Müslümanlar! Hazır Gıdalarınıza Lütfen Dikkat Ediniz!
Ülkemizde, yediklerimiz, içtiklerimiz helal mi, haram mı? sorularına cevap arayan kitabımızın ilk baskısının yapıldığı 1986 yılından bugüne tam 28 yıl geçti. Ancak, maalesef bir Müslüman için yediklerimiz içtiklerimiz üzerindeki HELAL Mİ? HARAM MI? tehlikesi ve karmaşası henüz giderilmiş gözükmemektedir.
PEYNİR ALTI SUYU HELAL MİDİR?
Bazı ürünlerin etiketlerinde "Peynir altı suyu" katkı maddesi olarak belirtiliyor. Bu katkı maddesi helal midir? Diye soran kardeşlerimiz. Peynir altı suyu, sütün kesilmesi ya da peynirleşmesi sonunda arta kalan sulu kısmıdır. Sütün peynir haline gelmesi için mesi için kesilmesinde enzim ve maya kullanılmaktadır. Bu enzim ve mayalar, yenmesi haram kılınmış hayvanlardan elde edilmiş ise bu yolla elde edilmiş peynirlerin yenmesi haram olduğu gibi, artık olarak elde edilen "Peynir altı suyu" da tabii olarak haram olacaktır. Etiketlerinde bir açıklama olmayan gıda maddeleri de maalesef en azından süpheli olmak durumundan kurtulamayacaktır.
Yeniden Gıda Raporu
Yeniden Gıda Raporu
Reklam
Kalsiyum Karbonat Helal Midir?
Diğer adı kalsit olan bu katkı maddesi toz ve kristal şeklinde ilaç, gıda ve kozmetik sanayinde kullanılmaktadır. Kireçtaşı, mermer ve kalker olarak yer kabuğunda bulunduğu gibi kemik, diş, kabuk ve bitki yapısında da bulunmaktadır. Bu katkı maddesinin kullanıldığı ürünün etiketinde kökeni hakkında açıklama yapılmamışsa şüpheli duruma girer. Hayvani kökenli olduğu belirtilmişse, kemik tozu üreten firmalar helal haram ayırımı yapmadan topladıkları kemikleri işledikleri için o zaman haram hükmü verilebilir. Şüpheli durumda satıcıyı ve ulaşılabilirse üreticiyi sorgulamadan kullanmaya karar vermemek gerekir.
Eğer bir ürün helal katkılar kullanılarak yapılmışsa ancak muhafaza etmek için kapsüllerine veya tabakalama işlemi için domuzdan veya haram şartlardaki hayvanlardan yapılmış gelatin kullanılmışsa o ürün haram durumuna gelir. İşin üzücü tarafı, ürün etiketinde onun üretiminde kullanılan katkı maddelerinin arasında olmadığı için gelatin belirtilmez. Bu durumda kesin emin olmadan, bu tür maddeleri almaktan kaçınmak en iyi yoldur.
KOSHER DAMGALI ÜRÜNLER HELAL Mİ?
İslam'da helal ve haram kavramları hayatın bütün safhalarını içine alır. Kosher ise sadece gıda ile sınırlıdır. Gıda bağlamında, helale benzer manası olabilir, fakat tıpatıp helal kabul edilemez. Mesela, eti helal ve helal kesim eti, şarapla muamele edilmesi Kosher şartına uygun olduğu halde, böyle bir et ürünü haramdır. Dolayısı ile Kosher damgalı bir ürün alkol ihtiva edebilir. Gelatin, gliserin ve diğer hayvani katkı maddelerinin kökeni ne olursa olsun, Kosher damgalı ürünlerde kullanılabilir. Etlerin kesimi hahamların nezaretinde de olsa kesim esnasında Allah'ın ismi anılmamaktadır. Bunlar ve daha birçok farklılıklar Kosher ürünlerini en azından şüpheli hale getirmektedir.
Mono Ve Digliseridler Helal Midir?
Mono ve digliseridler, homojenleştirici olarak kullanılan yağ asitli maddelerdir. Homojenleştiriciler, sıvı veya katı yağlarla suyu bir fazda muhafaza etmek için kullanılan bileşimlerdir. Mono ve digliseridler, bitkisel veya hayvani unsurlardan türetilmektedir. Bitkisel kökenden türetilirse, helaldir. Hayvani unsurlardan türetilirse, şüphe arz eder. Eğer, eti helal ve kesimi İslâmi usulle yapılmış hayvani unsurlardan türetilmiş ise helal kabul edilir. Aksi halde kesinlikle haram olur.
