Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur
MS Gerçekleşen Türk Göçleri:
• 1. yy. sonlarında Hunlar, Orhun bölgesinden Güney Kazakistan bozkularına (2. yy. ortalarına kadar sürdü) , • Bunlar daha sonra 375'i takip eden yıllarda Orta Avrupa'ya, • War (Uar)-Hunlar, Afganistan ve Kuzey Hindistan'a, • Ogurlar, Güneybatı Sibirya'dan Güney Rusya'ya (461-465) , • Sabarlar, Aral'ın kuzeyinden Kafkaslara (5. yüzyılın ilk yarısı) , • Avarlar, Batı Türkistan'dan Orta Avrupa'ya (6. yüzyıl ortası) , • Peçenek, Kuman-Kıpçak ve Uzlar, Hazar Denizi'nin kuzeyinden Doğu Avrupa ve Balkanlara (9-11. yüzyıl) , • Macarlarla birlikte bazı Türk boyları, Kafkasların kuzeyinden Orta Avrupa'ya (830'dan sonra) , • 359 ve 373 yıllarından Hunlardan bir kitle Kafkaslar üzerinden Anadolu, Suriye ve Azerbaycan'a, • Sonra Maveraünnehir üzerinden İran'a ve Anadolu'ya (11. yüzyıl) , • Bulgarlar, Karadeniz kuzeyinden Balkaniara ve Volga Nehri kıyıları­na (668'den sonra) , • Uygurlar, Orhun Nehri bölgesinden İç Asya'ya (840'ı takip eden yıllarda) göç ettiler.
Türklerin ana yurttan yani Andronovo Bölgesi'nden ilk göç hareketi MÖ 1700'lü yıllarda Altay ve Tanrı Dağlarına olmuştur. Bu ilk göç hareketleri Kazakistan ve Maveraünnehir'e doğru gerçekleşmiştir. (MÖ 1300). İlk göç hareketinden sonra MÖ 1100'lerde Çin'in kuzeyindeki Kansu-Ordos bozkırlarına göç hareketi görülmüştür.
Sayfa 140 - Yeditepe YayıneviKitabı okudu
Reklam
İRAN PAKİSTAN’DAN SONRA; AZERBAYCAN’A, TÜRKİYE’YE FÜZE SALDIRILARI YAPAR MI? ÇOK YENİ, ÇOK TEHLİKELİ BİR KAPI AÇILDI... İRAN HIZLA İSRAİLLEŞİYOR! 1- İran’ın Pakistan topraklarına Füze Saldırısı, coğrafyada yepyeni ve çok tehlikeli bir süreç başlattı. Afganistan işgalinden bu yana Pakistan ilk kez savaş, çatışma tehdidiyle yüz yüze
Türklerin Göcleri
•M.S. 2. yüzyilda Hunlar Orhun bölgesinden Güney Kazakistan bozkırlarına ve Türkistan'a, •M.S. 350 yıllarında Ak-Hunlar Afganistan ve Kuzey Hindistan'a, •374 ten sonraki yıllarda Avrupa'ya, •461-465 yıllarında Oğuzlar, Güneybatı Sibirya'dan Gü ney Rusya'ya ve aynı dönemde Sabar'lar Aral'n kuzeyin den Kafkaslar'a, •6. yüzyilın ortasında Avarlar, Orta Asya'dan Orta Av rupa'ya, •669 yılından itibaren Bolgarlar, Karadeniz'in kuzeyin den Balkanlar'a ve Volga nehri kıyılarına, •830'dan itibaren Macarlar ve bazı Türk boylar Kafkas lar'ın kuzeyinden Orta Avrupa'ya, •840' tan sonra Uygurlar Orhun bölgesinden Iç Asya'ya, •10. ve 11. yüzyillar arasında Peçenek, Kuman (Kipçak) ve Oğuzlar'in bir kolu olan Uzla, Doğu Avrupa'ya ve Balkanlar'a, •10. yüzyılda Oğuzlar Orhun bölgesinden Seyhun neh ri kıyılarına ve 11. yüzyılda Ma-veraünnehir üzerinden Iran'a ve Anadolu'ya göç ettiler. Bilindiği gibi Maveraün nehir Ceyhun ve Seyhun (Amuderya ve Sırderya) havza larını içine alır.
Teşkilat-ı Mahsusa'nın Kuruluş Amacı
Teşkilatın son başkanı Albay Hüsamettin Ertürk şöyle anlatır: "Bu teşkilatın gayesi, bir taraftan bütün İslamları bir bayrak altında toplamak bu suretle Panislamizme ulaşmak, diğer taraftan da Türk ırkını siyasi bir birlik içinde bulundurmak, bu bakımdan da Pantürkizmi gerçekleştirmektir. Enver Paşa'nın bir yandan Emiri Efendi'nin İttihat ve Terakki programındaki Panislamizminden, diğer taraftan da Ziya Gökalp'in Pantürkizminden ilham aldığı muhakkaktır." "Bu birliği meydana getirmek için Umumi Harbin başlangıcından itibaren Fas, Cezayir, Tunus, Trablusgarp, Bingazi, Afrika Merkezi, Mısır, Habeşistan, Sudan, Zengibar, Somali, Malay Adaları, Açe Adaları, Belucistan, Afganistan, Çin, Türkistan-ı Rus, Hive, Kuzey Rusya, Kuzey Kafkasya, ve Azerbaycan, Güney Kafkasya, Moğolistan, İslamın parçalanan, dağıtılan ruhunu yavaş yavaş canlandırmak, devletimizin Avrupa'daki siyasi önemini arttırmak, Avrupalıların savaştan önceki planlarını suya düşürmek" bu teşkilatın görevlerinden olarak sayılmıştır.
