Hollandalı serisindeki giyinmiş Ölüm gibiydi;¹ genç, yaşlı, güzel ya da çirkin, kimin kolundan tutarsa tutsun, onunla beraber dans da etse, şarkı da söylese, oyun da oynasa, dua da etse onu korkunçlaştırıyordu. ¹ Hans Holbein'in (1494-1543) "Ölüm Dansı" gravür dizisine atıf.
Sayfa 666 - Alfa KlasikKitabı okudu
Dolayısıyla insan inançsızlığa bir kez adım attı mı birçok sebeple resmi, bilim temelli anlatıya inanmaya ikna edilebilir. Ve bu seçimleri genellikle başkalarının etkisinde kalarak yaptığımızdan, resmi anlatıya onların otoritesine güvenerek inandığımızdan, birçok kişinin inançsızlığa geçmek üzere bilim tarafından, hatta belki de en dramatik şekilde dürtüldüklerini düşünmeleri şaşırtıcı değildir. Bilim bizim can çekişen bir yıldızın yörüngesinde yaşayan fani bir yaşam formundan başka bir şey olmadığımızı veya evrenin çürüyen maddeden ibaret olduğunu, giderek artan entropinin etkisi altında olduğunu, dolayısıyla da ruha ya da Tanrı'ya, mucizelere ya da kurtuluşa yer olmadığını gösterir gibiydi. Dostoyevski, Hans Holbein'ın Basel Müzesi'ndeki Ölü İsa tablosuna33 bakarken ölümün mutlak nihailiğini hissetmiş ve başka bir şeylerin olması gerektiğine ikna olmuştur; oysa böyle bir deneyim tam tersi etkide de bulunabilir, kişinin moralini bozabilir ve inancından vazgeçmesine yol açabilir kolayca.
Reklam
Gelmiş geçmiş portre ressamlarının belki de en büyüğü olan Hans Holbein, büyük Praeceptor mundi'nin resmini değişik zamanlarda altı kez yaptı. Albrecht Dürer iki, Quinten Matsys de bir kez olmak üzere bu büyük hümanisti resmettiler; tarihte bu denli büyük ressamların fırçalarından çıkma portrelere sahip bir Alman daha yoktur.
Sayfa 59 - Can Yayınları, ModernKitabı okudu
Hans Holbein / Tüccar Georg Gisze
«Sanatçı, vazo ne kadar güzel olursa olsun çiçekler bir süre sonra solacak, bu maddi şeylerin, şatafatın hiçbi­ri kalıcı olmayacak diyor.»
Sayfa 333
Hans Holbein / Elçiler
«Zaman içerisin­ de, resmin içerisine gizlenen bu kafatası ile ilgili çeşitli teoriler or­taya atıldı. Kafatası dünyanın her yerinde ölümün simgesi olmuş, bir olumsuzluk imgesidir. “Holbein, elçilerin göz kamaştırıcı zenginliğini ölüm simgele­riyle (lavtanın kopuk teli, resmin yalnızca bir yanından bakınca anlaşılan biçimi bozulmuş kafatası) karşıtlaştırarak tüm bu gör­kemin ve kibirliliğin ölümlü olduğunu vurguluyor.” Resmin sol üst köşesine gizlenen haç ve İsa figürü de bunu destekliyor. Bu perspektife edilmiş kafatasıyla ilgili bir diğer yorum da (kısmen mantıklı) resmin bir merdiven üzerine yerleştirileceği, merdivenden çıkan insanların resmi görmeden kafatasını görece­ği şeklindedir. Olabilir.»
Sayfa 324
Hans Holbein / Elçiler
«Burada bulunan ut benzeri çalgının adı lavta. Dikkatli bakarsak bir telinin kopuk olduğunu görürüz. Bu kopma ölümlü dünyaya bir gönderme gibi duruyor. Bu tip sem­bolik ve alegorik anlatımlara zaman zaman rastlıyoruz. Bu kopuk tel için sanat tarihçileri ağırlıklı olarak dönem içerisindeki dini kavgalara ve Kilise içerisindeki karışıklığa vurgu yapıldığını söylüyorlar.»
Sayfa 321
Reklam
Çağın ünlü ressamlarından Hans Holbein, Sir Thomas More'un Chelsea'deki bu evinde iki yıla yakın konuk kalmış, Erasmus'un isteği üzerine Utopia'yı resimlendirmiş, More'un çeşitli portrelerini yapmıştır. Bir söylentiye göre, bu portrelerin en güzeline Sekizinci Henry sahip çıkmış; ama More'a düşman olan karısı Kraliçe Anne Boleyn, bunu sarayın penceresinden atarak parçalamış.
Poz veren kişiye benzeyen bir resim oluşturmayı amaçlayan portreler; çoğu örnekte süjenin karakterini, kendine özgü niteliklerini ve güç, itibar, güzellik, zenginlik ve tahsil gibi özelliklerini tasvir etmek için yapılmıştır. Pek çok portre övgü niteliğindedir; fakat Goya, Toulouse-Lautrec, Dix ve Lucian Freud (1922-2011) gibi bazı sanatçılar daha dürüst çalışmalar yapmışlardır. Rönesans'ta Leonardo, Michelangelo, Raffaello, Tiziano, Van Eyck ve Genç Hans Holbein (1497-1543) gibi sanatçılar, natüralizmde ve portrenin ifade gücünde çığır açmışlardır.
Prens tablosu inceleyince: - Bu şey... Hans Holbein'in bir kopyası, dedi. Ben resimden pek anlamam, ama çok güzel kopya edilmiş. Ben bu tabloyu yurt dışında görmüştüm. Nerede olduğunu pek hatırlamıyorum. Ama... sen gene...
Sayfa 226 - Altın Kitaplar Yayınları, Temmuz 1972Kitabı okudu
...Size gelince, Aleksandra İvanovna, sizin de çok hoş, çok sevimli bir yüzünüz var; ama sanırım, gizli bir hüzün kemiriyor içinizi: Çok iyi bir yüreğiniz olduğuna hiç kuşku yok, ama işte, neşe, sevinç eksik yürekte. Yüzünüzün, Hans Holbein'in Dresden'deki Madonna'sını andırır bir yanı var sanki...
Sayfa 135 - İletişim Yayınları, 1.Baskı 2015
Reklam
Hans Holbein - tüccar georg gisze
masanın üzerinde cam bir vazoda çiçekler görünüyor. çiçekler üzerinden ölümlü dünya göndermesi yapılmış. Sanatçı, vazo ne kadar güzel olursa olsun çiçekler bir süre sonra solacak, bu maddi şeylerin, şatafatın hiçbiri kalıcı olmayacak diyor.
Sayfa 333 - destekKitabı okudu
Genç Hans Holbein / 1497-1543
(...) sanatçı bir dilin yalan söylediğini ilk fark edendir.
Sayfa 105
Genç Hans Holbein / 1497-1543
Değişik tarzlarda resim yapma hakkına sahip olabilme mücadelesi için ne büyük cesaret ve enerji gerekiyor!
Sayfa 105
19 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.