Reklam
Evlerimize haram katkılı gıda maddelerinin, içerisin- de şüpheli katkı maddelerinin bulunduğu gıdaların da girmesine de müsaade etmeyeceğiz. Mutfağımıza giren etlerin helal kesim olduğundan emin olacağız. Alışveriş yaparken fiyat etiketinden de önce helal gıda sertifikasını arayacağız. Emperyalist'lerin ve Siyonist'lerin sermayesine katkı yapan içecek ve yiyecekleri satın almayacağız, onlara destek olan alış veriş merkezlerinden uzak duracağız.
Sayfa 82
Devlet sizin haram mı helal mi yediğinize bakmıyor
Tüketicileri Koruma Kanununu yürütme yetkisine sahip Sanayi ve Ticaret Bakanlığı bir Müslüman tüketici olarak meramımızı sanki anlamak istememiş. Tüketicinin sadece cüzdanını düşünen Kanunun, tüketicinin inancına yönelecek tehlikelere karşı da korunması için tedbirler alın masını istemiştik. Ama maalesef bu konuda tek kelime yer almamış. Sağlık Bakanlığı, ülkemizde satılan tüm ilaçların tek izin ve kontrol sorumlusu olduğu halde, Müslümanlar için çok büyük bir risk taşıyan ilaç kodeksleri, üretimleri ve ithali ile ilgili tek bir kelime ihtiva etmeyen yazıları ile bizi şaşırtmıştır.
Anne Sütü Mucizesi
Neslin sıhhatle devamı, aile müessesine bağlıdır ve evlatlar hiç şüphesiz, ailenin sürur kaynağıdır. Evlatlar, daha dünyaya gelişinde, her misafirden tatlı karşılanır. Hem nasıl karşılanmasın; sevmenin ateşe perde, ikram etmenin sırat köprüsünü geçmeye vesile, birlikte yemenin, kurtuluş beraatı bahşettiği evlat, anne babası için dünya nimetlerinin
Unlu Gıdalar
Bu konuya geniş bir grup giriyor. Tatlılar, bisküviler, yaş ve kuru pastalar, börekler, çörekler, gofretler, hazır çorba gibi... Bu maddelerin helal, haram veya şüpheli duruma gelmesi, içindeki katkı maddelerine göredir.
Reklam
Enzimlerin Kökeninde Yaygın Olan Endişe
Enzimlerin ne tamamı haram, ne de tamamı helal olmadığını daima aklımızda tutmalıyız. Müslüman tüketicinin en çok şüphe ve endişe duyduğu yaygın bir gıda ürünü olan peynir, bu konuda en çarpıcı örneği oluşturmaktadır.
Cehalet İşleri Başkanlığı
Diyanet İşlerine gelince hem bilgisiz, hem yetkisiz.. Müslüman sorunca jelâtin'e "O bir ambalaj malzemesidir." diye cevap verir. Patrona gelince ürünlerinde domuzdan yapılmış katkı maddesi yoktur diye uzun uzun belgeler verir. Gıda sanayicileri ve ithalatçıları ise bir kısmı hariç, çoğunluk ya bilgisizdir, ya da haram, helal demeden çok daha fazla kazanmanın hırsı içersinde gözü görmez, kulağı duymaz, vicdanı sızlamaz durumdadır.
-İslam da Helâl ve Haram" kitabının müellifi Yusuf El Kardavi de sayfa 94'de şöyle yazmaktadır: "Bilinmesi gereken ikinci mesele: Onların boğazlama şeklinin bizimki gibi olması, yani boğazdan kesilmesi şart madır?
Jelatinle ilgili, yukarıda verdiğimiz bilgilerden sonra yukarıdaki yazıyı yorumsuz olarak bilgilerinize sunuyo- ruz. Bu bilgilere dayanarak ifade ediyoruz ki, Avrupa'dan ve diğer ülkelerden ithal edilen jelâtinler sakıncalıdır. Bu maddeler kullanılarak imal edilen gıda maddeleri de murdar olur. Bu madde Müslümanların kontrolünde helal hayvan- ların helal kesiminden çıkan kemik ve deri artıklarından üretildiği takdirde haram olma tehlikesi de kalkar. Bina- enaleyh, bugün, içinde jelatin olduğu bilinen karamela, reçel, dondurma, çokomel v.s. gibi gıda maddelerine dik- kat edilmelidir.
Haram Nedir?
Haram; gayri meşru, meşru olmayan manasına gelen bir Arapça kelimedir. Kur'an-ı Kerim ve Peygamberimiz'in (s.a.v.) sünnetinin ışığında fakihlerin Haram olduklarında ittifak ettikleri maddeler aşağıda çıkarılmıştır: 1- Domuz 2 - Kan 3- Et yiyen hayvanlar 4- Ölmüş hayvanın parçaları 5- İslami usulle kesilmemiş, eti helal hayvanlar
Resim