Dünya lideri böyle olunur ..
Şu tesadüfe bakın ki( !) seyahatte kendisine eşlik eden Cumhuriyet gazetesi Başyazarı Yunus Nadi, 6 Ocak sabahı yayımlanan başyazısında Fransa'ya adeta meydan okuyordu: Türk ordularının 24 veya 48 saatte Antakya civarını, çok sınırlı bir zamanda da bütün Suriye'yi işgal edecek güçte olduğunu belirtiyor; Fransa'yla savaşmak istemediklerini, ancak mecbur kalırlarsa kimseden korkmayacaklarını ekliyordu. ( Soyak, age., s. 602-604.) Hasan Rıza Soyak'ın dediği gibi bu yazı Atatürk tarafından veya Atatürk'ün isteğiyle yazılmıştı. Atatürk, Fransa'ya, Suriye'ye ve Milletler Cemiyeti'ne gözdağı vermek istiyordu. Bunu da başardı. Avrupa basını Atatürk'ün Hatay'a girebileceğini yazmaya başladı.
Sayfa 345 - İnkılalp Yayınevi 2. Baskı 2018Kitabı okudu
Gazi Mustafa Kemal Atatürkün Sağlık Durumunun Bozulması
Atatürk'ün genel durumunda bir düşüklük, halsizlik ve yorgunluk görülmeye başlanmıştır. Bununla beraber sık sık yaşadığı burun kanamaları, karın ve bacaklarda görülen kaşıntılar ve incelmelerle seyreden bu hastalığı ilk defa Prof. Dr. Nihat Reşat Belger, Atatürk'ün Yalova'da bulunduğu sırada teşhis etmiş ve "siroz" hastalığı olduğu kanısına varmıştır. Bu sırada Atatürk'ün karaciğeri büyümüş ve sertleşmiş, vücudu da bitkin düşmüştür. Yalova'da gördüğü bu kısa tedaviden sonra İstanbul'a yapmış olduğu seyahat sonrasında zatürreye yakalanmış olması nedeniyle hastalığı uzun sürmüştür. Yugoslavya Başkanı Stoyadinoviç'i karşılaması Hatay durumu ile ilgilenmek zorunda kalışı gibi sebeplerle hastalığı artış göstermiştir. Hastalığının artış göstermesi üzerine Fransa'dan Prof. Dr. Fisenger'in de çağırılması fazla bir şey değiştirmemiştir. Atatürk için 1938 yılının ilk günlerinden itibarej Fransa'ya ilaç siparişleri yapılmış, ilaçların ve tedavilerin masraflarından kaçınılmamış, bu uğurda tüm fedakarlıklar yapılmıştır.
Reklam
İsrail terör örgütü olup devlet olarak kabul edilemez.
🗣️ Savaş Suriye'de Olacak Rusya Suriye'nin hava sahasını israil saldırısına karşı korumuyor. Aynı Rusya Suriye de ki terör yapılarının yok edilmesi için Türkiye Cumhuriyeti'nin Suriye'nin hava sahasını kullanmasına izin vermiyor. Terör yapılarına izin veriyor. İsrail terör örgütü İngiltere ve Amerika'nın şımarık
Atatürk'ün MAL varlığı!
Atatürk'ün oteli, lunaparkı, gazoz ve deri fabrikası, şarap imalathanesi, iki adet fırını, dört adet lokantası, 13.100 baş koyunu, 24504 adet tavuğu ve 58 adet merkebi (eşeği) olduğunu biliyor muydunuz? Veya şunları... Altına imzasını attığı listeye göre Atatürk Ankara'da Orman, Yağmurbaba, Balgat, Macun, Güvercinlik, Tahar,
Atatürk'ün ölümü ve İsmet İnönü'nün Cumhurbaşkanlığına geçişinden sonra iltihakla birlikte göçler hızlanmıştır. İkinci Dünya Savaşı'nın hüküm sürdüğü yıllarda göçmenleri taşımak için 400 askeri araç ve 2 gemi kullanılmıştır. Musa Dağı Ermenileri yürüyerek Lazkiye'ye geçiş yapmışlardır. Hatay'dan göç edenler yaklaşık olarak 48.000'i bulmuştur. Ermeniler, 26.500 kişi ile göç edenler içinde başı çekmiştir. Onları 11.500 kişi ile Ortodokslar, 6.000 kişi ile Araplar, 3.000 kişi ile de Aleviler izlemiştir. Alevilerin neden göç ettikleri konusunda fazla bilgi olmamakla birlikte, büyük olasılıkla Suriye'deki akrabalarının varlığı ve Hatay'daki yeni rejimin neler getireceği korkusu olmuştur.
