Sosyal Medya Dindarlığı
Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi'nde yayınlanan  “Sosyal Medya Dindarlığı” makalesinde Nihat Oyman,Araştırmaya göre, gençlerin % 44’ü sosyal medyayı dini paylaşımlar yapmak için kullanırken  “Yapmadığı bir ibadetin önemine dair paylaşımlarda bulunanların” oranı” % 70 olarak belirlendi.İnsanlar gerçek hayatta yapmadıkları dini vecibeleri ve söylemleri sosyal medyada yaparak ya da yaptığı dini eylemleri sosyal medyada devam ettirerek manen kendisini popüler ortamda rahat hissetmektedir.Sosyal medyadaki dindarlık, daha çok pazarlama dindarlığı ve gösterişçi dindarlığı teşkil etmektedir. İnsanlar sosyal medyada pazarladığı bir dini söyleme ne kadar beğeni alırsa ya da bir dini söylemi ne kadar paylaşırsa o kadar dindar olduğunu ortaya koymaktadır.Bu da dindarlığın gösterişe ve popülizme dönüştürülmesidir.
Nurettin Topçu: “ Üç türlü davranış kaba ve sahtedir : Kendini belli eden sanat, nümayişçi (gösterişçi) ahlâk, kendine güvenen dindarlık.”
Reklam
“Üç türlü davranış kaba ve sahtedir : Kendini belli eden sanat, nümayişçi (gösterişçi) ahlâk, kendine güvenen dindarlık.”
Nurettin Topçu
Nurettin Topçu
Modern toplumda Tüketim ne kadar Artmışsa,
Aynı oranda Riyakarlık ve Gösteriş de Artmıştır. Gösteriş/riyâ' (riâ'-mürâeh-mürâât), görmek, gözlemlemek, sezmek, farkına varmak, anlamak, hükmüne varmak, saymak, karar vermek, kabul etmek, inanmak, dile getirmek gibi manalara gelen raâ (ru'ye-ra'y) kökünden türemiş olup mürâât gibi bu fiilin müfâele bâbından rââ'nın masdarıdır ve göstermek, teşhir etmek amacıyla yapılan davranışı, gösteriş için iş yapmayı, insanlar görsünler diye bir davranışta bulunmayı, ikiyüzlülüğü, içten pazarlıklılığı, bir şeyin veya bir davranışın taklidini/sahtesini yapmayı ifade eder. Modern toplumda Tüketim ne kadar Artmışsa, Aynı oranda Riyakarlık ve Gösteriş de Artmıştır. Gösterişçi dindarlık, öyle bir fenomendir ki modernitenin gösteri mantığı ve boyutundan ayrı ele alınamaz. Modern toplumlar, fotoğraf, imaj, gösteri ve gösteriş toplumları olarak tasvir edilebilirler. Gösterişin genel durumu, dindarlığı da etkilemekte, gösterişçi dindarlığın çeşitli biçimlerde varlık göstermesinde rol oynamaktadır.
Modern toplumda tüketim ne kadar artmışsa, Aynı oranda Riyakarlık ve gösteriş de Artmıştır. Ejder Okumuş Gösterişçi Dindarlık
Üç şey sahtedir: "Kendini belli eden sanat, gösterişçi ahlak, kendine güvenen dindarlık.” Nurettin Topçu