Adil bir yönetici olmaya dair
__ Che Guevara'nın bakan olmak yerine, ezilen halklar için Latin Amerika dağlarında mücadele vermesini takdir etmemiz için komünist olmamıza gerek yok. Bunun gibi Humeyni'nin bu yaşam tarzını da takdir etmek için de Humeynici olmanıza gerek yok. Şimdi şu sözlere ne denilebilir Allah aşkına. Humeyni'ye evinin eskimiş duvarlarını göstererek "Büyük imam müsaade edersiniz bu duvarları yenilemek istiyoruz?" derler. Kendisinin cevabı şu olur: "Benim halkım fakru zaruret içerisinde iken, ben onlardan farklı bir mekânda yaşayamam. İran Milleti ben daha iyi bir yerde yaşayayım diye bu devrimi yapmadı." ____
1978 sonundaydık. Ayetullah Humeyni Fransa'daydı. İran devrimi dev adımlarla ilerliyordu. Genet, Batı'yı bir tür sinir krizine sokan bu yaşlı adamdan büyülenmişti. Michel Foucault bile kanmış ve bu devrimde olumlu bir şeyler gördüğünü sanmıştı. Dinin kendisini ilgilendirmediğini tekrarlayıp duran Genet, din adamları İran'da her gol attığında alkışlıyordu. Batı'ya -özellikle Fransa'ya- olan kininin onu kör ettiğini görüyordum..
Sayfa 85 - Sel YayıncılıkKitabı okudu
Reklam
Kadınların öğretmenlik gibi geleneksel bir mesleği seçmeleri bile, militan İslamcıların bazıları için çok fazlaydı. 1979 İslam Devrimi öncesi ve sonrasındaki vaaz ve yazılarında Humeyni kadınların ergenlik çağındaki erkek çocuklara eğitim vermesi sonucunda doğacak kaçınılmaz ahlaksızlıktan büyük bir öfkeyle bahsederdi.
Ancak tepki büyüyordu. Kadınların öğretmenlik gibi geleneksel bir mesleği seçmeleri bile, militan İslamcıların bazıları için çok fazlaydı. 1979 İslam Devrimi öncesi ve sonrasındaki vaaz ve yazılarında Humeyni kadınların ergenlik çağındaki erkek çocuklara eğitim vermesi sonucunda doğacak kaçınılmaz ahlaksızlıktan büyük bir öfkeyle bahsederdi. Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Kemal Atatürk tam zıt görüşteydi. 1920'lerin başlarında verdiği bir dizi konuşmada Türk devleti ve toplumunda kadınların tamamen özgür olacağını açık açık ifade eder. Halkına sıklıkla söylediği üzere "Bizim en öncelikli görevimiz modern dünyayı yakalamaktır. Eğer halkımızın yarısını modernleştirirsek modern dünyayı yakalayamayız." 1920'lerde bu ifadeler çok şaşırtıcıydı ve üstelik beklenmedik bir kaynaktan, hem Osmanlı paşası ve generali hem de modern Türkiye'nin kurucusu olan bir kişiden geliyordu.
Mısır'da aşırı muhafazakâr bazı Selefiler evlilik için alt yaş sınırı uygulamasından kurtulmaya istekliler. Kitabım, Ortadoğu ve Kuzey Afrika'nın Arapça konuşulan ülkelerine odaklanıyor ancak 1979 İran Devrimi'nden sonra Ayetullah Humeyni'nin ilk yaptığı şeylerden birinin bütün kanunları şeriata uygun olacak biçimde yeniden düzenleme baskısının karşılığı olarak evlilikte alt yaş sınırını kaldırmak olduğunu hatırlamak da önemli.
Sayfa 174 - Epsilon YayınlarıKitabı okudu
Çağ, Yok Oluş, Benlik, İslam, Roşa
_TARİH ÖNCESİ DEVİRLER_ _İnsanoğlunun ortaya çıkışıyla başlayıp, yazının icadına kadar geçen dönemdir. Taş ve Maden Devri olarak ikiye ayrılır. _1-Taş devri_ _a)- Eski Taş – Paleolitik devir: (M.Ö.2,5 milyon - M.Ö. 12.000) (avcı ve toplayıcı). Karain, Beldibi ve Belbaşı. Paleolitik Döneme ait ilk izlere İspanya’daki Altamira, Fransa’da Laskö
Reklam
384 syf.
