Aşırı hareketli ve dikkati dağınık olan öğrenciler, öğretmenlerine yakın yerlerde, dikkati toplama yeteneği güçlü olan arkadaşlarının arasında oturtulmalıdır, öğretmenin çocukla göz teması kurabilmesi açısından ikinci sıra, en ön sıradan daha iyidir. Dikkati eksik öğrenciler kapı ve pencere gibi dikkat dağıtan yerlere yakın oturtulmamalıdır.
Çocuklar çok fazla eleştiri ve cezaya alışırlarsa, başaracaklarından emin olmadıkları durumlarda kolayca pes ederler.
Reklam
Hiperaktivite, dikkat dağınıklığı, öğrenme güçlükleri gibi terimlerin kullanılmasının amacı, çocuğun uygun olmayan davranışlarının hoş görülmesi ya da idare edilmesi için bir kılıf bulmak değildir. Durumu açıklayabilmek, olası çözümleri üretebilmek için bu tarz tanımlara ihtiyacımız vardır.
Pek çoğumuz ancak dibe vurduğumuzda sorunları hissediyor ya da önceden fark ettiğimiz bir şeyi çözmek üzere harekete geçiyoruz.
Elbette, okul bir klinik degidir. Ancak bir çocuğun hayatının ve gelişiminin sürdüğü iki ana ortamdan birisi olan okul, okul dışında da tedavisi sürdürülen çocuğa uygun düzenlemeler yapmakla sorumludur. Bu konuda tereddüt eden yönetimlerin kendilerine sorması gereken sorulardan birisi şu: Şeker hastalığı olan bir çocuğa okul yemekhanesindar dan yemek çıkmasını yadırgar mısınız? Diğer çocuklar açısından bunu bir haksızlık olarak görür müsünüz? O zaman DEHB tanıdı (ya da başka özel gereksinimi olan) çocukların eğitimlerini sürdürebilima leri ve bunu herkesin gittiği okullarda yapabilmeleri için ek önlem- jer almayı neden yadırgıyoruz, yadırgıyorsunuz? Bu da, tıpkı şeker hastalığı gibi çocuğun ya da ailesinin tümüyle elinde olmayan bir sorunu yansıtıyor. Bu bozukluğun kontrolü için sizin ve ailenin kendine düşenleri yaptığınızdan emin misiniz?
Davranış sorunları genellikle yapılandırılmış bir ortam ihtiyaç öğrencilerin yeterince yönlendirilmedirler durumlarda ortaya çıkar.
Reklam
Dikkat kontrolünün tam gelişmediği, özellikle zor gelen ya da zevk vermeyen durumlarda dikkat üzerindeki denetimin iyice zayıflamasının başlınca nedeni hiperaktivitedir.
Evdeki ödev zamanı için bir "kontrol edilecekler listesi" DEHB tanısı olan çocuklar, ödevi yapmaya başlamakta, ödev yapmaya devam etmekte ve ödev yaparken başka şeylerle ilgilenmemekte zorlanırlar. Ödevin yapılacağı ortam kadar, ödeve başlamak için uygun zamanın seçilmesi ve ders araç gereçlerinin el altında olması da önemlidir. Ödevle ilgili bütün bu noktaların anne baba tarafından belli bir liste yardımıyla denetlenmesi kontrolü artırır.
Tanımlamalar Öğrenme stili, "her öğrencinin öğrenmeye odaklanmaya başlama, öğrendiğini yorumlama, kazandığı yeni bilgiyi anımsama tarzıdır," Öğrenme stilleri aynı zamanda "kişinin düşüncelerle ve günlük olaylarla nasıl başa çıktığını, öğrenme tercihlerini, düşünceye nasıl yaklaştığını, bilgiyi en iyi nasıl algıladığını ve yorumladığını ifade eder."
