❝Çiçekler hiçbir şeyin kalıcı olmadığını öğretir bize; ne güzellikleri kalıcıdır ne de solgunlukları; çünkü sonradan yeni tohumlar verirler. Mutluyken de üzgünken de hatırla bunu. Her şey geçip gider, yaşlanır, ölür ve yeniden doğar.❞
Paulo Coelho
Paulo Coelho
264 syf.
·
Puan vermedi
“Hiçbir şey kalmamıştı geriye. Neredeydi bu yaşam, çekilen korkunç acı neredeydi? Hiçbir şey kalmamış mıy­dı? Bütün bunların hesabını hiç kimse vermeyecek mi acaba? Böyle hiçbir iz bırakmadan unutulup gidecek mi?” İvan Grigoryeviç’in Gulag’da 30 yıl esir hayatı yaşadıktan sonra hayata yeniden tutunmasını, özgürlüğü ve temelde Stalin diktatörlüğünü anlatan bir tarih, sosyoloji hüviyetinde bir romandır, diyebiliriz.. “Bir kadın görmüştüm. Kadını muhafız eşliğinde bölge merkezine getirmişlerdi. Yüzü insan yüzüydü, gözleriyse kurt gözleri. Söylendiğine gö­re, bu yamyamların hepsi kurşuna diziliyordu. Oysa on­lar suçlu değildi, bir anayı kendi çocuklarını yiyecek noktaya getirenler suçluydu. Kime sorarsan sor, suçluyu bulabilir misin? Bütün insanlar için iyi bir şey yapmak uğruna getirilmiştir analar bu duruma.“ Büyük bir açlığın, yokluğun, kimsesizliğin kol gezdiği bir dünya… Ve bunlara şahit olmuş birinin yıllar sonra tekrar var olmaya çalışması… Yaşam ve Yazgı kitabını uzun zamandır okumak istiyordum fakat ondan önce yazarın bu kitabıyla tanışmış olmak benim için yazarın tarzını ve düşünce yapısını anlamak adına daha faydalı oldu.. Etkileyici Puan: 8/10 İnsanca olmayan her şey anlamsız ve yararsızdır! Maksim Gorki’nin çocuklar için eğitici oyuncakların gerekli olduğuna ilişkin bir yazısını okudum. Katanaların çöplüğe taşıdığı bu çocuklardan Maksim Gorki’nin haberi yok muydu acaba?
Her Şey Geçip Gider
Her Şey Geçip GiderVasili Grossman · Can Yayınları · 2023109 okunma
Reklam
Ta'zir Cezaları Beşeri Orijinlidir
Ta'zîr, azarlamak, edeblendirmek demektir. Hadd ve cinâyet olmayan her suç ve günahta fâilin ta'zîr edilmesi (münasip bir cezâ ile cezalandırılması) hükümet ve hatta muayyen şartlarda cemiyetin her ferdi için meşrudur; hatta İmam Şafi'î dışındaki üç imama göre bir vazifedir. Ta'zîr suç ve cezaları üç kısımdır. 1-İslâm hukuku
Sevgi
"...sevgi çok daha zordur. Nasıl sevgi besleneceğini öğrenemezsiniz, yapabileceğiniz şey, nefreti gözlemlemek ve onu nazikçe bir kenara koymaktır. Nefretle savaşmayın, insanlardan nefret etmenin ne kadar kötü olduğunu söylemeyin; fakat nefreti olduğu gibi görün ve onun eriyip gitmesine izin verin ya da onu bir kenara itin. Önemli olan nefretin zihninize hakim olmasına izin vermemektir. Anlıyor musunuz? Zihniniz zengin bir toprak gibidir ve yeterli zaman verilirse meşgul olduğu herhangi bir sorun yabani bir ot gibi ona hakim olabilir. Sonra sizin onu atmak için uğraşmanız gerekir. Ama soruna yayılması için yeterli zamanı vermezseniz büyüyecek yeri kalmaz ve kuruyup gider. Nefreti teşvik ederseniz, ona büyüyecek, olgunlaşacak, hakim olacak kadar zaman verirseniz, çok büyük bir soruna dönüşür. Fakat nefret içinizde her uyandığında, onun geçip gitmesine izin verirseniz, zihninizin duygusallığa kapılmadan giderek duyarlılaştığını; böylece de sevgiyi öğrendiğini görürsünüz."
Sayfa 76 - Omega YayınlarıKitabı okuyor
Zaten her şey geçip gider.
Sayfa 60 - Türkiye İş BankasıKitabı okudu
Reklam
78 syf.
9/10 puan verdi
·
1 saatte okudu
Sen Mi, Ben Mi, Adın Ne Senin? Kötülük...