Sayfa 229 - ATATÜRK ARAŞTIRMA MERKEZİ BAŞKANLIĞI YAYINLARIKitabı okudu
Seçimlerde CHP propaganda olarak Hatay'ın kurtuluşunda bu partinin ve Atatürk'ün büyük rolü olduğunu, bu yüzden bu partiye oy vermelerini istemişti. Bu bağlamda Atayolu gazetesine şöyle bir ilan verilmiştir: "Halk Partisi seni düşman idaresinden kurtaran, sana tekrar edebi hürriyetini ve Türk vatandaşı olarak ebede kadar yaşamak şerefini veren büyük Atatürk'ün kurduğu Halkçı, İnkılâpçı, şanlı ve güçlü Partidir. Buna rağmen, hala halk oyunu parçalamak ve yalnız bir düşman parolası olabilecek olan (Parçala ki yutasın!) düsturunu prensip olarak elde tutan zümrecilere sakın aldanma, inanma, kanma!" DP ise İkinci Dünya Savaşı'ndaki ağır vergilere işaret etmiştir. Böylelikle propagandalarda halkın manevi ve maddi ruhları okşanmaya çalışılmıştır. İnsanlar ya bölgenin bağımsızlığını sağlayan CHP'ye ya da CHP'nin ağır vergi koşullarından kurtulmak için DP'ye oy vereceklerdi.
Sayfa 90 - ATATÜRK ARAŞTIRMA MERKEZİ BAŞKANLIĞI YAYINLARIKitabı okudu
Reklam
2 Eylül 1938'de Hatay Millet Meclisi'nin ilk toplantısında yapılan seçimlerde, Cumhurbaşkanlığına Atatürk'ün aday gösterdiği Tayfur Sökmen, Başbakanlığa Abdurrahman Melek, Meclis Reisliğine de Abdulgani Türk- men seçilmiştir. İlk kaymakam ise Lütfi Kılıç olmuştur. Kurulan devlet yönünü Türkiye'ye çevirmiş ve Türkiye'nin idari ve yönetim anlayışını örnek almıştır. Devletin adı "Hatay Cumhuriyeti" olmuştur. Resmi dil Arapça ve Türkçe olduğu halde, bütün milletvekilleri Türkçe yemin etmiştir. 6 Eylül'de Bakanlar Kurulu güvenoyunu almıştır. Kabine, seçim öncesi görevlendirmelerle, Türkiye'nin onayı alınarak oluşturulmuştur. Kabine adaylarının Türk olmalarına dikkat edilmiştir.
Sayfa 53 - ATATÜRK ARAŞTIRMA MERKEZİ BAŞKANLIĞI YAYINLARIKitabı okudu
17 Haziran 1938'de Orgeneral Asım Gündüz başkanlığında Fransız askeri temsilcileri ile başlayan görüşmeler 3 Temmuz'da sonuçlanmıştır. Hatay'ın toprak bütünlüğünü ve statüsünü koruyan anlaşmanın ardından 4 Temmuz 1938'de Albay Şükrü Kanatlı komutasındaki Türk askeri Hatay'a girmiştir. 213 Atatürk 1938'de yaşanan bütün gelişmeleri Savarona yataya takip etmiştir.
Sayfa 51 - ATATÜRK ARAŞTIRMA MERKEZİ BAŞKANLIĞI YAYINLARIKitabı okudu
Atatürk öneriyi dinledi ve itiraz etti: "Ortada Hatay meselesi var. Hastalığım hariçte duyulursa fena olur" dedi.
