Arzu nesnelerinin eşlik ettiği eylemlerin insanı esir almasını engellemek için, mürid olan idrâkin, muhtâr olan idrâk tarafından sınırlandırılması, yönlendirilmesi ve yönetilmesi gerekir. Muhtâr idrâk, bu işlevini ancak, mürid idrâki hayr üzere tutarak başarabilir. Hayr, ise bilgideki doğrunun eylemlerdeki iyiye dönüştürülebilmesi demektir. İşte bu nedenle, Varlık'ın, Tabiat'ın, Hayat'ın, İnsan'ın, İdrak'in hakikatini bilmek, kısaca, her tür eşyanın hakikatini bilmeye çalışmak ve bu bilgiyi eylemlerde temsil etmek, eylemlerdeki hayr üzere yönlendirmek; erdem (fazilet) adını alır.
Mükellefiyet
Peygamberimiz Muhammed Aleyhisselâm bir Hadis-i Şerifinde: “Kadın, kaburga kemiğinden yaratılmıştır. Kaburganın en eğri yeri de üst kısmıdır. Onu, doğrultmaya kalkarsan, kırarsın! Hali üzere bırakırsan, eğrilikte devam eder. Kadınlar hakkında, birbirinize hayr tavsiye ediniz!
Reklam
Peygamberimiz Muhammed Aleyhisselam, bir Hadisi şeriflerinde; "Kadın, kaburga kemiğinden yaratılmıştır. Kaburganın en eğri yeri de, üst kısmıdır. Onu, doğrultmaya kalkarsan, kırarsın! Hali üzere bırakırsan, eğrilikte devam eder. Kadınlar hakkında birbirinize hayr tavsiye ediniz!"buyurmuştur.
Allahû Teâlâ’nın daha önceki ümmetlere indirdiği kitaplarından birinde öyle denmiştir : "Kendisinde hayr bulunmayan bir kimseye: "Bu hayr ehlidir," denildiğinde , nasıl sevinç duyduğuna hayret edilir. Kendisinde olan kötülük söylendiğinde de nasıl kızdığına şaşılır. Bunlardan daha fazla şaşılacak olan ise, kendisinin yakîn üzere olmasını isterken, insanlara Şek ve şüphe üzerinde bulunuyorlar diye kızan kimsedir."
Peygamberimiz Muhammed Aleyhisselâm, bir Hadîs-i şeriflerinde: "Kadın, kaburga kemiğinden yaratılmıştır. Kaburganın en eğri yeri de, üst kısmıdır. Onu, doğrultmağa kalkarsan, kırarsın! Hali üzere bırakırsan, eğrilikte devam eder. Kadınlar hakkında, biribirinize hayr tavsiye ediniz!" buyurmuştur.
Peygamberimiz Muhammed Aleyhisselâm, bir Hadîs-i şeriflerinde: "Kadın, kaburga kemiğinden yaratılmıştır. Kaburganın en eğri yeri de, üst kısmıdır. Onu, doğrultmağa kalkarsan, kırarsın! Hali üzere bırakırsan, eğrilikte devam eder. Kadınlar hakkında, biribirinize hayr tavsiye ediniz!" buyurmuştur.
Sayfa 86 - EpubKitabı okuyor
Reklam
Hazret-i Havva'nın Yaratılışı:
Peygamberimiz Muhammed Aleyhisselâm, bir Hadîs-i şeriflerinde: "Kadın, ka-rurga kemiğinden yaratılmıştır. Kaburganın en eğri yeri de, üst kısmıdır. Onu, doğrultmağa kalkarsan, kırarsın! Hali üzere bırakırsan, eğrilikte devam eder. Kadınlar hakkında, biribirinize hayr tavsiye ediniz!" buyurmuştur. [87]
Peygamberimiz Muhammed Aleyhisselâm, bir Hadis-i şeriflerinde: "Kadın, kaburga kemiğinden yaratılmıştır. Kaburganın en eğri yeri de, üst kısmıdır. Onu,doğrultmağa kalkarsan, kırarsın! Hali üzere bırakırsan, eğrilikte devam eder. Kadınlar hakkında, biribirinize hayr tavsiye ediniz!" buyurmuştur. (Buhari-Sahih c.4 s.103, Müslim-Sahih c.2, s. 1091)
Bu ülkede İslâmî eğitim veren yaz kursları iki buçuk, sair alanlarda eğitim veren kurumlar ise sekiz-dokuz ay olduğu müddetçe sonumuz hayr üzere değildir.
Sayfa 48 - Rabbani YayıneviKitabı okudu
Peygamberimiz Muhammed Aleyhisselam, bir Hadîs-i şeriflerinde: "Kadın, kaburga kemiğinden yaratılmıştır. Kaburganın en eğri yeri de, üst kısmıdır. Onu, doğrultmaya kalkarsan, kırarsın! Hali üzere bırakırsan, eğrilikte devam eder. Kadınlar hakkında, birbirinize hayr tavsiye ediniz!" buyurmuştur.
Sayfa 35 - Türkiye Diyanet Vakfı YayınlarıKitabı okudu
Reklam
İyilik, Kur'an-ı Kerim'de birr, hasene, hayr ve ma'ruf kelimeleriyle ifade ledilir. Bu kelimelerin ilk ikisi Kur'ân'da her zaman iyiyi veya iyiliği ifade eder ya da bunların kapsamına giren konuları içerir. Birr kelimesi, Kur'ân'da beş aynı şekilde, 18 yerde bulunur. Bu kelime Kur'ân'da iyi, iyilik ve iyilik eden(ler) anlamında kullanılır. Hasene kelimesi ise Kur'ân'da dokuz ayrı biçimde, toplam 194 kez yer alır. Bu kelime de iyi, en iyi olan şey, iyilik, iyilik edenler, iyi olmak veya iyilik etmek anlamlarında kullanılır. Kur'ân'da tekil ve çoğul olarak yaklaşık iki yüz âyette yer verilen hayr kelimesi âyetlerin bağlamına göre iyi olan, daha iyi olan, iyilikler ve güzellikler anlamında kullanılır. Yine âyetlerde, ma'ruf kelimesine belirli ve belirsiz olmak üzere iki şekilde yer verilir. Bu kelimenin "el" ön takısı ile belirli kullanımı Yüce Allah ve insanlar tarafindan onaylanan iyi davranış ve söze karşılık gelir.' Kur'ân'da bu kelime güzel ve gönül alıcı konuşma biçimini ifade etmek için de sifat olarak kullanılmaktadır.
İnsan için nihâi amaç, hem bu-ara-da(meâş) hem de ötede (meâd) mutlu olmaktır. Mutluluk ise eşyanın hakikatini bilmek ve bu bilgi işığında, akli ihtiyârın beşerî irâdeyi hayr üzere yönlendirmesi ve yönetmesidir. Bu yönlendirme ve yönetimin insan davranışlarındaki temsilleri, itidâli üreten erdemdir (fazilet).
Sayfa 219 - İhsan Fazlıoğlu
21/ENBİYÂ SÛRESİ 35.Ayet
Her nefs, ölümü tadacaktır ve sizi bir imtihan olmak üzere şer ile ve hayr ile deneriz ve Bize döndürüleceksiniz .
Resim