Sayfa 288Kitabı okudu
Kitleler Halinde Türk Yayılmaları
MÖ Yapılan Türk Göçleri: • Ana yurttan yani Andranova bölgesinden ilk göç hareketi MÖ 1700'lü yıllarda Altay ve Tanrı Dağları'na olmuştu. • Aynı tarihlerde Baykal Gölü civarına bir göç hareketi daha olmuştu. • Don Nehri'ne doğru yayılma hareketi MÖ 1500'lerde meydana gelmişti. • Kazakistan ve Maveraünnehir' e doğru
Reklam
Geçmişten Günümüze Türk Yurtları
Günümüzde Balkanlardan Çin Seddi'ne kadar uzanan çok geniş bir sahada yaşayan Türklere çağlar boyu şüphesiz birçok bölge yurtluk yapmıştır. Bunun günümüzde saha adları olarak yansımaları doğudan batıya şöyledir: Yakutistan, Güney Sibirya-Altaylar, Moğolistan Kansu-Ordos, Doğu Türkistan, Batı Türkistan, Kuzey Afganistan, Horasan, Kafkaslar ve Azerbaycan, Musul-Kerkük, Halep civarı, Anadolu, Balkanlar, Kırım, Kazan.
Bilindiği gibi en eski Türk kültürü Altay-Sayan Dağları'nın kuzeyinde Minusinsk bölgesinde tespit edilmiştir. Arkeologların tespitlerine göre Afanasyevo adı verilen bu kültür, daha sonra Andronovo kültürü adını alarak tarih sahnesinde daha belirgin hâle gelmiştir. - Bu bölgeden M.Ö. 1700'lerden itibaren Tanrı Dağları civarına bir Türk
Sayfa 154 - Kronik Kitap 1. BaskıKitabı okudu
Altın Orda, İran, Küçük Asya ve Hindistan'a karşı yapılan seferler ve uzun mücadelelerin neticesi olarak Büyük Timur Devleti ortaya çıkmış oldu (Türkistan Ülkesi, şimdiki Afganistan, Iran ve Güney Kafkasya'nın bir kısmı). Bu devrin belirgin özelliği ise, Doğu ve Orta Asya ticaretinin merkezi sıkletinin Timur Ülkesi'nden geçmeye başlaması ve eskiden Altın Orda hanlarının hazinesine giren vergilerin artık Timur ve onu temsil eden emirler veya memurlardan müteşekkil feodallerin hazinesine akmaya başlamasıdır. Burjuva tarihçilerinin kabul ettiği "bu devrin hususiyetini, ancak yağma ve tahripler teşkil etmektedir" şeklindeki tezi kabul etmek doğru olmaz. Arkası kesilmeyen bütün bu seferleri büyük sulama işleri (Mugan bozkırlarının sulanması, Kabil Nehri havzası ve Horasan'da su kanallarının açılması), köprülerin inşası, eski yolların tamiri ve yenilerinin yapımı, şehirlerdeki büyük inşaatlar (zanaat ustalarının katılımıyla pazarların kurulması ve saray, medrese, cami vs. inşası) takip etmiştir. Orta Asya'nın feodal otoritesi, feodal istismarı esasına müstenid her türlü inşaat işlerine, ne o güne kadar ne de ondan sonra, bu dönemde olduğu kadar muazzam insan kütlelerini sevk edememiştir.
Sayfa 7 - Türk Tarih Kurumu YayınlarıKitabı okudu
264 syf.
