Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur
Hitabet alimlerinin aldanması
Bir grup ise, vaazda en önemli ve gerekli hususlardan uzaklaşmışlardır. Allah'ın muhafaza ettikleri hariç, bu zamanın vaizlerinin tamamı böyledir. Güya ibadetlerden bahseder, hezeyanlar savururlar; güzel ve edebi konuşma arzusuyla dinin aslından uzak ve dengesiz sözleri bir araya getirmekle meşgul olurlar. Bir kısmı da kelime oyunları ve kafiyeli sözlerle uğraşır durur. En büyük arzuları cümle içi söz uyumları ve kavuşmayı ve arılığı konu edinen şiirlerle konuşmasını renklendirmektir. Böyle yapmadaki amaçları ise, meclislerinde galeyana gelme ve cezbe çığlıklarının -isterse yanlış gayelerle olsun- çokça meydana gelmesidir. Bunlar insanların şeytanlarıdırlar: Hem kendilerini hem de başkalarını yoldan çıkarırlar. Bizden öncekiler kendilerini tam olarak düzeltmemiş olsalar bile, başkalarını düzeltmiş; söz ve vaazlarını doğru bir biçimde ortaya koymuşlardı. Bunlar ise Allah'ın yolundan alıkoyuyorlar. Birtakım hurafelerle insanları Allah hakkında yanlış düşüncelere sevk ediyorlar. Bunu günahlara karşı hiç korkmadan yönelerek ve dünya tutkusuyla yapıyorlar. Özellikle vaaz eden süslü elbiseler giyinmiş, kibir ve riyaya kendini kaptırmış bir vaziyette iken, adetâ insanların Allah'ın rahmetinden ümit kesmeleri yönünde vaaz eder.
İyi bir konuşmanın bir önemli yönü de kısa olmasıdır. Sadelik, konuşmada en büyük meziyettir.
Reklam
Şimdi sorulabilir: bir insan kendi öznesinin başka özneler yanında ne kadar olduğunu tahmin ediyor, o bireysel hayat mücadelesi için gücünün ne kadarını kullanıyor? Bazıları şimdi zamansız ve kişisel olmayan meselelerin güneş sisteminde sonsuz mutluluğa ulaşmak için ihtiyaçlarının Stoacı dar sınırları içinde öznesini unutabildiği ve sıyrılabildiği o tabakaya hemen ve kolayca yükselecektir. Bir başkası öznesinin etki ve ihtiyaçlarını her yana çekiyor ve bu kendi öznesinin anıt mezarını öylesine şaşılacak derecede inşa ediyor ki sanki o dev muhalifi olan zamanı güreşte böyle alt etmeyi becerecektir. Böyle bir içgüdüde ölümsüzlük isteği kendini gösterir: zenginlik ve güç, akıllılık, uyanıklık, hitabet, yükselen bir itibar, önemli bir ad - bütün bunlar burada yalnızca bir araçtır, o doyumsuz kişisel hayat iradesinin yeni hayat aramasına yarayan, nihayet sanal bir ölümsüzlüğe can atmasına yarayan araçlar.
Alıntı
iki şey öğretisi; Dünya, Güneş etrafında dönüyor dedi diye Kilise tarafından yakılarak öldürülen Giordano Bruno, Rönesans felsefesini biçimlendiren filozofların en önemlilerindendi. "iki şey" öğretisi kulağa küpe olacak nasihatlerden: İki şey "Kalitesiz İnsan"ın özelliğidir: 1- Şikayetçilik. 2- Dedikodu. İki şey çözümsüz
Mesaj istek kutusundaki mesajlara hitaben
Üslubu kısaca tanımlamak gerekirse bir duygunun, düşüncenin kişisel anlatım biçimi, sözcüklerin seçimi ve kullanımı gibi dil ve anlatım özelliklerinin bütünüdür. Kısacası her insanın üslubu kendini ifade tarzıdır diyebilirim. Üslup iletişimin en önemli öğelerinden birinin olması yanı sıra karşımızdaki kişide bıraktığımız izlenimde de son derece önemli bir rol oynar. Başka bir deyişle kullandığımız üslup, yani konuşma tarzımız bizi tanıtan en önemli özelliklerden biridir. Bu tanımlamaya ihtiyaç duyduktan sonra bu saatte yazmak istemezdim fakat kitap okunan bir toplulukta hitabet sanatını da biliyor olmamız gerektiğini düşünüyorum. Merhaba ve Nasılsınız diyen herkese bende merhaba mı ve teşekkürlerimi iletmiştim. Herkesten özür dileyerek mesaj kutusuna gelen mesajları cevaplamıyorum. Sonrasında engellemek istemediğimi belirtmiştim. Üslup sorununa gelince kimisi Doğruluk mu cesaret mi yazmış oyun mu oynuyoruz neden bunu sordunuz. Bir kişide anaaa saçlara bak gibisinden bir mesaj yazmış. Niye böyle bir mesaja gereksinim duydunuz. Saygı çerçevesinde olan tüm mesajlara genel bir cevap yazdım. Egoist olarak tanımlanmak istemem. Eğer kitap alıntıları ile ilgili vs sohbet etmek isterseniz de yorum yapabilirsiniz.
