Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur
Hitler... Babası, gümrük muhafaza memuru. Avusturyalı, öğrenim görmemiş, tüm gençliği başarısızlık üzerine kurulu, sıfırdan gelen, tanınmamış bir adam. En büyük merakı resim. Fakat akademiye kabul edilmiyor ve liseyi bitiremiyor. Buna rağmen olağanüstü derecede okuyan birisi. Viyanada kimsesizler yurdunda kalırken, yatakhanede ışık yok ve parklara gidip lambaların altında kitap okuyor. Gündüz resim çizip satıyor, biraz para kazandığı vakit, geceleri kütüphaneye kapanıyor. Çok ağır eserleri hatmediyor. En fazla etkilendiği iki filosof Nietzsche ve Schopenhauer.
Öyle Geçer ki Zaman
Öyle Geçer ki Zaman
Ş. Teoman Duralı
Ş. Teoman Duralı
Hayatın Anlamı
2.kısım Anlam sorunu Hayatın anlamı nedir?" sorusu neredeyse her sözcüğü so- runsal olan ender sorulardan biridir. Bu, son sözcük için de ge- çerlidir, çünkü dünya genelinde dini inancı olan sayısız insan için hayatın anlamı bir "ne?" değil, "kim?" sorusudur. Kendini işine adamış bir Nazi, Adolf Hitler'in
Reklam
Walter Benjamin'le Jacques Lacan'ın da dahil olduğu Bataille, bir grup radikal solcu ile birlikte 2. Dünya Savaşı'nın şafağında 1936'da kurduğu ve faşizme karşı direnişin simgesi olan kesik baş mitosunu kurguladığı derginin, aynı zamanda gizli cemiyetin adı. Katılımcıların hiçbiri sessizlik yeminini bozmadığı için cemiyetin buluşmalarına ve icraatlarına ilişkin neredeyse hiçbir belge yok.... Nietzsche'yi gümüş tepside Hitler'e servis eden kız kardeşi Elisabeth Förster - Nietzsche'den kurtarma çabası aynı zamanda.
Savaştan sonra, kendi eylemlerini değerlendirmeye mecbur bırakıldığında, Heidegger, -fark gözetmeksizin- her şey için, Versalilles'i ya da Hitler'i veya Depresyon'u yahut da emperyalizmi değil, kişinin sorumluluğunun ya da kontrolünün arkasında yatan şahsi olmayan dünya gücünü suçlayacaktı: Güç İradesi'ni. Modern dünyada yanlış olan her şey, bunun bir tezahürüydü.(Heidegger'in, bizzat Holokost'u, şöyle böyle anlamak bir yana, görememesinin nedeni buydu.) Nazilerden arındırma celseleri sırasında yazdığı bir notta, "global tarih içinde Güç Iradesi'nin evrensel kuralı"ndan bahseder: Bugün her şey, ister komünizm densin, ister faşizm ya da dünya demokrasisi, bu gerçekliğin içinde durur. Güç İradesi'nin bakış açısından o zaman (1939-1940'larda) bile olanı gördüm. Bu Güç İradesi'nin gerçekliği, Nietzsche'yle birlikte "Tanrı öldü" sözüyle ifade bulabilir.....Bu, şu anlama gelir: Duyu-üstü dünya, özellikle de Hristiyan Tanrısının dünyası, tarihte etken gücünü yitirdi. .....Eğer böyle olmasaydı, I. Dünya savaşı mümkün olur muydu? Dahası: eğer böyle olmasaydı, II. Dünya Savaşı mümkün olur muydu?" Bu ifade, dünyanın Asli Günah'ın pençesi altında olduğu iddiası kadar açıklayıcı bir güce sahip ve o iddia kadar tarihsel ve siyasal erdem sergiler. Tabii ki Adem ile Havva Cennet'ten kovulmasaydı, ne I. Dünya Savaşı ne de II. Dünya Savaşı meydana gelirdi.
Sayfa 27
544 syf.
