lisân–ı hâl

lisân–ı hâl
@hande_nur
Göğsümde bir küçücük derya buldum Kabına sığmaz bir ceylan yoldaşım. - Zarifoğlu #189727523 #33349939 #190874766
Türk dünyasında İmam-ı A’zamlar, İmam-ı Maturidîler, İmam-ı Buharîler, Büyük mutasavvıf Ahmed Yesevîler, İmam-ı Gazalîler Nizam’ül-Mülkler, Mevlânalar, Yûnuslar Hocazade Efendiler, İmamı Birgivîler, Ahmet Cevdetler... gibi din uluları yetişerek, kitaplığımıza binlerce cilt değerli eserler kazandırdılar, yeni ihtiyarlara, yüce dinimizi mecrasından saptırmadan, çözüm yolları buldular, devletimizi ve milletimizi «devrin en ilerisine çıkarmayı» başardılar. Türkler, İslâm’a hizmet eden en büyük millet olma sıfatını gerçekten hak etmişlerdir. (...) Bugün, yukarıda adlarını saydığımız, büyük cedlerimizin kitapları, kitaplıklarda küflenirken ve genç nesiller, çeşitli tertiplerle bu kitapları okumak ve anlamak imkânlarından mahrum edilmişken, piyasada ne idüğü belirsiz kişilerin kitap ve yazıları dolaşmaktadır. Sanki Türk Milleti yeni «ihtida etmiş (Yeni Müslüman olmuş) gibi «nevzuhur» sahte müçtehitlerin kitapları genç nesillerin ellerine veriliyor. Maalesef ülkemizde Ibni Teymiyye, Abdülvahab gibi sapıkların fikirleri, Farmason Cemaleddin-i Afganî, Muhammed Abduh’un görüşleri, yine masonların kontrolünde bulunduğunu önceden bildirdiğimiz «Müslüman Kardeşler» teşkilâtına bağlı yazarların kitapları veya İran’dan kaynaklanan «Fars Emperyalizmine» ait eserler «din adına» okunmaktadır.
Sayfa 95
lisân–ı hâl okurunun profil resmi
Öte yandan ecdadımızın meydana getirdiği eserler, yalnız Türk dünyasına değil, bütün İslâm dünyasına, İslâmiyet’i yeni baştan ve dosdoğru öğretecek temiz ve berrak kaynaklar durumundadır ve ne yazık ki gözlere ve dimağlara kapalıdır.
Seyyid Ahmet Arvasi
Seyyid Ahmet Arvasi
Reklam
Şu halde kimdir hür insan (özgür insan). Hep düşünen, araştıran, kritik eden, karar vermekte acele etmeyen, karar verdikten sonra azim ve sebat göstererek yolunda yürüyen kimse midir? Buna, “belki” diyebiliriz. Ama bir şartla, düşünme, araştırma, kritik etme, karar verme, inanma ve sebatla yürüme vetiresine yön ve biçim veren hareket noktasını bilmek kaydı ile.
Sayfa 27
lisân–ı hâl okurunun profil resmi
Bütün bunlardan sonra denebilir ki Türk-İslâm Ülküsü’nde hürriyet, «Allah’tan başka ilâh yoktur» ölçüsü ile hareket edebilmektedir. Bize, bu muhteşem cümleyi öğreten yüce ve şanlı Peygambere selâm olsun.
Türk İslam Ülküsü 1
Türk İslam Ülküsü 1
«Düşünen insana» saygı duyulur, «şartlanmış insana», saygıya değer bulunmaz. Düşünen insan araştıran, «hakikate» özlem duyan kimsedir şartlanmış insan belli «etkiler» karşısında önceden pro-gramlanmış «tepkileri» ve davranışları mekanik olarak yerine getiren bir robottur da ondan.
Sayfa 20
lisân–ı hâl okurunun profil resmi
Dinimiz, ister ayakta olalım, ister oturalım, ister yatalım, her durumda düşünmemizi, gerçeği aramamızı emreder: «Onlar, ayakta iken, otururken, yanları üstüne yatarken hep Allah’ı hatırlayıp anarlar ve göklerin, yerin yaradılışı hakkında inceden inceye düşünürler». (Kur’an-ı Kerim, Al-i İmran Sûresi, âyet, 191).
Türk İslam Ülküsü 1
Türk İslam Ülküsü 1

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
Bugün bütün müessirlerin yetişmekte olan gençleri nefsânî temâyülleri tatmin etmek istikametine sevkettiği cemiyetiınizde müslüman ana-babalar, çocuklarının İslâmî edeb dışında bir mecraya sevkedilmelerinden korktukları için onları âdetâ kafeste beslenen bir kuş gibi aşırı bir ihtimamla kucaklamaktadırlar. Bu tavır gençlerimizin çoğunun edeble eziklik arasındaki ince çizgiyi kavramalarına mânî olmakta ve bir iş yapıp başarıya ulaşmak için muhtaç oldukları nefs emniyetini (güven duygusunu) köreltmektedir. Edebli olmanın bir ezikliğe müncer olmaması, serbestliğin ise edebsizlik ve küstahlık hadlerine varmaması için terbiyede hassas bir ölçüyü muhafaza etmek mecburiyeti vardır. Bunu yapamayan bazı ana-babalar ve hatta cemaatler terbiye ve yönlendirilmesiyle mükellef bulundukları gençleri ya isyan ettirmekte veyahud da onların ezilip kabuklarına çekilmelerini îcâb ettirmektedir ki, bunun da cephemize yüklediği bedel, acziyet suretinde pek pahalıya mâl olmaktadır.
Sayfa 193
lisân–ı hâl okurunun profil resmi
Amelî Tavsiye: İslâm’ ın özü olan edebe sahip olmakla birlikte yeri geldiğinde hareket serbestîsine mâlik olmak için "tevâzu ”u “vekâr”, "edeb”i ise sadece gerektiğinde “haddini bilmek” sûretinde gerçekleştirmeye bakmalı ve bu mefhumlar arasındaki hassas dengeyi muhafaza etmelidir.
Hayat Felsefesi yahud Yaşamak Sanatı
Hayat Felsefesi yahud Yaşamak Sanatı
– “Tasavvuf, Allah’ın seni sende öldürmesi ve kendisiyle diriltmesidir.”
lisân–ı hâl okurunun profil resmi
“ Tasavvuf, beşerî sıfatlardan çıkıp melekî sıfatlara ermek ve İlâhi ahlâk ile sıfatlanmak halidir.”
Aynadaki Yalan
Aynadaki Yalan
2.402 öğeden 1 ile 5 arasındakiler gösteriliyor.