Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur
Bu aşağılama karşısında sinirlenen İskender, "Ben neyim o halde?" diye hay kırdı, kadehini Attalus'a fırlattı. Plutarch der ki; Philip öfkeyle ayağa kalkıp kılıcını çekti, ama tökezleyip düştü. Öfke ve kıskançlıktan çılgına dönen Iskender babasıyla alay edip onu aşağıladı. "Makedonyalılar" dedi. "Avrupa'dan Asya'ya geçecek generale bakın hele! Daha bir masadan diğerine geçemiyor!"
Hay'dan geldik, Hū'ya gideceğiz. Sonsuz biat yalnız Yaradana'dır.
Reklam
HÂY'DAN GELEN HÛ' YA GİDER
HAYY HÛ İLE Her bir zerre ve dahi kürre zikreder O nu her dem lisan-ı hâl ile cümle aleme diyerek Allah Duymayan kulağa idrak edemeyen beyne ben nidem Bu bir sır bir perdedir arkasını görebilene EYVAALLAH Devir devran felek döner Hayy Hû ile Erenler mânâ alemine dalar Hayy Hû ile Yedi felek yedi arş döşenir Hayy Hû ile Cennet, Cehennem bezenir Hayy Hû ile Bu bir sır bir perde açılır Hayy Hû ile EYVALLAH ın sırrına varılır Hayy Hû ile KK
111 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
92 günde okudu
Bu kitapta hak dostu İmam Gazalî Allah'ta olan ve O'nun dışında her mahlukatta var olan arasındaki farktan bahsediyor. Nitekim bizler yıldızın ışığına işaret ettiğimizde önünde sonunda bu ziya güneşe varır. Çünkü yıldız ziyasını güneşten alır. Aristoteles'in ilk neden görüşü yani kozmolojik kanıtından da anlaşılacağı üzere, her sonucun bir nedeni vardır. Bununla birlikte ilk neden Allah'tır. En nihayetinde gözün nuru, kalbin nuru, bütün ziyalar ve diğer bütün mahlukatlar O'nda toplanır. "Hay'dan geldik, Hû'ya gideceğiz." Kitapta her şeyin Allah'tan geldiği inancına o kadar güzel bir tevekkül var ki. Bizleri -yani insanları- zengin birinden -Allah'tan- eşya ödünç alan hadd-i zatında fakir olarak görüp zengin kimsenin dilediğinde bunu bizden isteme veyahut çekip alma hakkının olduğundan bahsediyor. Asıl varlık kesret değil vahdet olandır. Yine felsefeden gidecek olursam. Fenafillah yani Allah'ta yok olmayı Cüneyd-i Bağdadî, "fena"yı insanın kendi varlığından Allah'ın varlığına geçmesi değil, kendi arzusundan Allah'ın arzusuna geçmesi olarak yorumlar. Hallacı Mansur Ene'l-Hak derken de tam olarak bunları kastettiğini varsayarsak hepimiz Allah'ın nurunun bir tecellisiyiz aslında. Kitapta da geçtiği üzere " Neticeleri bilmenin anahtarları ise, ancak sebeplerden elde edilir."
Mişkâtu'l-Envar
Mişkâtu'l-Envarİmam Gazali · Diyanet İşleri Başkanlığı Yayınları · 2014966 okunma
Reklam
Aslanlı Hünkâr Dergâhı...
Bütün dün­yaları asa, destar, kemer, hırka, tesbih ve ibrikten ibaret. "Hû!.. Hû!.." biterse "Ya Hay... Ya Hû!... " o da bitince yine Hay, yine Hû!... Kime seslenecek olsalar "Hû!..", kime bir iş emredilse, "Hay Hay!.. " Duvarda bir yazı vardı. Sordum, "Hay'dan gelen Hû!'ya gider," diyormuş. Zaten gelen ve gi­deni hiç eksik olmuyordu.
Sayfa 71 - PDF(>﹏<)
359 syf.
10/10 puan verdi
"Hay'dan gelen Hû'ya gider."
Bu ne derttir acep Derman belirmez Ya bu ne yaredir Merhem derilmez (syf, 109) Uzun zamandır, ne zaman bir kitaba başlasam (ki kitaplarımı rastgele seçerim) okuduğum dönemde ihtiyacım olan ne varsa kitabın satırları arasında buluyorum. Mesela, bazen bu merak ettiğim bir şey oluyor bazen de içimde beni daraltan, bunaltan düşüncelere o satırlar
Od: Bir Yunus Romanı
Od: Bir Yunus Romanıİskender Pala · Kapı Yayınları · 201741,5bin okunma
Reklam
" Türkçede her şey ' bir ' den başlar. Ansızın oluveren bir şeyi birdenbire kelimesi ile ifade ederiz. Öyle güzel bir ifadedir ki bir-den bir-e! Birdenbire ifadesinde olur ' Bir 'in içinde gerçekleşir. Birden kopacakmış, ayrılacakmış gibi yaparak ama birden kopmadan, ayrılmadan ve bire yönelerek, yine birden bire gerçekleşen bir serüven! Hay' dan gelen Hû' ya gider demenin başka bir yoludur ' birden bire ' adeta. ' Allah'tan geldik, yine ancak O' na dönücüleriz ' demenin bir başka yolu."
Sayfa 228Kitabı okudu
İki başlangıçtır siyahla beyaz. Birinden gelen diğerine gider hây'dan gelip hû'ya gider gibi. Hayat beyaz ile siyah arasında açılmış bir parantez; beyaz yolun ya sonu ya başıdır.
Sayfa 65 - Kavram ve Olgu. Beyaz Feci Dokunur.
103 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.