72 syf.
·
Puan vermedi
Hikayelerde kadınlar var .Altı çizilen, eğitimli, ayakları yere basan kadınlarla cahil kadınların çatışması bulunuyor. Hikâyeler özgürleşen kadın profilini yansıtırken cinselliğini yaşamayı seçen ve bundan korkmayan kadın profilleri,kadının karşı cinsi seçebilmesini işler. Cumhuriyetin ilk kadın öykü yazarı olan Nezihe Meriç “kadının birey olduğunu” vurgular.Öykülerindeki kadınlar seçimlerini kendileri yapar, dedikodularla hareket etmezler,dedikodulara kulak asmazlar ,erkek çapkınlığını kabul etmezler ,hayatın tam içindedirler.Çalışırlar,sosyaldirler,kendi hayatlarından kendileri sorumludur ve buna bağlı olarak “bu benim hayatım ,bu yalnızca beni ilgilendirir’’derler.Ne iyi ederler . Hikâyelerden biri olan Hışhışi Hançer ‘de Yunan tragedyalarında bulunan koro ve koronun vazifesi vardır. Kadının geleneğin buyurduklarından uzak toplumda birey olması ,var olması ve var olma çabasını anlatan öykülerdir.Bu çaba öykülerde en çok kimler tarafından yargılanıyor ya da bu var oluşu en çok kimler yadırgıyor ? Yine kadınlar!Öykülerde bir yandan kendini var eden kadınlar bir yandan bunu yargılayan diğer kadınlar bulunuyor.
Menekşeli Bilinç
Menekşeli BilinçNezihe Meriç · Yapı Kredi Yayınları · 201991 okunma
İki felaket
Kızlarla hiç arkadaşlık edilmezdi. Sadece “Şirin Nar” ya da “Hışhışı Hançer” söyleyerek Antep oyunları oynarken ya da 23 Nisan’a hazırlanırken dans provalarında yan yana gelinirdi onlarla. Bizim için büyük işkence olurdu bu. Hem kızlarla bir arada olmak, hem dans etmek! İki felaket birden! Errol Flynn bile dansı sevdirememişti bize.
Reklam
72 syf.
·
Puan vermedi
İlk kez Nezihe Meriç kitabı okudum. Anladım ki eksikler hiç bitmiyor sadece görmezden geliniyo. Okur kimliğine leke sürdürmemeye çalışma. Ortamlarda havamıź eksilmesin çabaları !!! Kitap 6 öyküden oluşuyor. 1.Varım Diyorum İnanmalısınız Biz kızlar ne çok seviyoruz cesur kadın hikayesi dinlemeyi. (Dinlemeyi!!!!) 2.Menekşeli Bilinç Biz kadınlara bir eleştirim: Hayatlarımızdan memnun olmayıp hayatını dilediği gibi yasayan insanlara çamur atmayı ne çok seviyoruz. Menekşeleri sineklensin diye uğraşıp bitirmeye çalışırken özgürlükleri,kendimizi kandırdığımız hayatımızın kapılarını kapayoruz imrendiklerimize. 3.Giderek Daha Güçlü Bu bölüm baba Kapıcılar Kralı filmini amınsattı. Ne yani canım yalnız başına yaşayan bir kız apartmandaki bütün hatunların begendiği bir çocuğu eve getirdi diye kapısına dayanmak. Ne ayıp...(seni merak etmiştik kuzummm) Ilgıncar: kuşkirazı/ yabani kiraz 4.Hışhışi Hançer Siz çok muhterem mahalle sakinleri sıkıntınız nedir??? Namus! Namus! Namus! 5.Açar da Tutku Gülleri Açar Ah gençlik!!! Bazı yaşlı teyzeler zamanında yapamadıkları şeylerin acısını başka kızlardan çıkarıyor. Üzülüyorum yapmayın. 6.Sancılı Us Bizdedir. Yazılanlar tamamen benim yorumumdur. Kitabı çok sevdim aykirı kadınlar, dedikoducu komşular, yaşlı teyzeler, menapozdakiler.... ne ararsan var aslında bizler bu durumlarla her gün karşılaşıyoruz ama anlatamıyoruz.
Nezihe Meriç
Nezihe Meriç
Menekşeli Bilinç
Menekşeli BilinçNezihe Meriç · Yapı Kredi Yayınları · 201991 okunma
Hıshışi Hançer
Kadınla erkeği birbirine bağlayan, o anlatılamaz, tanımlanamaz duygu parçacıklarının birleşmesiyle ortaya çıkan yaşamak için beraber çalışmanın, bir oyunu beraber oynamanın tadında bir anlam vardır.