4/10 puan verdi
·
4 günde okudu
İnsan hayret ediyor adam herşeyi açık açık yazmış neredeyse ama kimse uyanamamış bu adama diye. Bkz. #236834289 Diyebilirsiniz ki belki kitap basılmamış ve kimse okumamıştır. Doğru ama adam yazdıklarını kurduğu örgüt, parti vs yerlerde de çoğunu dillendirmiş. İnsan hayret ediyor. Gerçi içinde iyi irdelediği bazı konularda olmuş ama sonuçta böyle bir adam. Gene diyebilirsiniz ki o zamanın şartları. O da değil. Kendisinin de yazdığı gibi sosyal demokrasi varmış, hatta partisi dahi varmış ve kötülüyor adam açıkca ve burjuva partilerini yeğliyor vs. Kaldı ki bu burjuva patronlarının bu adamı desteklediği de söyleniyor o zamanlar. Bir de bu adamın Nietzsche'den etkilendiğine dair bir şehir efsanesi var. Birincisi Nietzsche öldüğünde ünlü biri değildi. Kaldı ki Nietzsche'nin böyle ırkçı, faşist bir görüşü de yoktur. İkincisi bu adam kitabında her ne kadar çok okuyordum desede, bir hakaret etmediği kalmış aydınlara, düşünürlere vs. Yani okuduğu da bence şüpheli. Düşündürücü.
Kavgam
KavgamAdolf Hitler · En Kitap · 201610,7bin okunma
352 syf.
10/10 puan verdi
·
4 günde okudu
Nietzsche'nin "herkes ve hiç kimse için" yazdığını söylediği bu başyapıt, Almanca aslından Türkçeye çevrildi.15 Ekim 1844' te doğan, "Güç İstenci", "Üstinsan", "Bengidönüş" gibi özgün fikirlerle tanınan varoluşçu, Alman filozof Friedrich Nietzsche’nin düşüncelerinin en yüksek düzeye ulaştığı hatta
Böyle Buyurdu Zerdüşt
Böyle Buyurdu ZerdüştFriedrich Nietzsche · Karbon Kitaplar · 201937,6bin okunma
Reklam
687 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
6 günde okudu
Suç ,Ceza ve Vicdan Azabı
Suç, Ceza ve Vicdan Azabı Nasıl başlık ama, mükemmel estetik duruyor değil mi ? Romanı ilk okuduğumda 12-13 yaşımdayken falan aklıma bu başlık gelmişti. “Ben olsam kitabın adını böyle yapardım” demiştim. İyi ki ismini ben koymamışım berbat olurmuş. Neyse konumuz bu değil, kitabı incelemeden önce biraz vicdan azabını tanıyalım. Bu yazılar
Suç ve Ceza
Suç ve CezaFyodor Dostoyevski · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 2022158,9bin okunma
İdolleri gibi var güçleriyle birbirlerine karşı mücadele etmekte olan bu iki düşman kült, resmî olarak ateşli bir Wagner ve Nietzsche okuyucusu Adolf Hitler tarafından barıştırılacaktı. 1935 Kasım’ında ölen Elisabeth Nietzsche için Nazi şatafatı ve Führer gözyaşları içinde yapılan cenaze merasimine, muhtemelen Führer’in arzusu üzerine, 1930 yılında ölen Cosima’nın mirasçısı olarak onun yerini alan Siegfried’in dul karısı Winifried de katılmıştı. Hitler, daha 1934 yılında, görkemli bir “Nietzsche Anma Salonu” inşa etmeye karar vermişti, kendisi de bir Nietzsche okuyucusu olan Mussolini de ileride bu salona bir Dionysos heykeli armağan edecekti. “
Sayfa 195
136 syf.
