Gönül körlüğü,ruh sağırlığı..
Zavallı yaratıklar! Onları sevmek yanlış bir şey olabilir, ama acımak da çok az bir şey. Gün ışınlarını hiç görmemiş körlere, doğanın ezgilerini hiç işitmemiş sağırlara, ruhunun sesini hiçbir zaman duyuramamış dilsizlere acırsınız da utanç gibi yalancı bir bahane bulur, zavallı kadınları deliye döndüren, iyiyi göremeyecek, Tanrı'nın sesini duyamayacak, aşkın ve inancın arı dilini konuşamayacak duruma getiren bu gönül körlüğüne, bu ruh sağırlığına, bu bilinç dilsizliğine acımak istemezsiniz.
Reklam
Kör Dilenci
Anlayacağınız dostlar, kör adamın gönül sesinin güzelliği onun sesini güzel göstermeye yetti. Bir düşünsenize, gönül sesi de çirkin olsaydı, üç körlügu birden olacaktı adamın. Ne fena bir durum!
Gönül körlüğü;
. "Kör oldu çünkü. Pişmanlık tek başına işe yaramaz, af pişmanlıkla satın alınamaz."
Gönül körlüğü nedir?
…iyiyi göremeyecek, Tanrı’nın sesini duyamayacak, aşkın ve inancın arı dilini konuşamayacak duruma getiren bu gönül körlüğüne, bu ruh sağırlığına, bu bilinç dilsizliğine acımak istemezsiniz.
Gönül Körlüğü
Ne var ki, onlarda kör olan gözler değil, sinelerindeki gönüllerdir. (HacSûresi, 46)
Karatay Akademi YayınlarıKitabı okudu
Reklam
Körlük..
Üç çeşit körlük vardır: Göz körlüğü, nimet körlüğü ve gönül körlüğü. Bunların da iflah olmayanı gönül körlüğüdür.
Karatay Akademi YayınlarıKitabı okudu
Allah Gönül Körlüğü Vermesin Kimseye.
“Gözünün gördüğü kadarıyla yaşayanlar, kalbinin sözünü nasıl işitsin? Baktığının ötesinde başlar görmek; gönül ışığını yakınca açılır mana âlemi.”
“Herkesin halk kitlesinin gönül ve ruh yaraları karşısındaki körlüğü!…”
Sayfa 395
Aşkın körlüğü üzerine
Gönül vermişsen bir köpeğin kıçına. Sanırsın kıç değil benzer gulistana
Sayfa 127 - YKYKitabı okudu
Reklam
Toklar def-i hâcet için yer ararlar. Az yiyen kanaatkârlar ise ibadet etmek için mescidleri ararlar. Tokluğun âfetleri hakkında birçok zararlar gösterilmiştir. Bunlardan bazıları şunlardır: 1. Hastalıkları tevlid eder. 2. Vücudu ağırlaştırır. 3. Uykuyu artırır. 4. Tembellik ve gam getirir. 5. Hem kasvet-i kalb, gönül körlüğü doğurur ve ruhunun zayıflamasına sebep olur hem de günahlardan korkusunu azaltarak fenalıklardan sakınmaz hale getirir. Bununla birlikte akıl tam iyiyi, fenayi seçemez, Şükrünü yapamaz. Dolayısıyla nimetleri azalır. Çünkü nimetlerin şükrü, nimetlerin artmasına vesiledir. İhlas denilen can damarı bu suretle kaybolur ve şehvet sebebiyle hayasızlık da artar. Hem ölümü hem de öğrendiği ilimleri çabucak unutur. Dünyayı çok sever ve paralarını hayırlara harcamaya kıyamaz. Bu insanların artması, cemiyetlerin felaketine sebep olur.Tokluk insanın zulümlerini de arttırır, etrafındakileri mutazarrır eder.
Sayfa 147Kitabı okudu
Gönül Körlüğü
Gözü kör olan nimeti göremez ama idrak edebilir. Kalbi kör olan nimeti görür ama idrak edemez.
Gönül Körlüğü
Gözü kör olanın diğer duyuları kuvvetli olabilir, kalbi kör olanın bütün rühî kuvvetleri âtıl olur, çalışmaz.
Resim