108 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
3 günde okudu
Öykülerin Abasıyanık :)
Sait Faik Abasıyanık, durum öyküsünün önemli temsilcilerindendir. Kitapta on dört farklı hikaye ve farklı karakterler mevcut. İçeriğindeki hikayelerin gözlem gücü yüksek, dili ve üslubu bakımdan çok güzeldi. Öykülerdeki karakterlerin yaşamları, duygu ve düşünceleri olduğu gibi yansıtılmış bu sayede size karakterleri yaşamanıza imkan veriyor.
Lüzumsuz Adam
Lüzumsuz AdamSait Faik Abasıyanık · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 20137,7bin okunma
108 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
3 günde okudu
İlk Sait Faik Öyküleri okuduğumda açıkçası "Bu muymuş Sait Faik?" demiştim. Aynı yadırgayıcı yaklaşımı bazı yorumlarda da görüyorum. Ömer Seyfettin öykülerine alışmış birisi için Sait Faik Öyküleri ilk etapta yadırgatıcı gelebilir. Ama onun tarzını tanıdıktan sonra tiryakisi olursunuz. Luzumsuz Adam, onun 1948 yılında Varlık Yayınları tarafından basılan öykü kitabı. İçinde toplam on dört öykü var. Bu öyküler: Lüzumsuz Adam, Ben Ne Yapayım?, Birahanedeki Adam, Mürüvvet, İp Meselesi, Menekşeli Vadi, Bizim Köy Bir Balıkçı Köylüdür, 'Kaçamak, Papağan, Karabiber', Bacakları Olsaydı, Ayten, Papaz Efendi, Bir Külhanbey Hikayesi, Kameriyeli Mezar, Hayvanca Gülen Adam. Ben her bir öyküyü beğenerek okudum. Öneririm. İyi okumalar.
Lüzumsuz Adam
Lüzumsuz AdamSait Faik Abasıyanık · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 20137,7bin okunma
Reklam
108 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
“Ben bir acayip oldum. Gözüm kimseyi görmüyor, kimsenin kapımı çalmasını istemiyorum. “ diye başlıyor ilk öykü. Günlük dili sıradan kullanıyor havası olsa da ilerleyen sayfalarda usta edebiyatçı kimliğini görebiliyoruz. Sabahattin Kudret Aksal’a göre bütün sevdası herhangi bir insan izlenimini vermekti. Gerçeğin o güne dek görmediğimiz değişik bir görünümünü çizerek insanda bir büyücü etkisi yapan bir yazardı. Kitaptaki birçok öyküde sıradan insanların yaşamlarındaki anları görüyoruz. Bu insanlar o kadar sıradan hatta o kadar “lüzumsuz” ki Hayvanca Gülen Adam hikayesinde anlattığı kişilerden birinin ayağı kırılıyor ve hiçkimse onun iki ay ortada olmadığını fark etmiyor. Çalıştığı yerin ustası hatta kızkardeşi de farl etmeyenler listesinde. Bazı öykülerinde ise kendisini anlattığını düşünüyorum. “ Ben Ne Yapayım” öyküsü bu düşünceyi en derinden hissettiğim bir öyküydü. Yazar bu eserini 1948 yılında tamamlayıp okuyucularına sunmuş. Yıllar önce yazılmasına rağmen anlaşılır bir dili var. Kitap on dört öyküden oluşuyor. “Menekşeli Vadi” ve “ Papaz Efendi” öyküleri bende şaşırtıcı bir etki yarattı. Bu da yazarın sıradan görünen birçok kişinin farklı hatta orijinal dünyalarını bize göstermesindeki başarısındandır diye düşünüyorum.
Lüzumsuz Adam
Lüzumsuz AdamSait Faik Abasıyanık · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 20137,7bin okunma
108 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
Sait Faik'ten bir eser okuduğumda yüreğimdeki deniz sesleri konuşmaya başlar. Ada'nın denizi dalgalanıp yanıma gelir. Bu deniz yanına insanları da getirir. Kimi balıkçı, kimi esnaf, kimi işçi... ama en önemli meziyetleri insan olmalarıdır. Ne demiş Sait Faik "Bir insanı sevmekle başlar her şey." Benim yolculuğum ise Sait Faik'i sevmekle
Lüzumsuz Adam
Lüzumsuz AdamSait Faik Abasıyanık · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 20137,7bin okunma
231 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
Mark Twain ödülü. Dünyaca ünlü ve Dünya da ne nobel ödüllü yazarlarımız ne de diğer ödül alan yazarlarımızın henüz alamadığı bir ödülden bahsediyoruz. Bu ödülü alan 2 TÜRK var. Eh bu satırları yazdığıma göre bunlardan birinin kim olduğunu anlamışsınızdır. Diğeri kim mi? Mareşal Gazi Mustafa Kemal Atatürk! E tabi bu da kitapla beraber yazarımızı da çekici kılıyor. Şahmerdan isimli kitabımızda: Başta Şahmerdan olmak üzere; Çelme, Kaşıkadası'nda, Mahpus, Bir Define Avcısı, Projektörcü, Francalı mı Ekmek mi, Paşazade, Krallık, Çöpçü Ahmet, Köye Gönderilen Eşek, Zemberek, Alt Kamara, Satılık Dünya, Köy Hocası ile Sığırtmaç, Şeytanminaresi, Bekar, Beyaz Pantolon ve Bir Kadın isimleriyle toplam 19 hikayemiz var. Beğendiklerim ise: Çelme, Mahpus, Bir Kadın ve birkaç tane daha vardı da isimlerini unuttum. Diğerleri de güzeldi de aklımda bunlar kalmış işte. Lüzumsuz Adam kitabımızda ise: Lüzumsuz Adam, Ben Ne Yapayım, Birahanedeki Adam, Mürüvvet, İp Meselesi, Menekşeli Vadi, Bizim Köy Bir Balıkçı Köyüdür, Kaçamak&Papağan&Karabiber, Bacakları Olsaydı, Ayten, Papaz Efendi, Bir Külhanbey Hikayesi, Kameriyeli Mezar ve Hayvanca Gülen Adam isimlerinde toplam 14 hikayemiz var. Lüzumsuz Adam ve Ben Ne Yapayım en çok beğendiklerim oldu ama bu ikinci kitaptaki hikayeler genel itibariyle daha güzeldi ve bayağı tutuldum diyebilirim. Eh günün 4. kitabı da bittiğine göre artık kör olmadan uyku moduna geçmenin de faydası var sanırım. Cümleten mutlu geceler dostlar..
Şahmerdan - Lüzumsuz Adam
Şahmerdan - Lüzumsuz AdamSait Faik Abasıyanık · Bilgi Yayınevi · 20017,7bin okunma