Dikkati dağınık çocukların yaşayabileceği zorluklar Yönergeleri başından sonuna kadar takip edemez. Dikkatini yaptığı işe veya oynadığı oyuna vermekte zorlanır. Evde veya okulda yapacağı işler ve aktiviteler için gereken araç gereçleri kaybeder. Dinlemez. Detayları gözden kaçınr. Düzensizdir. Uzun süre zihinsel çaba gerektiren işleri yapmakta zorlanır. Unutkandır. İlgisi kolayca başka yönlere kayar. Herkesin dikkati dağılabilir, tekrar toplayabildiği sürece sorun yok Dikkat kontrolünün tam gelişmediği, özellikle zor gelen ya da zevk vermeyen durumlarda dikkat üzerindeki denetimin iyice zayıflamasının başlıca nedeni "hiperaktivite'dir. Hiperaktif çocukların bazıları aşırı hareketli olurken bazıları ise "hiperpasif denilecek ölçüde. durgun ve hareketsiz olabilir. Mutsuzluk, halinden memnuniyetsizlik, iç sıkıntısı, öğrenememe, ilgi duymama gibi durumların hepsinin dikkati dağıttığını biliyoruz. Yukarıda gördüğünüz davranışlar listesindeki sorunları pek çok çocuk çeşitli vesilelerle gösterebilir. Ama "hangi davranışın nerede, ne zaman, ne kadar ortaya çıktığı?" sorularının cevabını bilmeden sorunun ne olduğunu anlamak mümkün değildir. Sınıfta derse ve sınıf içi hayata uyumda zorluklar yaşayan (ve zorluklar çıkartan) çocuğun ortaya koyduğu davranışın mekanizmasının anlaşılması bir "teşhis süreci"dir.
Reklam
Kitaptaki öneri ve önlemlerin yeterli olmadığı durumlarda... Çocuk sınıfta başarılıysa, davranışları kendisinin ve arkadaşlarının akademik yaşamını aksatmıyorsa, özel bir eğitim programı almasına gerek yoktur. Böylesi çocuklardan birçoğu uygun bir eğitim programı ve ilgili bir öğretmenleri olduğu sürece başarılı olur.
Özel eğitim gereksinimi içinde bulunan çocukların koşulsuz olarak, üniversitelerin özel eğitim bölümleri programlarını tamamlamış veya özel eğitim alanında çalışmış olanlarına emanet edilmelidir. MEB sosyal devlet olma ilkesini yaşama geçirerek bir an önce bu nitelikte eleman istihdam etmelidir.
"Eğitimin her aşamasında, bireyin gelişimi ve eğitim performansı doğrultusunda durumuna uygun yeni bir okula veya kuruma yerleştirmesi kararı alınır" benzeri engeli olan çocuklara ceza niteliği taşıyan bir okuldan diğerine gönderilmesine yol açacak kaynaştırmanın ruhuna ve temel eğitim hakkına kökten aykırı düzenlemelerden vazgeçilmelidir.
Bir gün mutlaka ile hemen şimdi Bugünden kurtulmak ya da bugünden kopmamak arzusu, ikisi görünüşte birbiriyle çelişiyor. İki arzunun ortak noktası, halinden memnuniyetsizlik. Bu durum, gençlerin güçlerini uygun kullanamadıkları durumlarda ortaya çıkıyor. Gençler açısından geleceğin uzun sürdüğü düşünülürse onların gelecek perspektifinin bizim 30'lu 40'lı yaşlarımızdaki gibi olmayacağı kesin. Ama hem bir gün dilediklerinin gerçekleşeceği umudunu taşıyan, hem de karamsarca kendini en olmadık işlere atan ergen için gelecek gelmek bilmez. Heyecanlı faaliyetler, zamanın geçmesini kolaylaştırır, tecrübeyi artırır.
Sayfa 184Kitabı okudu
Ergenlik hızlı başlar; uzun sürer Beni ergenlikle iigili araştırmalar çok heyecanlandırıyor. Bu heyecan da nesi demeyin. Bu konuda okuduğum her makale, hazırladığım her araştırma destek önerisi bana kendi ergenliğimin ya da ergenliği birlikte geçirdiğim arkadaşlarımın o zamanki halini açıklıyor. En azından o pek beğendiğimiz beyinlerimizin hangi evrelerden geçtiğini anlayabildikçe, aynı dönemde girdiğimiz ya da düştüğümüz halleri anlamlandırabiliyorum. Kısacası, bir varmış bir yokmuş: beyin gelişiminin özellikleri davranışlarımızın ve duygularımızın çerçevesini belirlerken, okul koridorları, odaları, sınıfları, havuzu, çayın çimeni, öğretmenleri, öğrencileri, müstahdemi, kütüphanecisi hep birlikte çerçevenin içeriğini oluşturmaktaymış.
Sayfa 182Kitabı okudu
26 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.