Hasan-ül Basrî, halife Ömer İbn-i Abdülaziz'e (r.a) yazdığı bir mektupta der ki; Dünya geçici bir konak yeridir, devamlı bir ikamet yurdu değildir. Allah (c.c) Hz. Adem'i cennetten buraya ceza çekmek üzere indirmiştir. Buna göre, ya Emir'el müminin, ondan sakın.
Hasan el-Basrî (r.a) buyurdu: "Mümin nefsine hakim olup onu Allah adına hesaba çeken kimsedir. Dünyada nefsini hesaba çekenlerin hesaplaşması kolay geçer. Nefis muhasebesi yapmadan hayat geçirenlerin, kıyamet günü hesaplaşması çetin olur."
Sayfa 467Kitabı okudu
Reklam
Hasan el-Basrî (r.a); "Dilin kalple, için dışla ve girişin çıkışla uyuşmaması hali münafıklık alâmetlerindendir." demiştir.
Sayfa 454Kitabı okudu
Hasan el Basri ( r. a)
'' Müslümanlar için takiye ruhsatını kullanmak kıyamete kadar câizdir. Ancak bu ruhsatın kâfirlere müdahane ( dalkavukluk) ve şirin görünmek için kullanılması haram olur "
Sayfa 136 - inkılâb yayınları, sekizinci baskı, 1988Kitabı okudu
" Hasan-ı Basrî (r.a) diyor ki: Dünyayı hakir görünüz; çünkü dünya ancak kendini değer verilmediği zaman güzel olur. "
Hasan El Basri'den (R.A.) rivayet edildiğine göre: «Peygamberimiz (S.A.S.) bir gün «size insanlar arasında en çirkin hırsız kimdir, haber ve-reyim mi» diye buyurdu. Orada bulunanlar «kimdir ya Resulullah» diye sordular. Peygamber'imiz «Namazından çalandır» diye cevap verdi. Ora-dakiler «namazından çalması nasıl olur» diye sordular. Peygamber'imiz «namazın ruküunu ve secdesini eksik - eksik yaparak» cevabını verdi.
Reklam
Hasan El Basri'den (R.A.) rivayet edildiğine göre: «Peygamberimiz(S.A.S.) bir gün «size insanlar arasında en çirkin hırsız kimdir, haber vereyim mi» diye buyurdu. Orada bulunanlar «kimdir ya Resulullah» diye sordular. Peygamber'imiz «Namazından çalandır» diye cevap verdi. Oradakiler «namazından çalması nasıl olur» diye sordular. Peygamber'imiz «namazın ruküunu ve secdesini eksik - eksik yaparak» cevabını verdi.
Pdf-Çelik Yayınevi • Tercüme: Salih Uçan ‘Namazı Huzur Ve Huşu İle Tamamlamak’Kitabı okudu
Hasan el-Basrî (r.a) buyurdu; “Mümin nefsine hakim olup onu Allah adına hesaba çeken kimsedir. Dünyada nefsini hesaba çekenlerin hesaplaşması kolay geçer. Nefis muhasebesi yapmadan hayat geçirenlerin, kıyamet günü hesaplaşması çetin olur.
Sayfa 467Kitabı okudu
Hasan el-Basri'ye (r.a); "Cimrilik nedir?" diye sorarlar, o da; "İnsanın malının zekât olarak verdiği kısmını kayıp, elinde kalan kısmını şeref saymasıdır."
Sayfa 148Kitabı okudu
Katâde, Hazret-i Osman’ın Tebûk savaşında içlerinde el- li de at bulunan bin deve hazırlamayı üstüne aldığını; Hasan Basrî hazretleri de dokuz yüz elli deve ve elli at hazırladığını söylüyor
Resim