Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur
Güven kazanmaktan daha önemli bir şey yoktur. Hele de bu güvenin kötüye kullanılması planlanıyorsa.
Sayfa 263 - Pegasus
Doktorların neden olduğu acı ve hastalıklar, daima tıp pratiğinin bir parçası olagelmiştir.! Profesyonel katılık, kayıtsızlık ve yetersizlik, hatalı uygulamanın çok eski biçimleridir. Doktorun, kişisel olarak tanıdığı insanlar üzerinde becerisini uygulayan bir esnaftan, hasta gruplarına bilimsel kuralları uygulayan bir teknisyene dönüşmesiyle birlikte hatalı uygulama anonim, neredeyse saygın bir statü kazandı. Önceleri güvenin kötüye kullanılması ve ahlaki bir kusur olarak görülen şey artık, donanım ve uygulayıcılardan ara sıra kaynaklanan hatalar olarak rasyonalize edilir oldu. Karmaşık bir teknolojik hastanede ihmalkârlık “rastlantısal insan hatası" ya da "sistemin durması" olur; katılık “bilimsel tarafsızlık" olur, yetersizlik ise “özelleşmiş donanımın yokluğu" olur. Tanının ve tedavinin kişiliksizleştirilmesi, hatalı uygulamayı ahlaki bir sorundan teknik bir soruna dönüştürmüştür.
Reklam
Pek çok demokratik ülkede, vatandaşların yetkililere duydukları güven oldukça fazladır. Bu demokrasinin bir koşuludur ancak aynı zamanda, güvenin kötüye kullanılması tehlikesini de bünyesinde taşır. Demokrasiler kabul edilemez türden bir izlemeyi meşrulaştırabilir çünkü, ellerinin altında kendilerine duyulan büyük bir güven vardır. Demokratik devletler, otoriter akımlardan muaf değildir; demokrasilerde bu tür akımların vatandaşların güvenini kötüye kullanmasına tarihte rastlarız.
Sayfa 50 - Koç Üniversitesi YayınlarıKitabı okudu
Çocuğa yönelik cinsel istismar, aldatılma ve kandırılarak güvenin kötüye kullanılması anlamına geldiği için güvensizlik duygusu yaratır.
Doktorun, kişisel olarak tanıdığı insanlar üzerinde becerisini uygulayan bir esnaftan, hasta gruplarına bilimsel kuralları uygulayan bir teknisyene dönüşmesiyle birlikte hatalı uygulama anonim, neredeyse saygın bir statü kazandı. Önceleri güvenin kötüye kullanılması ve ahlâki bir kusur olarak görülen şey artık, donanım ve uygulayıcılardan ara sıra kaynaklanan hatalar olarak rasyonalize edilir oldu.
Tıbbın Şeyleştirilmesi...
Doktorların neden olduğu acı ve hastalıklar, daima tıp pratiğinin bir parçası olagelmiştir. Profesyonel katılık, kayıtsızlık ve yetersizlik, hatalı uygulamanın çok eski biçimleridir. Doktorun, kişisel olarak tanıdığı insanlar üzerinde becerisini uygulayan bir esnaftan, hasta gruplarına bilimsel kuralları uygulayan bir teknisyene dönüşmesiyle birlikte hatalı uygulama anonim, neredeyse saygın bir statü kazandı. Önceleri güvenin kötüye kullanılması ve ahlaki bir kusur olarak görülen şey artık, donanım ve uygulayıcılardan ara sıra kaynaklanan hatalar olarak rasyonalize edilir oldu. Karmaşık bir teknolojik hastanede ihmalkarlık “ rastlantısal insan hatası” ya da “ sistemin durması” olur; katılık “ bilimsel tarafsızlık “ olur, yetersizlik ise “ özelleşmiş donanım yokluğu “ olur. Tanının ve tedavinin kişiliksizleştirilmesi, hatalı uygulamayı ahlaki bir sorundan teknik bir soruna dönüştürmüştür..