Sayfa 63
Ah Kıymetli Atatürk'üm
Yanarım yanarım da atamın Hatay benim şahsi meselemdir demesine rağmen vefatından 1 yıl sonra alınmasına yanarım. Ah Canım Atam Ah :'( Biz senden razıyız... Yüce Yaradan da senden Razı olsun... 💔
Reklam
376 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
1 saatte okudu
Dikkat spoiler içerir. Kurtuluş Savaşı döneminden günümüze ülkemizin panaromasını çizen bir kitap. Atatürk'ün anti emperyalist olduğu, yaşasaydı kesinlikle ABD için stratejik ortağımız demeyeceği, Ulus kelimesini millete yeğ tuttuğu, Mahmut Esat Bozkurt'un zamanında tren ile Avrupa'ya giderken Türk olduğu için aşağılandığı,
Kim Bu Hainler?
Kim Bu Hainler?Vural Savaş · Bilgi Yayınevi · 201022 okunma
316 syf.
9/10 puan verdi
Paraşkevparuşev Tarihçiler bir çok liderin hayatını yazmıştır. Bunların birçoğu general olan vizyoner liderlerdir. Atatürk'ü Napolyondan, washingtondan, pattondan, iskenderden, hannibal ve diğerlerinden ayıran bazı özellikler vardır. Birçoğu halkın tam desteği ve maddi manevi büyük güçleri arkasına alarak bişeyler yapmıştır. O ise
Demokrat Diktatör Atatürk
Demokrat Diktatör AtatürkParaşkev Paruşev · Etkin Yayınları · 201148 okunma
Ömrünün son demlerinde bile Hatay için verdiğin mücadeleye minnettarız Atam
Bu sıralarda kendisini en çok meşgul eden ve üzerinde hassasiyetle durduğu siyasi olay, Hatay sorunu idi. Bu işin halledilme şekli kendisine en büyük sevinci vermişti.
88 syf.
·
Puan vermedi
·
28 saatte okudu
Kadim Anadolu topraklarından kimler geldi, kimler geçti. Ama bu isimler arasında asla unutulmayacak, daima hafızalarda ve yüreklerde olacak isimler de var, var olmaya devam edecekler. İşte Zülfü Livaneli’nin #gölgeler isimli kitabı, unutulmayacak isimlerin, bir İstanbul gecesindeki sohbetlerini çınlatıyor kulaklarımızda. Fatih Sultan Mehmet, Mustafa Kemal Atatürk, Halide Edip Adıvar, Reşat Nuri Güntekin, Nazım Hikmet, Yahya Kemal, Sabahattin Ali, Orhan Kemal, Yaşar Kemal, Kemal Tahir, Orhan Veli, Ülkü Tamer, Ece Ayhan, Cemal Süreya ,Attila İlhan… Unutulmaz bir gece yaşattılar bana… Hepsi ölümsüz… Onlar söyledi, ben dinledim; onlar söyledi ben hüzünlendim. Daha önce de “Gölgeler” arasında gezinmeyi çok sevmiştim, yine sevdim… Sayın Livaneli, yine konuşturmuş kalemini. . "Bu şehir o eski İstanbul mudur?" . "Elbet bir gün, bizim de sevgilim Köyümüzde beyaz badanalı bir evimiz olur...” . Türkiye Cumhuriyeti çok haklı olduğu Hatay davasını ortaya atarken bunun bütün sonuçlarını düşünmemiş oldugunu kim iddia edebilir? Dava uluslararası olmuştur. Davasında haklı olan Türkiye dir.”
Gölgeler
GölgelerZülfü Livaneli · İnkılap Kitabevi · 20233,871 okunma
Hatay için gittiği seyahatin ardından önce Ankara sonra İstanbul'a giden Atatürk, Hatay konusundaki adımının başarılı olduğunu hastalığı ile birlikte öğrenir. Siroz hastalığının evreleri ile ilgili bir yazı okur ve ardından "Demek ki günlerim sayılı..." der. Bu gerçektir. O olabildiğince mücadeleci kişiliği ile son ana kadar direnir. Ancak Hasan Rıza'nın (Soyak) Kılıç Ali'ye dediği gibi artık bir tarih parçası ölmektedir.
512 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.