Kibarlık ve yumuşaklık, bulunduğu her şeyi güzelleştirir.
Sayfa 27 - İlkeKitabı okudu
Reklam
Nezaket ve saygı, toplumu bir arada tutan tuğlalar gibidir.
Sayfa 11 - İlkeKitabı okudu
Taziyede neler konuşmalı?
Başsağlığı ziyaretinde vefat edenin adını anarak dua etmen güzel bir davranış olur. Ebû Seleme (r.a.) vefat ettiğinde Hz. Peygamber sallallahu aleyhi vesellem, ailesine taziyede bulunmuş ve ona şöyle dua etmiştir: "Allah'ım,Ebû Seleme'yi bağışla. Hidayet bulmuşlar arasında derecesini yükselt. Arkada bıraktığı ailesinin koruyucusu ve bakıcısı sen ol. Bizi ve onu bağışla ey Allah'ım! Kabrini ona genişlet ve aydınlık kıl."
Anne ve babaya saygı
İbn Vehb anlatıyor: "İmam Malik'in öğrencisi İmam Abdurrahman b. Kasım el-Utakî (ö.191),kendisine Muvatta okunurken zaman zaman ayağa kalkar ve bu halde uzun süre bekledikten sonra otururdu. Bu davranışının nedeni sorulduğunda: "Annem bir ihtiyacı için oturduğu yerden kalkınca ben de kalkıyorum, o oturduğunda da oturuyorum." Cevabını vermiştir.
Ebû Musa el-Eşarî (Radiyallahu anh) anlatıyor: "Hz peygamber sallallahu aleyhi vesellem şöyle buyuruyor: "Saçı ağarmış Müslümana,Kur'an okuyan ve onunla amel eden Kur'an hafızına ve yönetiminde âdil olan idareciye hürmet etmek Allah'ın azametindendir." (Hasen Hadis)
Reklam
Büyüğüne saygını göster ve ona hakkını ver. Onunla birlikte yürüdüğün zaman,onun sağında ve biraz gerisinde yürü. Onunla bir yere girdiğin veya bir yerden çıktığın zaman ona öncelik tanı. Onunla karşılaştığında önce sen selâm ver ve hürmetini göster. Onunla konuştuğunda veya seslendiğinde sözlerinle onu onurlandırmayı unutma.
Bir topluluğa katıldığında önce oradakilerin tümüne selâm ver. Tokalaşmak istediğinde en faziletli ya da en bilgili veya en takvalı yahut yaşça en büyük (veya dini örfte bu gibi saygın vasıflara sahip) olan kimseden başla. Faziletli sahibi bırakıp da,daha alt seviyede bir insanla-girişte sağında bulunan ilk insan dahi olsa- başlama.
Ayakkabı giyme ve çıkarmaya ilişkin görgü kurallarını unutma: Ayakkabını giyerken önce sağını giy, çıkarırken de önde solunu çıkar. Hz peygamber sallallahu aleyhi vesellem bu konuda şöyle buyurmuştur: "Biriniz ayakkabı giydiğinde sağından başlasın. Çıkarırken de önce solunu çıkarsın. Sağ ayak ilk giyilen,son çıkarılan olsun." Eve girmeden önce ayakkabına bak: yolda herhangi bir pislik bulaşmışsa,onu temizle,sonra gir. Şüphesiz İslâm,temizlik ve zarafet dinidir.
İnsanoğlu tarihin hiçbir döneminde manevi yaşamı gözardı ederek mutluluğa ulaşamamıştır.
Reklam
Kuşkusuz kibarlık ve yumuşaklik bulunduğu şeyi guzelleştirir . Bir şeyden kibarlık ve yumuşaklik alındığı zamanda o şeyi çirkinleştirir.
122 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.