayı öğretmiş ve her yere okullar inşa edilmesini sağlamıştır. Kışlalarda verilen düzenli eğitim sayesinde vasıfsız bir şekilde kışlaya gelen genç erkekler, toplumda büyük bir görev adamı olacak şekilde kışladan ayrılırlar. Kitapta ilginç bulduğum kısım, futbol hakkında yazılan kısımdır. Futbolun henüz dünya üzerinde yaygın olmadığı bir dönemde dahi böyle bir yazı yazılması hayret uyandırıcıdır. Futbolun gençleri eğitimden uzaklaştırdığı, halkın dikkatini tamamen dağıttığını ve futbolun sadece fiziksel bir spor dalından ibaret olduğundan bahsedilmiştir. Futbola dikkat edilmesi gerektiğine aksi takdirde sorunlar teşkil edeceğine değinilmiştir.
Gelelim bu kitabın ülkemizdeki yerine. Bilindiği üzere Beyaz Zambaklar Ülkesinde kitabı Atatürk’ün okullarda okutulmasını istediği kitap olarak bilinir. Bunun sebebi de Fin halkının ve Türk halkının yaşadıklarının birbirine benzemesi ve bu süreçte Fin halkının örnek alınması gerektiği düşüncesidir. Türk halkı da tıpkı Fin halkı gibi uzun yıllar boyunca ekonomik, kültürel ve siyasi olarak baskı altında tutulmuştur. Toplum geri kalmıştır ve bunun çözümü için ciddi reformlar şarttır. Atatürk bu kitabı okuduktan sonra kitabın müfredata konulmasını ve üzerinde durulması gerektiğini söylemiştir. Yapılacak Türk reformlarında şüphesiz ki bu kitabın büyük bir yeri vardır.