·
Puan vermedi
Alice Miller kitabın adına da verdiği "anahtar" kavramını çocukluk dönemindeki yaşantılarla ilişkilendirmiş. İyileşmenin, travmaları çözümlemenin anahtarı çocukluk döneminin irdelenerek mümkün olacağını söylüyor. Dolayısıyla içinde hapsolduğumuz yerden çıkmanın ön koşulu doğru anahtarı bulmak. Kitapta Nietzsche, Stalin, Picasso, Hitler, Buster Keaton ve birkaç tanınmış kişinin biyografisi mevcut. Yetişkinlikte nerdeyse herkesin tanıyıp, hakkında az çok şey bildiği kişilerin çocukluk dönemine ilişkin kesitler okumak oldukça ilgi çekici. Nietzsche daha başka koşullarda yetişse yine dine tepkili kadınlara nefret dolu olur muydu? Neden dövülen çocukların hepsi Hitler gibi zalim olmuyor? Aslında sevgiyle büyütülen ve komedi oyuncu olarak bilinen Buster Keaton neden hep gülümsemeyi reddetti? Ve daha nicesi... İlgililere çok tavsiye.
İhmal Edilen Anahtar
İhmal Edilen AnahtarAlice Miller · Profil Kitap · 2021187 okunma
Hitler, Mussolini, Franco gibi çağdaş tiranların temel dünya görüşü "çatışma ve savaş" kavramalarına olan inançlarıydı Savaş ve çatışmanın bir milletin gelişmesinde mutlaka gerekli olduğu tezini, filozof F. Nietzsche'den almışlardı. Hatta Mussolini "Nietzsche, beni ruhsal bir erotizmle dolduruyor" diyerek duygularını ifade etmişti.
Reklam
1930’ların başlarında Nazi partisine üye olan herkes, ağabeyinin – bazılarını kendi uydurduğu – yazılarını tanıtmak için Elizabeth’in kurduğu bir Nietzche arşivine anma ziyareti yapmıştı Elizabeth 1935 yılında öldüğünde, o kadar popülerdi ki cenazesine Hitler bile katılmıştı. Ancak unutmayın ki bu adam birinin ata ziyan verdiğini gördüğü için ruhsal çöküntü içine girmişti.
Böyle Buyurdu Zerdüşt'e başladığımın ikinci günü Nietzsche hakkında karara varmıştım bile.Nietzsche çıldıracak denli güçsüz biriydi, oysa bu dünyada temel olan aklını yitirmemekti. Daha sonra yaşamımın ana il­kesi haline gelen bu düşünceler, ilk vecizemin çekirdeğini oluş­turdu: "Bir deliyle aramdaki tek fark benim deli olmamamdır.". Nietzsche'yi özümleyip sindirmek üç günümü aldı. Bu ziyafetten sonra filozofun kişiliğinden geriye tek bir şey kaldı benim için: Bıyığı. Daha sonra Federico Garcia Lorca, Hitler'in bıyığından etkilenerek: "Bıyık, insan yüzünün trajik sabitidir" diyecekti. Bıyık konusunda bile Nietzsche'yi geride bırakacaktım! Benim­ ki Wagner müziğinin ağırlığı ve pusuyla sarkmış, felaket haber­cisi, iç karartan bir bıyık olmayacaktı. Asla! İnce, emperyalist, ultra-rasyonalist ve dikey gizemcilik, dikey İspanyol sendikalislleri gibi cennete doğru uzanan bir bıyık olacaktı.
Pdf
" sizin ... benim lehime tartışmanızı bile arzu etmem . " " Beni yabancı bir bitki gibi düşünün " 1889'da Nietzsche'ye klinik delilik teşhisi kondu ve filozofun üretken hayatı sona erdi .
"Ölüme dair bir fikrim vardı; sevgili babamdan sonsuza dek ayrılma fikri beni ele geçirmişti ve acı acı ağlamıştım , " diye yazdı. Ertesi yıl ondan iki yaş büyük ağabeyi de öldü. Nietzsche bu durumu " mezarın yeniden açılması " olarak yorumladı. Bu trajedi hüzünlü bir kişiliğe neden oldu . Diğer çocuklar dizlerini çamura bularken Nietzsche hırsla yaşadığı her şeyi en ince ayrıntısına kadar kağıda döküyordu . Düşünmek, anlatmak ve dünyaya anlam vermek onun için ömür boyu süren bir takıntı haline geldi .
690 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.