İnsan yaşa­mı, dünyanın her yerinde nadiren zevk veren ve çoğunlukla tahammül edilmesi gereken bir durumdur."
Sayfa 51 - Maya KitapKitabı okudu
Bilgiye adanan bir ömür sessizce geçip gider, ayrıca öyle çok farklı olaylar da görmez. Bir bilim adamının işi halk içinde konuşmak, yalnız kalıp düşünmek, okuyup din­lemek, soru sormak ve cevaplar bulmaktan ibarettir. Kor­kuya ya da gösterişe kapılmadan dünyayı gezer durur da kendine benzeyen alimler dışında ne tanıyanı ne de değer vereni olur.
Sayfa 34 - Maya KitapKitabı okudu
Reklam
Okuma Listem
DÜNYA EDEBİYATI 📚 *HOMEROS İlyada Destanı ✓ Odysseia Destanı ✓ *DANTE ALİGHİERİ Yeni Dünya✓ İlahi Komedya✓
190 syf.
·
Puan vermedi
Merhaba. Kitap, Habeşistan Kralı'nın oğlu Rasselas'ın yakın çevresini oluşturan minik bir kafileyle yaşadığı Mutlu Vadi'den kaçarak dünyayı gezmesi, gerçek mutluluğu aramasıyla ilgili; zenginlik, evlilik, özel hayat, ruhun doğası, ilim & bilim, inzivada yaşamak, doğaya sadık yaşamak, yüksek mevkîlere sahip olmak, büyüklenmek, acı çekmek gibi meselelere dikkat çeken bir eser. . Okurken aklıma Akra'da Bulunan Elyazması geldi. Onu da severek okumuştum fakat o söylev havasındayken bu kitap bir de yolculuk içerdiğinden (hem somut hem soyut anlamıyla) daha sürükleyici geldi. Çok tavsiye ederim. Kesinlikle ufuk açıcı bir okuma. Üstelik 1001 Kitap listesinde.
Habeşistan Prensi Rasselas’ın Öyküsü
Habeşistan Prensi Rasselas’ın ÖyküsüSamuel Johnson · Maya Kitap · 201691 okunma
İnsanlar şimdiki zaman üzerine fazla kafa yormaz; aklımız hep hatıralar ve beklentilerle dolu olur.
Sayfa 117 - mayakitapKitabı okudu
190 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
Samuel Johnson, babasının işlerinin iyi gitmemesi nedeniyle, diplomasını alamadan Oxford'a veda eder.Babası kitapçıdır. İlk defa bir çeviri yapar, çevirdiği kitap Peder Lobo'nun Habeşistan'a Yolculuk kitabıdır. Dergilerde  takma adlarla yazılar yazan Samuel Johnson, 1744 yılında Richard Savage'ın Hayatı adlı eseriyle büyük ün kazanır.1747 yılında, İngiliz Dili Sözlüğü'nü hazırlamakla görevlendirilir.1759 yılında ise annesinin cenaze masrafları için Habeşistan Prensi Rasselas'ın Öyküsü'nü kaleme alır.Bir hafta boyunca akşamları yazar, yazdıklarını da okumaz Samuel Johnson. Voltaire'in Candide adlı eseriyle aynı zamanlarda yazılmakla kalmayıp, aynı arayışın da peşindedir Habeşistan Prensi Rassealas. Geleneklere göre, tahta çıkma sırası gelene kadar, mutlu vadide kalması gereken  Rasselas, kardeşi, kardeşinin hizmetçisi ve öğretmeniyle birlikte dışarıya çıkmanın bir yolunu bulur.Mutlu vadinin kusursuzluğu, onu mutsuz eder. Candide gibi maceradan maceraya koşmaz Rassealas.Batı kültürünün Doğu kültürüne üstünlüğü vurgulanır sık sık.Rasselas, yaptığı seçimlerin kendisini mutluluğa götürüp götüremeyeceğini sorgular.Bir Hristiyan olarak yazar, dini sorgulamaz. Rasselas, pek çok kitapta önümüze çıkar.Jane Eyre'deki Helen Burns Rasselas okur.Middlemarch, Küçük Kadınlar, Yedi Çatılı Ev, Cranford kitaplarında tekrar tekrar karşımıza çıkar Rasselas. Candide ve Habeşistan Prensi Rasselas'ın Öyküsü'nü üst üste okumak doğru bir seçim oldu benim için.Her iki kitap da ünlü 1001 Kitap listesinde.
