2021 1. kitabı
Tasavvuf konulu, çokça felsefi ögeler barındıran müthiş bir başyapıt. Raci isimli bir genci konu edinen kitap Raci'nin Aynalı Baba isimli dervişle tanışmasıyla başlar. Raci Aynalı Baba ile tanışana dek aklında fırtınalar kopan biridir. İnancından şüphe etmekte, kavramları birbirine karıştırmakta ve çokça bocalamaktadır. Kısacası bir uçurumun kenarındadır adeta. Ufacık bir rüzgar onun ayağını kaydırabilecek kıvamdadır. Tam böyle bocaladığı günlerde bir mezarlıkta Aynalı Baba ile tanışır. Ve Raci uçurumdan kurtulur. Bu kurtuluş yolculuğu anlatılmaktadır kitapta. Verilmek istenen mesajlar bir rüya aracılığıyla imgeleştirilerek okuyucuya aktarılmıştır. !!! Burası spoi içerebilir, atlayabilirsiniz!!!! Çokça beğendiğim bu imgeleşmiş kavramların birinden bahsetmek istiyorum kısaca: Hürmüz iyiliğin temsilcisi Ehrimen ise kötülüğün temsilcisidir. Bir gün Hürmüz ve Ehrimen'e tabi olanların savaşması gerekir. Ehrimen tarafından Nifak savaş meydanına gelir. Üç gün boyunca Hürmüz tarafından çıkan tüm yiğitleri yerle bir eder bu Nifak cadısı. En sonunda Hürmüz "Muhabbet" pehlivanın Nifak'ı yenebileceğini düşünür ve onu çıkarır savaş meydanına. Ve düşünüldüğü gibi olur muhabbet nifakı yere serer. Muhabbet pehlivanı Gazap pehlivan yener. Gazabı ise Hikmet pehlivan yenecektir. Ehrimen son oyununu oynayarak en büyük pehlivanlarından Nefs-i Emmare'yi meydana çıkarır. Nefs-i Emmare: "Ey benim gücümü inkâr eden gafiller! Bilin ki ben pehlivanlar pehlivanı, kahramanlar kahramanı Nefs-i Emmare'yim, yani insanoğlunu kötülüğe sürükleyen isteğin bizzat kendisiyim." der. Nefs-i Emmare' nin karşısına Hikmet pehlivan çıkar. En kuvvetli darbesi olan Azm-i Kavi adı verilen darbeyi vuracakken Emmare işi farkeder ve Hikmet'i bir şekilde esir eder. Tam Hikmet esir olmuşken, Ehrimen tarafı galip gelecekken uzaklardan bir süvari görünür. Bu süvarinin gelişine ilginçtir ki Hürmüz tarafının sevindiği kadar Ehrimen tarafı da sevinir. Bu pehlivanın ismi Aşk'tır. Aşk seslenir: —Emmare! Bana da karşı duracak mısın? Emmare Aşkın önünde diz çökerek: —Sen herkesin olduğu gibi benim de efendim, varlığımın nedenisin. Çaresizliğimi ilan ederek işte sana secde ediyorum, dedi. Böylelikle Hikmet de Emmare'nin elinden kurtuldu. !!! SPOİ BİTMİŞTİR!!! Kitabı çokça beğenmeme rağmen neden puan kırdığımdan bahsedeyim. Raci'nin kafasındaki soru işaretlerine net bir cevap alabildiğini düşünmüyorum. Bazı kısımları ucu açık kalmıştı ve Raci'nin başta bocaladığı sorulara cavap verilmemişti. Yahut çok örtülü verilmişti de ben anlayamadım iki puanı bu yüzden kırdım. Felsefeden, özellikle islam felsefesinden, kelam ilminden ve tasavvuftan hoşlanan, bunlarla ilgilenen herkesin okuması gerektiğini düşünüyorum.
Amak-ı HayalFilibeli Ahmed Hilmi · Beyaz Balina Yayınları · 200522,4bin okunma