7/10 puan verdi
·
64 günde okudu
Son dönemde okuduğum ilgi çekici hatıratlardan biri, kıymetini İran çalışanların bilebileceği önemli bir tanıklık Hakkarili bir Şafii Kürt'ün 1980 öncesi Akıncılar içinde başlayan, Hikmetyar grubuyla Afganistan'da Sovyet karşıtı mücadelesi İran Devrimi'ne sempati duyup, Humeyni hayattayken uzun yıllar Tahran'da yaşaması, Ayetullah Muntazırî-Mehdi Haşimî çevresinde enternasyonal devrimcilik deneyimi, Irak ile savaşta cephe tecrübesi [çoğu İrancı cepheye gitmedi], ardından Şiilik-Devrim ikileminde yaşanan hayal kırıklıkları ve sert eleştiriler... İlginç bir tanıklık bu, o dönem Türkiye'den İran'a gidip gelen pek çok sempatizan isimle ilgili de ilk elden epeyce gözlem ve değerlendirmeler içeriyor: Atasoy Müftüoğlu, Selahattin Eş Çakırgil, Ali Bulaç, Ahmet Cansız, Nurettin Şirin, Fehmi Koru, Abdurrahman Dilipak, Hüseyin Hatemi, Mustafa İslamoğlu, Hüseyin Velioğlu, İrfan Çağrıcı, Edip Yüksel... İran'a ilgi duyanların keşfetmesinde fayda var bu hatıratı, kendi tezimde de kullanacağım bazı bölümlerini
Bir Rüyanın Ardından Gerçekleşen Sessiz Devrim
Bir Rüyanın Ardından Gerçekleşen Sessiz DevrimYakup Aslan · Ozan Yayıncılık · 20145 okunma
reyisin geldiği yerler buralar asjldkasşdlikaşs
Kavakçı Meclis'te eylem başlatır başlatmaz, Malatya'da türbancı ayaklanmalar patlak vermişti. Tıpkı Rusya'da 1917 Ekim Devrimi Potempkin Zırhlısı'ndaki fasulye isyanından çıkıp dalga dalga tüm ülkeye yayıldığı gibi, Kavakçı da düşlediği Humeyni türü İslamcı Devrimi Meclis'teki türban tartışmasıyla başlatıp tüm Türkiye'ye dalga dalga yaymaya çalışacaktı ki, Fransa'ya uçmak üzere olan Cumhurbaşkanı Demirel, gitmeden önce gazetecilere verdiği son demeçte Merve Kavakçı'nın yabancı ülkelerle bağlantılı olduğunun saptandığını açıkladı: Demirel: "O boşu boşuna Meclis'e gelmedi. Onun bazı ülkelerle ilişkileri olduğunu saptadık."ANAP İstanbul Milletvekili Yaşar Topçu da Cumhurbaşkanı'nın açıklamasına katılarak, kendisinin elinde de bu yönde bilgi bulunduğunu, kendisindeki bilgileri Fransa'ya gitmeden önce Cumhurbaşkanı'na ilettiğini açıkladı. O günkü gazeteler Kavakçı'nın Amerika'dayken HAMAS ile dolaylı ilişkisi olduğundan söz ediyorlardı.
İslam Devrimi
Humeyni, İslâm dünyasından gelen endişeleri de, "İslâm Devrimi"nin Müslüman kardeşliği ortak paydasından hareket ettiğini savunarak göğüslemeye çalıştı. Bu bağlamda İran’ın yeni yönetimi Filistin ve Kudüs davasını çabucak sahiplendi. İhdas edilen "Kudüs Günü" gibi sloganik vesilelerle Müslüman dünyanın karşı çıkamayacağı bir siyasi cerçeve çizildi, Filistinli gruplarla kurulan organik-finansal temaslar da, İran’ın sahaya hızla intibak etmesini sağladı. İslâmi Châd Örgütü tamamen İran’ın kumanda ettiği bir yapilanma olarak şekillenirken, Hamas da zaman içinde İran etkisine açık hale geldi.
Sayfa 10 - KetebeKitabı okudu
Irak cumhurbaşkanı Saddam Hüseyin, Humeyni'nin İslam devrimi çağrısının Irak'ın huzursuz Şii çoğunluğunu etkilemesinden korkmaktaydı. Saddam Hüseyin bu yüzden 1980'de silahlı bir çatışma başlatarak, yeni İran rejimini yıkmaya çalıştı Uzun savaşta Arap devletlerinin çoğu Irak'ı destekledilerse de, Suriye bunlar arasında değildi Esad, Arap dünyası ve Sünni Arap fikirlerinden kopup, Arap olmayan Şii İran'ın tarafını tutmuştu. Esad, Humeyni rejimini ABD-İsrail düzenine bir protesto olarak görüyor ve Arapların Tahran'daki yeni hükümeti desteklemeleri gerektiğine inanıyordu. Esad'ın tutumunda belirli bir mantık olabilirdi, ama diğer Arap liderleri bunu göremeyince Suriye Arap dünyasında giderek tecrit edilmiş konuma düştü.
Sayfa 449 - Agora KitaplığıKitabı okudu
Reklam
1989’daki ölümüne kadar Humeyni, 15 büyük ruhbanın üyesi olduğu İslâm Devrimi Konseyi aracılığıyla görev yapan kurumsallaştırılmış bir ruhban yönetimi sistemine başkanlık etmiştir.
1979’daki İran devrimi, Ayetullah Humeyni (1902-1989) önderliğinde İslâmî bir cumhuriyetin kurulmasına götürdü ve bu örneği daha sonra Sudan ve Pakistan izledi. Kaddafi’nin Libyası gibi örnekler ise İslâmın daha kendine özgü ve tartışmalı yorumlarını siyasî pratiğe taşıdılar.
Şia dininin liderlerinden Humeyni hk.
Not; Ciğerini bildiğimiz Nasrallah efendinin kofti konuşmasından önce yayınlanmıştır. Önce şunu hatırlayalım. "Şia'nın hepsi bir değildir. İçlerinde aşırı fırkalar olabilir." savunması meşhurdur. Bir yere kadar doğrudur da. İslam? Devrimi lideri diye anılan Humeyni herhalde bu azınlıktaki aşırıların görüşlerine sahip değildir diye
Aşkı Şehadet

Aşkı Şehadet

@sehadet1979
·
03 Kasım 2023 00:26
İran'la İsrail arasında ilişkiden söz etmek kof ve çocukça bir suclamadır.
Sayfa 231Kitabı okudu
186 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.