Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur
Âl-i Imrân Sûresi / 194.Ayet
“Ey Rabbimiz! Bize peygamberlerin vasıtasıyla vaadettiğin (sevab)ı ver, bizi kıyamet gününde rezil etme! Elbette sen, sözünden asla dönmezsin.” (derler). Bu âyetler (3/191-194) Allah’a yapılacak duanın ilâhî bir örneği ve ifadesidir. Câfer-i Sâdık (ra.), “Kim bir derde veya musibete giriftâr olur veya olacağından endişe eder de beş defa ‘Rabbenâ’ derse Allah o kişiyi lütfu ile selamete çıkarır.” demiş ve sonra da bu âyetleri okumuştur. Hasan-ı Basrî de bunu teyit eder.
Sayfa 74 - Server yayınlarıKitabı okuyor
Reklam
194. "Ey Rabbimiz! Bize peygamberlerin vasıtasıyla vaat ettigin (sevab)ı ver, bizi kıyamet gününde rezil etme! Elbette sen, sözünden asla dönmezsin." (derler). (Bu ayetler (3/191-194) Allah'a yapılacak duanın ilahi bir örneği ve ifadesidir. Câfer-i Sâdik (ra.), "Kim bir derde veya musibete giriftar olur veya olacağından endişe eder de beş defa 'Rabbena' derse Allah o kişiyi lütfu ile selamete çıkarır." demiş ve sonra da bu ayetleri okumuştur. Hasan-i Basrî de bunu teyit eder.)
Sayfa 74 - Âl-i İmran Sûresi
Hasan Basri (ra) der ki "Bazı insanlar vardı Kur'an-ı Kerimi baştan sona ezberlerdi, komşusunun haberi olmazdı. Bazıları yüksek seviyede fikih bilgisi tahsil ederlerdi insanların ruhu duymazdı. Bazıları evinde uzun uzun namaz kılar, yanındaki misafirlerin haberi olmazdı Öyle insanlar gördük ki gizli gizli o kadar güzel ameller işlerlerdi ki bunlar ebediyen ortaya çıkmazdı Müslümanlar çok çok dua ederlerdi. Rableriyle kendileri arasındakı fısıltı dışında onlardan bir ses duyulmazdı İşte 'Rabbinize yalvara yakara sessizce dua edin' (A'raf 7/55) ayetinden kastedilen mana budur (Taberi, Zemahşeri)
“Münafıklığından şüphe etmeyen münafıktır” Hasan-ı Basri (ra)
Ebû Âliye (Ra): "Onlar ki, namazda gaflet içindedirler"(Maûn,5) âyet-i kerimesinin manası hakkında sorulmuş ve şöyle cevap vermiştir: "Âyet-i Kerimede kastedilen kimseler; namazda tek mi çift mi kıldığını bilmeyecek kadar namazda gevşeklik içerisinde olanlardır." Hasan-ı Basrî (Ra) ise bu âyette kastedilenlerin oyalanarak namaz vaktini kaçıranlar olduğunu söylemiştir.
Sayfa 122 - Ravza Yayınları - İstanbul, 2019
Reklam
177- Hasan-ı Basri'den (rh) rivayet edildiğine göre, Ömer bin el-Hattab'ın (ra) elbisesinde on iki yama vardı. Yamaların bir kısmı deridendi.
155- Cerir bin Hazim'den (rh) rivayet edildiğine göre, Hasan-ı Basrî (rh) şöyle dedi: "Sa'saa (ra), yani (şair) Ferezdak'ın amcası veya dedesi Rasûlullah'a (sav) geldi ve şöyle dedi: "Rasûlullah'ın (sav) huzuruna girdiğimde, onun, "Kim zerre kadar iyilik yapmışsa onu görür. Kim de zerre kadar kötülük yapmışsa onu görür." (99/Zilzal, 7-8) âyetini okuduğunu işitince: "Bu bana yeter! Bu bana yeter! Bundan başkasını işitmemiş olmak benim için önemli değil!" dedi.
Hasan-ı Basri de [ra] şöyle demiştir: "Huyu kötü kişiye ilk kötülüğü,kendi kötü huyu yapar.Aleme bak,kötü huy herkesten önce sahibini huzursuz eder."
İmam Gazali,İhya,2/1439Kitabı okudu
Bir keresinde Hasan-ı Basri'ye [ra] Allah Resûlü'nün (sav), "İnsanlara güzel ahlâkla davran" hadisiyle işaret ettiği güzel huyun ne olduğu sorulunca o şu cevabı vermiştir: "Güzel ahlâk,cömertlik,bağışlamak ve eziyetlere katlanmaktır."
Reklam
Hasan-ı Basri (ra) “Elbiseni temiz tut.” Ayetini “Ahlakını güzelleştir.” Şeklinde tefsir etmişti.
Sayfa 103
172 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.