Kendimize Dua
İnsan iki yol ile kendine dua ettirebilir. **Birincisi;** Bir mümin bir mümine gıyabında dua ederse bir melekte ona duacı olur. Yani günahsız bir
Yüce Allah Hz. Musa'ya: 'Ya Musa bana günahsız bir ağızla dua et!' diye seslendi. Hz Musa: 'Rabbim! Bende öyle bir ağız yok ki, sana nasıl günahsız bir ağızla dua edeyim' dedi. Bunun üzerine Yüce Allah: 'Başkalarının ağzıyla dua et; çünkü sen başkalarının ağzıyla günah işlemiş olamazsın. Öyle hareket et ki, diğer insanlar gece gündüz sana dua etsinler veya kendi ağzını temizle, Allah'ın adı temizdir, onu zikreden ağız temizlenir' buyurdu.
Sayfa 187
Reklam
Duaların Kabul Olma Şartları;
- Evvela, dua kabul çerçevesi dahilinde olacak. - Sonra, samimi ve günahsız bir ağızla olacaktır. - Mümkünse, abdestli ve helal lokma alınmak suretiyle bereketlenecektir. - Mübarek mevkilerde, özellikle mescit ve camilerde, - Mübarek zamanlarda, özellikle ramazan ayı ve kadir gecesi, berat gecesi gibi mübarek gecelerde, - Namazlardan sonra, özellikle sabah namazından sonra dua edilmesi,
Cenab- Hak, Musa (Aleyhisselám)a hitaben buyurdu ki: Ya Musa! Bana, günahsız bir ağızla dua et. Musa (Aleyhisselam) da dedi ki: Ya Rabbi bende böyle bir ağız yok ki! Allahü Teala da ona şöyle buyurdu: Bana, başkasının ağzı ile dua et. Çünkü sen, başkanın ağzı ile günah işleyemezsin. Öyle güzel davran, insanlara yardımda bulun ki, başkaları senin için gece gündüz dua etsin. Senin ağzının günah işlememesi, başka birinin, senin için özür dileyip dua etmesine bağlıdır. Yahut ta, kendi ağzını temizle. Çünkü benim adımı zikreden ağız temizlenir. Ayrıca benim ismimi anan insan sıkıntı da yaşamaz.
Dua
Bir insandan duâ istemek ; “ Sana güveniyorum. ” Demenin, en samimi şekli. '' Yâ Musa! Bana günahsız bir ağızla dua et'' diye buyurdu. Musa aleyhisselâm, '' Yâ rabbi! Ben de böyle bir ağız yok'' dedi. Allah Teâlâ buyurdu: '' Başkasının ağzıyla Allah'a dua et. Çünkü sen başkalarının ağzıyla günah işleyemezsin. Öyle hareket et ki başkaları senin için gece gündüz dua etsin. Senin günah işlemediğin ağız, başka birinin senin için özür dileyip, dua ettiği ağızdır. Yahut kendi ağzını temizle. Allah'ın adını zikreden ağız temizlenir. Allah'ın ismi bütün pislikleri temizler ve sıkıntıyı giderir.''
Günahsız bir ağızla dua
Eğer senin duada etkili bir soluğun yoksa git de özü sözü doğru din kardeşlerinden dua iste. ... Cenab-ı Hak : " Ey Musa ! Bana günah işlemediğin , kötü söz söylemediğin bir ağızla sığın, dua et , " buyurdu . Hazreti Musa : " Bende öyle bir ağız yok , " deyince , Hak buyurdu: " Öyleyse başkasının ağzıyla dua et . Bana başka birinin ağzıyla , ' Ya Rabbi !' diye yalvar , dua et . Çünkü sen başkasının ağzıyla günah işlemediğin için , o ağız senin için temizdir , günahsızdır . Sen de öyle davran ki başkalarının ağızları gece gündüz sana dua edip dursunlar . Günah işlemediğin o ağızla özürler dile . Ya da kendi ağzını günahtan , kötü sözden temizle . Ruhunu günah yükünden kurtar , çevik bir hâle getir ." Allah'ı anmak temiz bir haldir . O temizlik gelince , pislik pılını pırtısını toplayıp gider . Karşıtlar , karşıtlardan kaçar. Nasıl ki güneş doğunca gece dayanamayıp kaçar gider , Allah'ın tertemiz adı ağza gelince , yani anma başlayınca da ne pislik kalır ne de kaygılar , üzüntüler.
