okuyan mı, gezen mi?
Çok okuyan mı bilir, çok gezen mi bilir ikilemini, "Hem çok okuyan, hem de çok gezen" şeklinde çözdüm, epey bir zaman önce. Okumak işin teoriğiyse, gezmek de pratiğiydi çünkü.
Reklam
Klişe bir sorudur: Çok okuyan mı, çok gezen mi bilir? Evliya Çelebi'nin torunlarıyız. O hem çok okumuş, hem de çok gezmiş. Mevzuyu çözmüş yani. Boşuna tartışmayalım.
Feride Çetin
200 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
25 saatte okudu
"Çok gezen mi bilir yoksa çok okuyan mı?" diye sürekli sual edilir. Bence okurken gezen, gezerken okuyan, okuduklarını yaşayan ve gezerken farkındalığı yüksek olan bilir. Kitapta Seyahatnameden seçmelere yer verilmiş. Lakin ben kitaptan ziyade Evliya Çelebi'ye ve o zamanın insanlarına hayran kaldım . ( Tabi kitabı da çok beğendim) Zira Evliya Çelebi Enderun'da yetişmiş, zahiri ve batini ilimleri öğrenmiş ve Kur'an'ı Kerim'i hıfzetmiş çok yönlü bir şahsiyet. Çünkü bir meseleyi etraflıca anlatabilmek için o mesele hakkında malumat sahibi olmak da lazımdır. Evliya Çelebi hem gezdiği yerleri anlatmış hem de orada yetişen hububatın veya meşhur olan herhangi bir şeyin faydalarını da anlatmış. Her satırda bambaşka ilginç bilgiler vermiş. En çok dikkatimi çeken mesele ise; Kendisi Viyana'da cerrah dükkanında otururken ( yani şimdinin diş hekimi) bir kimse diş ağrısı şikayetiyle geliyor. Cerrah o kimsenin dişini suhuletle çekiyor, oradaki kurtçukları temizliyor sonra oraya bir sıvı sürüp çektiği dişi bekletmeden aynı yere yerleştiriyor. Bunu İbn-i Sina'nın da yaptığını okudum diye hatırlıyorum. Fende ve tıpta ne kadar ilerlediğimizi sorgulamaktan kendimi alamadım. Kitap 3 seriden oluşuyor, 2 ve 3. seriyi alıp hemen okumak için sabırsızlanıyorum.
Seyahat Ya Resulallah
Seyahat Ya Resulallah
Yeryüzünün Sırları
Yeryüzünün Sırları
Tuna Nehri Buz Tutunca
Tuna Nehri Buz Tutunca
Seyahat Ya Resulallah
Seyahat Ya ResulallahEvliya Çelebi · Çamlıca Basım Yayın · 2020127 okunma
O ünlü soruyu hatırlarsınız: "Çok okuyan mı bilir çok gezen mi?" Cevabımız şöyle olmalı: "Hem okuyan hem de gezen. Gezerken okuyan, okurken gezen. Okuduklarını, coğrafyada teyit ve tasdik eden."
Çok okuyan mı bilir çok gezen mi? Cevabımız şöyle olmalı: hem okuyan hem de gezen. Gezerken okuyan, okurken gezen. Okuduklarını, coğrafyada teyit ve tasdik eden.
Reklam
Politik Yorumlar 2
_Ülkemizde yaşanan maddi ve manevi krizin nedeni, akıl dışı metafizik dini inancın, politik alana taşınmasıdır. _Hiçbir ülke şu 20 yılda yapılanlara dayanamaz ki zaten Türkiye de dayanamadı. Kafede çay içmek, yumurta ve peynir lüks oldu. _İmam hatipte alınan eğitimle yönetilen ülke nasıl olması gerekiyorsa öyleyiz. _Rasyonel olması gereken bir
Siz de böyle mi düşünüyorsunuz?
"Çok okuyan mı bilir çok gezen mi?" Cevabımız şöyle olmalı: "hem okuyan hem gezen. Gezerken okuyan, okurken gezen. Okuduklarını, coğrafyada teyit ve tasdik eden."
Çok okuyan mı bilir, çok gezen mi bilir ikilemini, "Hem çok okuyan , hem de çok gezen" şeklinde çözdüm, epey bir zaman önce.
160 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
9 günde okudu
Selam millet Fantastik, bilimkurgu ve tasavvufun iç içe geçtiği bir kitap ile geldim @kahve_kitap_aski ve
E F T E L Y A ...
E F T E L Y A ...
ile birlikte okuduk Siz hangi tür kitaplar okuyorsunuz? Kitabın Konusuna Gelecek Olursak •Kitap hem günümüz hem 4000 yıl önceye dayanıyor. •4000 yıl önce çocuksuz bir çift vardır. •Çocukları olması için Tanrı’ya dua
Zan - Bir Arifin Fantastik Romanı
Zan - Bir Arifin Fantastik RomanıFatih Şalvan · Martı Yayınları · 2022114 okunma
Reklam
Çok okuyan mu bilir, çok gezen mi bilir ikilemini, “ Hem çok okuyan, hem de çok gezen” şeklinde çözdüm, epey bir zaman önce.
HEM GEZEN HEM OKUYAN BİLİR
Meşhur suallerden biridir çok gezenmi çok okuyanı bilir sorusu... İnsanlar neyi merak ediyorlarki bu kadar sonuçta bizim birşeyleri bilmemiz sadece okumak ve gezmek ile sınırlı değilki... İnsandan da,hayvandanda, nesnelerden de, yanlışlarımızdan da, gördüklerimizden de öğreniriz ve biliriz. Göreceli bir kavram olan bilmek eylemini neden bu dar kalıplara sığdırıyoruz ? Neden sadece iki tane şık bize yeterli geliyor ? Yinede bir cevap verilmesi isteniyorsa şöyle söyleyebiliriz; "Hem gezen bilir hem okuyan" ...
Tarih okumak çok önemlidir ancak kendi başına ve yalnızca okumak, insanı bir müddet sonra körleştirir ve yaşanan hayattan uzaklaştırır. Bu tehlikeden korunmak için okumaları mutlaka seyahatlerle desteklemek gerekir. O ünlü soruyu hatırlarsınız: "Çok okuyan mı bilir çok gezen mi?" Cevabımız şöyle olmalı: “Hem okuyan hem de gezen. Gezerken okuyan, okurken gezen. Okuduklarını, coğrafyada teyit ve tasdik eden."
87 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.