Habeşistan Prensi Rasselas’ın Öyküsü
Habeşistan Prensi Rasselas’ın ÖyküsüSamuel Johnson · Maya Kitap · 201691 okunma
Reklam
Kendini karşıt zevklerle şımartmaya kalkma. Önüne gelen nimetlerden birini seç ve mutlu ol. İnsan aynı anda hem ilkbahar çiçeklerini koklayıp koku duyusunun mest ederken hem de sonbahar meyvelerinin tadını çıkartmaz, kadehini hem aynı anda Nil'in kaynağından hem de ağzından dolduramaz.
Sayfa 115Kitabı okudu
Öyleyse ne yapmalı? dedi Rasselas. 'Ne kadar soruşturursak o kadar çaresiz kalıyoruz. Ancak önem verdiği hiçbir şey olmayan insanların mutlu olma olasılığı daha çok gibi duruyor.
Sayfa 102Kitabı okudu
İmlac, " Avrupalılar bizden daha az mutsuz," diye cevap verdi; ' Yine de mutlu olduklarını söyleyemem. İnsan yaşamı, dünyanın her yerinde nadiren zevk veren ve çoğunlukla tahammül edilmesi gereken bir durumdur.
Prens,' Nasıl oluyor da Avrupalılar bu denli güçlü?' dedi. Imlac, ' Efendim, onlar daha güçlü çünkü bizden daha bilgililer' dedi. ' Bilgi her zaman cehaletten üstündür, insanın diğer hayvanları yönetmesinin sebebi budur. Ama onların bilgisinin bizden neden daha fazla olduğu Tanrı'nın sual olunmaz taktiri olarak açıklamaktan başka çarem yok.
Reklam
Eğer bütün itirazların ortadan kalkması beklenseydi, hiçbir girişim sonuçlamazdı.
131 syf.
·
Puan vermedi
Samuel Johnson,  yüzünde ve boynunda şişliklerle dünyaya gelir, hastalıklı bebeklik ve çocukluk dönemi onun uzun süre yaşamayacağı inancını doğursa da çok erken yaşta eğitim almaya başlar. Daha sonraları birçok deneme ve eleştiri yazısının yanında  edebiyat dünyasına, "İngiliz Dili Sözlüğü" ile ses getirir bu sözlük Oxford
Habeşistan Prensi Rasselas’ın Öyküsü
Habeşistan Prensi Rasselas’ın ÖyküsüSamuel Johnson · Maya Kitap · 201691 okunma
18.yy.da da durum tespiti bu :)))
Bir erkek ve bir kadının görüşlerinin sabitleştiği,alışkanlıkların yerleştiği, her iki tarafın da arkadaşlık kurduğu yaşamın belirli bir düzene göre planlandığı ve zihnin uzun bir süredir kendi beklentileriyle uğraştığı bir zamanda, kaderlerini birbirine bağlamaları tehlikelidir. :))
Sayfa 113
Tek sorun egoları :))) Bir de onları çekenlerin eşsiz sabrı !
İyi ile kötü birbirleriyle geçinemezler, hele kötü bir başka kötü ile hiç anlaşamaz :)erdemliler bile birbirinden farklı erdemlere sahip olduklarında ya da bu nitelikler aşırı uçlara meylettiğinde anlaşmazlığa düşer...
Prens, mutluluğun ölümlülere böyle cimrice dağıtılmış olabileceğini kabullenemiyorum, dedi
Sayfa 52
133 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.