·
Puan vermedi
Prof. Dr. Nadir Devlet kıymetli bir tarihçiydi. Türk Dünyası tarihi ihtisas alanıydı ve alanında en iyilerden biriydi. Denebilir ki "adı gibi nadir" idi. 30 Nisan 2021'de vefat ederek alanında büyük bir boşluk bıraktı. İlber Ortaylı kadar popüler bir müverrih olmadı-belki de olamadı ya da olmak istemedi- ama en onun denginde bir
Rusya Mültecileri
Rusya MültecileriNadir Devlet · İstanbul Aydın Üniversitesi Yayınları · 20171 okunma
Reklam
Türk Göçleri
Milad'dan Sonra'ki asırlarda vukua gelen Türk göçlerine katılan boylar ve göç zamanları hakkında oldukça kesin tarihi bilgilere sahip bulunuyoruz: Hunlar Orhun bölgesinden güney Kazakistan bozkırlarına, Türkistan'a (I. asır sonları, 2. asır ortaları) ve Avrupa'ya (375 ve müteakip yıllarda); 350'lerde Uarhun'lar Afganistan ve kuzey Hindistan'a (Ak Hun-Eftalitler); Ogurlar güney-batı Sibirya'dan güney Rusya'ya (461-465 yılları) Oğuz'lar Orhun bölgesinden Seyhun nehri kenarlarına (10. asır) ve sonra, Miiveraünnehir üzerinden İran'a ve Anadolu'­ya (I I. asır); Avar'lar Batı Türkistan'dan Orta Avrupa'ya (6. asır ortası); Bulgarlar, Karadeniz kuzeyinden Balkanlar'a ve Volga nehri kıyı/arına (668'den sonraki yıllarda), Macarlarla birlikte bazı Türk boyları, Kafkaslar'ın kuzeyinden Orta Avrupa'ya (830'dan sonra); Sabarlar Aral'ın kuzeyinden Kafkaslar'a (5. asrın ikinci yarısı); Peçenek, Kuman (Kıpçak) ve Uzlar ( Oğuzlardan bir kol) Hazar denizi kuzeyinden Doğu Avrupa ve Balkanlar'a (9.-1 I. asır), Uygur'lar, Orhun nehri bölgesinden İç Asya'ya (840'ı takip eden yıllarda) göç etmişlerdir. Bunlardan özellikle Hun ve Oğuz göçleri, hem uzun mesafeler katetmek suretiyle yapılmış, hem de çok mühim tarihi sonuçlar vermiştir.
Sayfa 53 - Ötüken Yay.Kitabı okudu
Türkistan dediğimiz sahada Afganistan, Türk yurtlarının güne­yinde yani kesin bir şekilde Türk yurdu olarak bildiğimiz ülkede bulunması sebebiyle önemli yer tutar. Aslında ülkenin kuzeyine Güney Türkistan da denilir. Afganistan'da tarih boyunca huzurlu bir dönem yaşandığına pek rastlanmamıştır. Bölgeye İskender'in sefer yaptığını ve Türklerin sürekli akın yaptığını görüyoruz. Yi­ne bölgede İranlıları görürüz ve aynı zamanda farklı etnik grup­lar bakımından oldukça ilgi çekici olduğunu da biliyoruz.
Sayfa 327 - Kronik KitapKitabı okudu
İbn-i Batuta Geride eşsiz bir miras bıraktı
Fas, Cezayir, Tunus, Trablusgarp, Mısır, Filistin, Suriye, Hicaz, Yemen, Irak, İran, Mozambik'e kadar Doğu Afrika kıyıları, Arabistan Yarımadası'nın güney ve doğu kıyıları, Anadolu, Kırım, Kıpçak illeri, İstanbul, Buhara, Türkistan, Afganistan, Hindistan, Seylan, Hint Okyanusu'nda birçok ada, Endonezya, Hindi Çini, Çin, Akdeniz'de Sardunya Adası, (Endülüs) İspanya, Sudan gibi birçok yeri görmüş olan seyyah, âdeta 14. yüzyıl Islam ve Türk dünyasının fotoğrafını çekmişti. Seyahatlerinin ardından tarihçilere; kişiler, mekânlar, tekneler, denizcilik, kervan rotaları, kanallar, korsanlar, yollar, hanlar ve daha birçok şey hakkında eşsiz bir kaynak olacak seyahatnamesini bırakmıştı, İslam dünyasında, Hint fakirlerinden Anadolu ahilerine, Mali'den Kuzey Afrika'ya uzanan ve Altın Yolu olarak bilinen altın kervanlarının rotasından Müslüman Mali İmparatorluğu'na kadar daha pek çok şeyden, onlarca yıl sonra buraları keşfettiğini iddia edecek Batılılardan çok çok önce bahseden ilk seyyah oldu.
Sayfa 48 - Timaş YayınlarıKitabı okudu
Kaşkaylar
İran'da Şiraz kenti ile Taşk gölünün güneydoğusunda otururlar. 40 000 aileden oluşan bir topluluktur. Sayıları 450-500.000 dolayındadır. Güney İran'ın Fars eyaleti bunların denetimi altındadır. Yarı göçebe bir yaşam sürerler. Büyük bir bölge hareket alanlarıdır. Kışın İran körfezinin yakınındaki bölgede kışlarlar. Yazın Kuzey İsfahan
Afganistan'ın kuzeyine Türk nüfusundan dolayı Güney Türkistan adı da verildiğini söylemiştik. Genel nüfusun 2/5'inin Türk olduğu söyleniyor. Bu nüfus içinde Özbekler ve Türkmenler, ayrıca Pamir bölgesinde Kırgızlar da vardır. Türkmenler kuzeybatıda, Özbekler kuzey hattında bulunurlar. Bunların savaşçı olduklarını ve önemli tarihi değerleri taşıdıklarını görüp çok hayran kalmıştım.
51 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.