Üslubum iyi ya da değil önemli mi önemsemeniz gereken benim doğruları söyleyip söylemediğimdir
Reklam
208 syf.
1/10 puan verdi
İnceleyeceğim bu kitaba, kitabı tek bir paragrafla özetlemiş Ali Şeriati’nden alıntı yaparak başlamak istiyorum: “Kadın, sözde İslami toplumlarda din ve gelenek adına herkesten daha çok çileye ve acıya maruz kalmaktadır. Tahsil görmekten, birçok insani hak ve sosyal imkanlardan, kendini geliştirme ve eğitme özgürlüğünden, ruh ve düşünce
İslam'ın Kızına
İslam'ın Kızınaİhsan Şenocak · Hüküm Kitap · 20164,357 okunma
208 syf.
10/10 puan verdi
Çocukluk kahramanım olan kral șakirin hikayelerini sadece izlemek yerine okumak kesinlikle olağan üstú bir deneyim. Bir çocuğun küçük yașlarda herhangi birinin ağzından bașından geçen olayları ben diliyle dinleyip olaylara mizahi bir bakıș getirmeside hitabet yeteneğini önemli ölçüde artırıyor.
Mor Bir Fil Gördüm Sanki
Mor Bir Fil Gördüm SankiVarol Yaşaroğlu · Eksik Parça Çocuk · 2019628 okunma
·
Puan vermedi
Din mi ve Felsefe mi Her ikisi birden mi
Öncelikle büyük düşünür hakkında kısa bir bilgi verelim . 1126 da bugün ki İspanya’nın Kurtuba bölgesinde doğan Batılılarca “Averroes”. Latin dünyasında “Commentator diye bilinen İbn Rüşd Aristo'yu Avrupa'ya yeniden tanıtan yegane insan . İslam felsefesinde Aristocu bir akım olarak bilinen meşşailiğin temsilcisi ve öncüsü olan
Felsefe - Din İlişkileri
Felsefe - Din İlişkileriİbn Rüşd · Dergah Yayınları · 2012230 okunma
Uhud'un genç şehidi Mus'ab b. Umeyr Kureyş’in ana kollarından, Câhiliye devrinde sidâne ve hicâbe görevleriyle kabilenin sancaktarlığını yürüten Benî Abdüddâr’a mensup zengin bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. İlk müminlerden biriydi; ancak Resûl-i Ekrem’in peygamberliğine şiddetle karşı çıkan ailesinin buna izin vermeyeceğini
Reklam
Ninem, “Beni o büyüttü. Resmi anlamda çok eğitimli biri değildi, liseden sonrasına devam etmedi ve bütün hayatı boyunca, hastalanana kadar ev temizledi ama kendİni yetiştirdi. AkıllIydı. Üç şeye inanıyordu: Adabımuaşeret, hitabet ve BİLGELİK. Bana çok şey öğretti. Aslına bakarsanız her şeyi.” “Nezakete ve insanlara saygılı davranmaya inanıyordu. Önemli olan dünyadaki konumunuz değil. Önemli olan nasıl davrandığınız.”
'Hitabet ve belagat önemli meziyettir. Doğru zamanda doğru şeyler söyleyebilmek firâset, basiret meselesidir...'
Muaviye b. Ebi Süfyan
Hitabet gücünün yüksekliği. karşısındakini etkileyebilmesi, işlerini hile yoluyla halletmeyi de becerebilmesi, siyasetteki kurnazlığı, insanlara anladıkları dilden konuşması, onların değişik yollarla gönüllerini alabilmesi, gelecekte elde edeceği büyük imkanları hazırlayan en önemli etkenlerdir.
313 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.