Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur
Ulaştığınız ve alıştığınız her şey kısa zamanda cazibesini kaybeder, literatürde bu duruma “hedonik adaptasyon” deniyor.
Hedonik Adaptasyon
Bir defa istediğimizi elde ettiğimizde , kısa bir tatmin anından sonra yeniden mutluluğun “temel” seviyesine döneriz.
Reklam
Bir deneyde, insanların cebinde sürpriz bir şekilde yüz dolar bulmasının ne kadar mutluluk hormonu -salgıladığı kimyasal olarak ölçülür ve kaydedilir. Daha sonra, sürpriz bir şekilde yeniden aynı miktarı bulmaları sağlanır.Ancak bulunan miktar aynı olmasına rağmen ikinci olayda daha düşük mutluluk hormonu salgılanır. Beyin, bu tekrar eden olayı zaten bilmekte ve enerji israfı olmaması için aynı miktar mutluluk hormonu üretmemektedir. Buna "hedonik adaptasyon denir. Araştırmalara göre ikinci sefer aynı miktar mutluluk hormonu salgılanması için yaklaşık 4,7 katı para çıkmalıdır.
517 syf.
10/10 puan verdi
·
33 günde okudu
Çaba; amaç için. Hayal; huzur ve yaşama arzusu için. Gerçek ise hiçbir şey
Kitap bittiğinde kafamda 2 soru canlandı. Martin şöhretten önceki Martin Eden olduğu için sevilseydi sonuç olarak emellerine ulaştıktan sonra Ruth ile hayalindeki o "mutlu" evliliği yaşayabilecek miydi? Martin'i asıl üzen şey onun şöhretten önce yazdığı kitaplarının ve bilgisinin farkına geç varılması bu sebeple yalnızca ününün sevilmesi miydi yoksa yüreğindeki yaratıcı coşkun ateşinin artık amacına vardığı için zayıflayarak sönmesi mi? Sanırım birkaç gün kafa gündemim Martin Eden olacak. Bu kitabı da neden bu kadar geç okuduğumu bilmiyorum. Ama iyi ki şu anki farkındalığım ve ruh halimle okumuşum. Eskiden hayallerimin gerçekleşmesi için bir sürü çabalar, dilekler, dualar ne gerekiyorsa yapardım. Ama şimdi yolun sonundaki sandalyede oturmak değil de o yolda koşmak daha çok heyecan veriyor. Adına gerçeklik dediğimiz şeyin çok da matah bir şey olmadığını yaşadıkca deneyimledim. Bir noktada korkutucu geliyor. Çünkü şuna alışıyorsun: -ee şimdi n'olcak? Ne oldu şimdi? Hayallerindeki kadar mutlu musun hâlâ? Hedonik adaptasyon artık bedeni ele geçirmeye başlıyor ve başkaları için mükemmel, ulaşılması imkansız olan şey sana dünyanın en sıradan olayı gibi görünüyor. Bir de Jim Carrey'in bir sözü dolaşıyor şuan kafamda. "Dilerim herkes bir gün zengin ve ünlü olur ve hayalini kurduğu her şeye kavuşur; böylece aranılan esas cevabın bu olmadığını anlar." Peki cevap ne?
Martin Eden
Martin EdenJack London · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202390,2bin okunma
Hedonik Adaptasyon
İnsan bir süre sonra her şeye alışıyor ve mükemmel olan bile sıradanlaşmaya başlıyor."
Hedonik adaptasyon denilen bir olay var dünyanın en güzel evinde de otursanız yada pahalı mücevherlerde takmaya başlasanız bir yerden sonra alışmaya ve bizlere sıradan gelmeye başlayacak. Bu dünya böyle.
Reklam
Hedonoik Adaptasyon:
Hayatınızda ister yeni kıyafetler ister yeni bir ortam olsun, bir değişiklik olduğunda, başlangıçtaki heyecan ve mutluluk genellikle çok uzun sürmez. Buna hedonik adaptasyon denir. İnsan zihni, hem olumlu hem de olumsuz deneyimlerle hızlı bir şekilde nispeten istikrarlı bir mutluluk aşamasına geri döner. Bütün bunlar aslında şu anlama geliyor: Popüler inanışın aksine, dış olayların mutluluk seviyemiz üzerinde çok az etkisi var, zihnin içinde olup bitenler çok daha önemli. One unfortunate thing about happiness is that it usually doesn’t last. Whenever there is change in your life whether that’s just new clothes or a new environment, the initial excitement and happiness usually doesn’t last very long. This is called hedonic adaptation. The human mind returns to a relatively stable stage of happiness quickly with both positive and negative experiences. All this really means is that contrary to popular beliefs, external events have minimal impact on our level of happiness, what goes on inside the mind is much more important.
Koşu bandında ne kadar koşarsan koş sonuçta aynı yerdesindir. İnsanlar daha fazlasına sahip olmanın daha çok mutluluk getireceğini düşünüyorlar. Mutluluk peşinde koşturup duruyorlar ama sonuçta hedonik adaptasyon nedeniyle mutluluk düzeyleri başladıkları noktadan çok öteye gitmiyor.
Sayfa 201 - Alfa Yayınevi
Alışma ve duyarsızlaşma etkisini psikolojide "hedonik uyum" ya da "hedonik adaptasyon" deniliyor. Sevdiğimiz şeylerden bile zamanla sıkılmamasının nedeni hedonik adaptasyon. ... Hedonik adaptasyon başımıza gelen iyi ya da kötü olaylardan bir süre sonra "ana fabrika ayarlarımıza" döneceğimizi anlatıyor.
Sayfa 198 - Alfa Yayınevi
Hedonik Adaptasyon
Bina inşa etme ve yerleşme süreci boyunca halinden memnun olan Pahom, bir süre sonra yeni düzenine alışınca, artık yeteri kadar toprağı olmadığını düşünmeye başladı.
Sayfa 72 - Yakamoz YayınlarıKitabı okudu
Reklam
Hedonik Adaptasyon
"İnsan bir süre sonra her şeye alışıyor ve mükemmel olan bile sıradanlaşmaya başlıyor."
Sayfa 204 - Destek YayınlarıKitabı okudu
Hedonik Adaptasyon
Ülkenin farklı bölgelerine taşınarak, iş yerinde zammı garantileyerek ya da dış görünüşlerimizi değiştirerek mutluluğumuzda artış sağlayabiliriz ama bu artış ancak kısa süreli olacaktır. Bunun en önemli nedeni insanların hayatlarındaki olumlu değişikliklere kolayca ve hızlıca alışabilmeleridir.
Hedonik Adaptasyon: Kovaladığımız Mutluluk
“Mutlu olma ihtimalimizi sürekli olarak yeni hedeflere bağlasak da onlara ulaşınca mutlu olmuyoruz. Olduğumuzda da pek uzun sürmüyor.” Tamamı için 👇🏻 kultursanatduvari.com/hedonik-adaptas...
69 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.