Hatice Sarı

Ey Savaş!.. Sen acı ve korkunç... kanlı ve berbat... çirkin ve yıpratıcısın... Fakat sen büyük ve azametlisin... Bunun içindir ki insanlar sana ebediyen tapınacaklardır.
Sayfa 69 - İki Onbaşı hikayesinden.Kitabı okudu
Reklam
78 syf.
7/10 puan verdi
Bu kitap, Atsız’ın hikaye tarzında yazdığı eserlerden oluşuyor. İçerisinde 6 tane hikaye bulunuyor. Hikayeleri genelde savaş temasındaydı. Ve beni şaşırtan şey de Atsız’ın sıkça kullandığı kişileştirme sanatını hikayelerinde de kullanmasıydı. Yine doğa ve doğa unsurlarına yer vermişti. Hikaye anlatımını yorumlamam gerekirse okuduğum ilk hikayeleri güzel buldum ama çok fazla yükselemedim. Kendi kendime kıyaslama yaparken de roman ve şiir tarzındaki eserlerinin kesinlikle hikayelerinden daha iyi olduğunu düşündüm. Ama daha sonra birkaç kere daha okuduğumda git gide sevmeye başladım. Hikayelerin içinden en beğendiğim ve beni en çok etkileyen “İki Onbaşı” hikayesi oldu. Son sahnesini okurken “Batı Cephesinde Yeni Bir Şey Yok.” filminden bir sahne kafamda otomatik olarak oynamaya başladı. Diğer hikayeleri de güzeldi ama bu hikaye bana daha da tamamlanmış hissettirdi. Çünkü bazı hikayelerinde sanki vermek istediği mesaj yarım kalmış ya da tam anlaşılır olmamış gibiydi. Belki de o hikayeleri tekrar ve daha dikkatli okumam gerekiyordur. Ki zaten çoğu Atsız kitabıma yaptığım gibi, muhtemelen bu kitabı da ara ara sürekli elime alıp okuyacağım. Genel yorumlamam gerekirse Atsız’ın hikayelerini okumak benim için farklı bir deneyimdi. Hala roman ve şiirlerinin hikaye tarzından daha iyi olduğunu düşünsem de hikayelerini de okumanızı tavsiye ederim.
Atsız Hikayeler
Atsız HikayelerHüseyin Nihal Atsız · Ötüken Neşriyat · 20201,549 okunma
78 syf.
7/10 puan verdi
Atsız Hikayeler
Atsız HikayelerHüseyin Nihal Atsız
8.7/10 · 1.549 okunma

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
“Şahit ol ya Rab! Vasiyetimdir, bölünmeyin, birbirinize düşmeyin. Siz Türk’sünüz. Dininiz, cinsiniz uludur. Hakkını verin ki Hakk hep sizinle beraber olsun, yar ve yardımcınız olsun.”
Sayfa 139Kitabı okudu
"Anladım ki hayatın gerçekleri acı. O masallar olmasa küserdik belki hayata. Masallarda hayal üretilir, hakikate dönüşsün diye... O masallar sayesinde hayallerimizi yitirmedik."
Sayfa 148Kitabı okudu
Reklam
Bir veliye sormuşlar: "Baba erenler bu dünyada olmayan bir şey söyle." Hakk dost "Aaa" demiş, "bunu düşünmeye bile mahal yok. Rahattır evlat, rahat... Bu dünyada olmayan şey rahattır."
Sayfa 144Kitabı okudu
Anadolulular. Çok saftırlar. Bizim coğrafyada soydaş ve kardaşlarına nazaran çok yumuşak başlılardır. Temiz çocuklar. Bir türkü tutturmuşlardı. Lisanından tam çözemiyordum ama gönlüme dokunmuştu. Kopuzumu aldım, eşlik ettim onlara. Ah bre canlar. Aynı aileyiz biz. O sıcaklığı, ruhi yakınlığı duymamak mümkün değil. Yazık olacaktı. Türk Türk'e kılıç çekecek; kardeşler birbirini katledecekti. Biz mi yanlış yaptık, yapıyoruz; yoksa kader miydi kötü olan?
Sayfa 101Kitabı okudu
"Bende Türk kanı vardır; alicenap, affedici... Cemal. Bende bir de Moğol kanı vardır. Celalli. Şimdi o akıyor damarlarımdan. Duymuştum şu laubaliliği. Farisi rezilliğini. Gözlerimle şahit olmak istedim. İstedim ki cezam adil olsun. Türk'ün adaletine yakışsın."
Mutluluğun kalıcı olduğu nerede, hangi devirde görülmüş? Yoo, Tanrı değil, insanlar reva görmez. Tanrı cömerttir, verir. Ne var ki insanlar hasettir, çekemez, mutlaka bir çomak sokar, punduna getirince.
Alemi tanıyan, ademi tanır, kendini bilir. Kendini bilen ademi tanır.
Reklam
160 syf.
9/10 puan verdi
Tarihi olayların hikaye şeklinde yazılmasını her zaman çok sevmişimdir. Kendimi direkt olayların içinde gibi hissediyorum ve okuması çok keyifli oluyor. Bu kitap da o şekildeydi. Çok severek ve etkilenerek okudum. Mim Kemal Öke’nin okuduğum ilk kitabıydı bu eser. Dili oldukça akıcı ve güzeldi. Muhtemelen diğer kitaplarını da okumaya devam
Engel
EngelMim Kemâl Öke · Turkuvaz Kitap Yayınları · 2020159 okunma
160 syf.
9/10 puan verdi
Engel
EngelMim Kemâl Öke
8.3/10 · 159 okunma
Hatice Sarı
Bir kitabı okumayı düşünüyor
Talat Paşa’nın Hatıraları
Talat Paşa’nın HatıralarıEnver Bolayır
0/10 · 2 okunma
Son iki üç asırlık tarihimizde, kıymet olarak, milletlerarası terazinin kefesine «savaş»tan ve «kahramanlar»dan başka atacak bir şeyimiz olmadığı için de savaşı kutlu bilmeğe mecburuz. Aksi takdirde kendimizi inkar etmiş oluruz ki bu da yok olmakla birdir.
Sayfa 171Kitabı okudu
Medeniyet ilerledikçe insani fikirlerin de galebe edeceği, milletlerin kardeş olacağı bir gün geleceği hakkındaki fikirlerin hepsi birer rüyadır. Bunlar ya saf insanların fikirleridir yahut da karşılarındakileri aldatmak isteyen hilekarların sözleridir. Bütün insanların kardeş olması, ihtirasın, kavganın kalkması tabiata muhaliftir.
Sayfa 133Kitabı okudu