Reklam
Yüce Allah Hz. Musa'ya: "Ya Musa, bana günahsız bir ağızla dua et!" diye seslendi. Hz. Musa: "Ya Rabbi! Bende öyle bir ağız yok ki, sana nasıl günahsız bir ağızla dua edeyim?" dedi. Bunun üzerine Yüce Allah: "Başkalarının ağzıyla dua et; çünkü sen başkalarının ağzıyla günah işlemiş olamazsın. Öyle hareket et ki, diğer insanlar gece gündüz sana dua etsinler veya kendi ağzını temizle, Allah'ın adı temizdir, onu zikreden ağız temizlenir" buyurdu.
Bir gün Habib-i Hüda'ya sormuşlar: Dualarımızın kabul olması için ne yapmalıyız? Günahsız ağızla dua edin buyurmuş. Günahsız ağız olur mu ya Resurullah? Başkası için ettiğiniz dua böyledir.
Peygamberimiz bir hadisinde, "günahsız bir ağızla dua ediniz” buyurmuştur. Sormuşlar: - Bir insanın hiç günahsız olması mümkün müdür? Buyurmuş ki: "Birbiriniz için dua ederseniz, günahsız ağızla dua etmiş olursunuz. Çünkü, sen başkası adına günah işliyemezsin..." Böylece Peygamberimiz her hayırlı işte olduğu gibi, duada da yardımlaşmamızı tavsiye etmektedir.
Efendimiz, " üç dua redde uğramaz," buyuruyor, " Ana-babanin duası, misafirin duası, zulme uğrayanın duası." Misafirin ev sahibine ettiği dua madem kabul oluyor, o zaman duayı geniş tutmak ve duada o evin halkını da içine almak İyi olur, duayı da bereketli kılar. Misafirin ev halkına ettiği dua önce kendisi için kabul olunur. Zira günahsız bir ağızla edilen duadır. Bir başkasına edilen dua reddedilmez. Zira efendimiz (s.a.v)," En çok kabul edilen dua,din kardeşinin gıyabında yapılan duadır." Buyurmaktadır.
Sayfa 195Kitabı okudu
Reklam
Başkalarının Ağzıyla DUA Almak
Cenab-ı Rabbül Alemin Hz. Musa’ya: “Ya Musa bana günahsız bir ağızla dua et!” diye buyurdu. Musa (a.s.):“Yarabbi bende öyle bir ağız yok ki, sana nasıl günahsız bir ağızla dua edeyim,” dedi. Bunu üzerine Allah’ü Teala: “Başkalarının ağzıyla dua et çünkü sen başkalarının ağzıyla günah işlemiş olmazsın, öyle hareket et ki diğer insanlar gece gündüz sana dua etsinler. Veya kendi ağzını temizle, Allah’ın (c.c) adı temizdir onu zikrederken ağız temizlenir,” buyurdu. Ümmü Derda (ra)’dan rivayete göre, Resulullah (sav) efendimiz buyurmuştur: “Bir müslümanın, bir din kardeşine gıyabında yaptığı DUA kabul olunur. Başında vazifeli bir melek vardır. Kardeşine hayır DUA’da bulunduğu vakit, bu melek: ‘AMİN’ der. Ve: ‘Senin için de bir misli olsun’ der.”
İnsanların birbiri hakkında gıyaben dua etmeleri de çok ehemmiyetlidir. Nitekim Peygamber Efendimiz (sav.): “Sizler birbirinize günahsız ağızla dua ediniz.” buyurunca, sahabeden bazıları: “Ya Resulallah hiç günahsız ağız olur mu?” diye sordular. Bunun üzerine Allah Resulü(sav): “Her mü’minin ağzı, diğer mü’min hakkında günahsızdır.” diye buyurdular.🌾
Resim