"Bir kimse senin bilmediğini düşünerek, sana bir söz söylediği zaman sen bildiğini göstererek onu utandırma. Sözüne müdahalede bulunma, aksine tam bir dikkatle ilgili dinlediğini hissettir."
"Misafirle veya herhangi biriyle konuştuğunda alçak ve yumuşak bir ses tonu ile konuş, gereksiz yere sesini yükseltme. Sesi yükseltmek, konuşanın görgüsüzlüğünü ve karşısındakine saygı duymadığını gösterir."
Reklam
"Arkadaşının senin üzerindeki haklarından biri de, hastalandığında onu ziyaret etmendir."
"İçinde insanların uyumakta olduğu bir mekana girdiğin zaman onların rahatsız etmemeye dikkat et. Hareket ederken veya konuşurken mümkün olabildiğince sessiz ol."
"Kardeşlerimizin yanına geleceğiniz zaman kılık kıyafetinize çeki düzen verin, bineklerinizi düzeltin. Bedende ben nasıl fark ediliyorsa siz de (güzelliğiniz , temizliğiniz, hoş kokunuz ve görünümünüzle) öyle fark edilin. Şüphesiz Allah tiksindirici söz ve eylemi sevmez." Ebu Davud
"Anne babanın çağrılarına derhal icabet edilmelidir. Eğer bu esnada nafile namaz kılıyorsak onların çağrısını hemen cevap verebilmek için namaza kısa tutmalıyız."
Reklam
"Ayakkabını giyerken önce sağını giy. Çıkarken de önce solunu çıkar." "Biriniz ayakkabı giydiğinde sağından başlasın. Çıkarırken de önce solunu çıkarsın. Sağ ayak ilk giyilen, son çıkarılan olsun." Müslim
"Evi veya evdekileri gözlerine süzme. Bu gerçekten ayıp ve hoş olmayan bir davranıştır."
"Zahmet verici ve çekilmez biri olma. Boş konuşan, sözü uzatan biri de olma."
"Kuşkusuz kibarlık ve yumuşaklık bulunduğu şey güzelleştirir. Bir şeyden kibarlık ve yumuşaklık alındığı zaman da onun çirkinleştirir." Müslim
Reklam
Kibarlık ve yumuşaklık, bulunduğu her şeyi güzelleştirir.
Sayfa 27 - İlkeKitabı okudu
Nezaket ve saygı, toplumu bir arada tutan tuğlalar gibidir.
Sayfa 11 - İlkeKitabı okudu
Taziyede neler konuşmalı?
Başsağlığı ziyaretinde vefat edenin adını anarak dua etmen güzel bir davranış olur. Ebû Seleme (r.a.) vefat ettiğinde Hz. Peygamber sallallahu aleyhi vesellem, ailesine taziyede bulunmuş ve ona şöyle dua etmiştir: "Allah'ım,Ebû Seleme'yi bağışla. Hidayet bulmuşlar arasında derecesini yükselt. Arkada bıraktığı ailesinin koruyucusu ve bakıcısı sen ol. Bizi ve onu bağışla ey Allah'ım! Kabrini ona genişlet ve aydınlık kıl."
Anne ve babaya saygı
İbn Vehb anlatıyor: "İmam Malik'in öğrencisi İmam Abdurrahman b. Kasım el-Utakî (ö.191),kendisine Muvatta okunurken zaman zaman ayağa kalkar ve bu halde uzun süre bekledikten sonra otururdu. Bu davranışının nedeni sorulduğunda: "Annem bir ihtiyacı için oturduğu yerden kalkınca ben de kalkıyorum, o oturduğunda da oturuyorum." Cevabını vermiştir.