" Barut keşfedilecek. Bunu hiçbir şey engelleyemez, o aynı eski hikaye tekrarlanacak. İnsanlar çoğalacak ve savaşacaklar. Barut, insanların milyonlarca kişiyi öldürmesine olanak sağlayacak. Sadece bu şekilde, ateşle ve kanla, uzak bir zamanda yeni bir medeniyet evrilecek. Bunun ne faydası olacak? Eski uygarlık gibi yenisi de geçip gidecek. Onu kurması 50.000 sene alsa da bir gün geçip gidecek. Her şey geçip gider. Sadece evrensel güç ve madde kalır; bunlar sürekli değişim, hareket ve etkileşim halindedirler ve ebedi figürleri meydana getirirler: rahibi, askeri ve kralı. Tüm çağların bilgeliği bebeklerin ağızlarından dökülüyor. Bazıları savaşacak, bazıları yönetecek, bazıları dua edecek. Geri kalan herkes çok çalışıp ızdırap çekecek. Uygar bir devletin akıl almaz güzelliği ve emsalsiz mucizesi bir kez daha, durmaksızın, onların kan revan içindeki gövdeleri üzerine inşa edilecek. Ben mağarada sakladığım kitapları yok etsem de fark etmez. Onlar kalsın ya da kalmasın, eski gerçekler keşfedilecek, köhne yalanlar canlanıp kuşaktan kuşağa aktarılacak. Ne faydası var?" Bence Kızıl Veba'yı diğer distopik kitaplardan ayıran en büyük özelliği dilinin akıcılığı ve hayalimizde canlandırdıkları. Özellikle Korona'dan sonra biz zaten bunları yaşadık diyor insan. Körlük'deki hikayeye benziyor aslında; yağmalar, kapanmalar, kötülükler. Farklı olan kısmı ise yeniden şekillenen insanlık ve tarihin tekrarına yapılan gönderme. En büyük aynılık ise hala aynı, hala içimizde; aslında ne kadar kötü olduğumuz gerçeği.
Kızıl Veba
Kızıl VebaJack London · Türkiye İş Bankası kültür Yayınları · 202031,9bin okunma
Zaten her şey geçip gider. Geriye sadece kozmik güç ve madde kalır, onlar da ebediyen devam edecek, sonu gelmez bir akış içinde birbiriyle itişip çekişecek o ölümsüz tipleri ortaya çıkarır: rahibi, askeri ve kralı.
Hayat bana her zaman köksapı üzerinde yaşayan bir bitki gibi görünmüştür. Gerçek hayatı görünmezdir, köksapında gizlidir. Yerin üstünde görünen kısım sadece bir yaz yaşar. Sonra solup gider, geçici bir görüntüdür. Yaşamın ve uygarlıkların durmak bilmez ilerleyişini ve çöküşünü düşündüğümüzde, mutlak bir hiçlik izleniminden kaçamayız. Buna rağmen, ebedi değişimle yaşayan ve devam eden bir şeyin var olduğu hissini asla kaybetmedim. Gördüğümüz sey, geçip giden çiçektir. Kalıcı olan ise köksaptır.
Sayfa 290Kitabı okudu
•Gençlik, ey gençlik! Sen pek bir şeyi önemsemezsin! Efendi sensin, kâinatın bütün hazineleri, hatta çile sana zevk verir. Matemden bile faydalanırsın. Kendinden emin, küstahsın. "Bakın! Tek başıma yaşıyorum!" dersin. Ama günlerin rüzgâr gibi geçip gider, en ufak iz ya da eser bırakmadan kaybolur. İçindeki her şey yiter. Güneşin bal mumunu, karı erittiği gibi... Belki de asıl efsunun bir şey yapabilecek olmanda değil, her şeyi yapabilecek olduğunu düşünmende yatmaktadır. Belki de boş vermişliğinde, başka işlerde kullanamadığın güçlerini heba etmende, hepimizin ömrümüzü ziyan ettiğimizi kabul etmemizde ve kendimizde "Ah, zamanımı heder etmeseydim, neler yapardım neler!" deme hakkını görmemizde...
Sayfa 109 - İz Yayıncılık
Reklam
“Zaten her şey geçip gider. Geriye sadece kozmik güç ve madde kalır, onlar da ebediyen devam edecek, sonu gelmez bir akış içinde birbiriyle itişip çekişecek o ölümsüz tipleri ortaya çıkarır; rahibi, askeri ve kralı.”
Sayfa 60 - İş Bankası Kültür YayınlarıKitabı okudu
Artık hiç bir şey eskisi gibi değil.
Artık hiç bir şey eskisi gibi değil. Ben de öyle. Çok dikkat etmiyorum uzun süredir kendime. Kılığıma kıyafetime… Çorapsız da basıyorum artık yere. Eskisi gibi de korkutmuyor beni ne grip ne nezle. Nane limonun iyi gelmediği daha büyük sıkıntılarım var herkes gibi benim de. Takılmıyorum artık şu her kış ve bahar şişen bademciklerime. Çok sıcak yada soğuk şeyler yiyip içmem, hepsi hepsi bir kaç gün gene. Olur biter Geçer gider. Ama canımı yaka yaka yutkunduğum şeyler var. Olup bitmeyen, Geçip gitmeyen. Zaman zaman yine uykusuzluk çekiyorum ama… Çokta takılmıyorum artık bu uyku konusuna, Uyuyunca geçmeyen şeylerin olduğunu anladığımdan bu yana… Cahit Sıtkı Tarancı
1.500 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.