Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur
"Aile saadeti"
denilen şey, bazen, pek küçük meselelerden, na­sıl da, bütün değerini kaybediyor! Sekiz, dokuz senelik kansını bu geceki haliyle hiç görmediği muhakkak. Kadıncağızda ne hünerler varmış da "eskiden" meydana koyamıyormuş ... "Eskiden". Bu ke­ limeyi birkaç kere yüksek sesle, tükürür gibi tekrarladı. Eskiden zengin olduğu için, her aklına eseni yapabilirmiş de herkesler onu ayıplamazmış ... Ya şimdi? Şimdi ise, parası olmadığından, dünya­ nın en namuslu, en şerefli işine girmesi cinayet sayılıyor. Hala Ha­nım'ın muhterem kocasına, yani "Enişte Beyimize" ne demeli? Bu herif, hünkar yaveri iken Çiçekçi Sokağı'nda sarhoş olup külhan­ beylerinden dayak yemesiyle meşhur lbrahim Bey değil mi? Ken­disini eğer İngilizce bilmemiş olsa, yazıhanesine katip bile almaya­cak öyle mi? "Hay siz çok yaşayın, e mi Nermin?"
" İnsanın cemâli, sözünün güzelliğidir; kemâli işlerinin doğruluğundadır... Yani insanın süsü ve güzelliği, sözlerinin iyiliğindedir; kemâli de işinin dürüstlüğündedir... "
Sayfa 185 - Halk Kitabevi 2015 İstanbulKitabı okudu
Reklam
" Onun için Yunus neyse, Hacı Bektaşî Velî de odur... Hacı Bektaşî Velî neyse, Yunus da odur... Mevlâna neyse, Yunus da odur... Hacı Bektaşî Velî neyse Mevlâna da odur... Hepsi aynı ekolün insanlarıdır... "
Sayfa 172 - Halk Kitabevi 2015 İstanbulKitabı okudu
Sultan hamit’in huzurundan kovuluşum;
İradesiz ayağa kalkmanın CEZASI : HUZURDAN KOVULUŞ… Sultan Hamit, doktorlara daima mültefitti Kendisi şahsan da hastalıktan hiç hoşlanmazdı. Saray halkından biri rahatsızlansa âdeta telâşlanırdı ve hastayı tedavi eden doktorun muvaffakıyetini rütbe ve nişanla takdir etmiş görünürdü. Daima da tababetin ilerlemesine hâ- dim olmak istediğini
Sarayda şarbon hastalığı
Sultan Hamid'in hususi operatörlüğüne tâyinimden birkaç sene sonraydı. Bir gün Hünkârın en sevgili gözdesi hastalanmış. Ecnebi saray hekimlerinden biri bakmış: «Ehemmiyetsiz bir çıban, låpa koyunuz, geçer!» demiş! Ama, kadıncağız bu tedavi tarzıyle iyi olmamış. Üstelik sırtındaki yara büyüdükçe büyümüş… Padişahın vehmi, malüm… Hünkâr telâşa
"Padişahın hoşlandığı cariyeyi, Kâhya Kadın takdim eder, padişah mendilini önüne atar, ondan memnun kaldığını ve geceyi beraber geçireceğini ilân eder. Bir başka yolu da, Haznedar Usta'nın özel olarak yetiştirdiği güzel cariyeyi Kahveci Usta yanına yerleştirmesidir. Padişah, Valide Sultan ziyarete geldiği zaman, güzel cariye Hünkara kahve takdim eder. Hünkâr bu takdim sırasında cariyeyi beğenirse onu odalığa alır."
Reklam
Şehit Hünkar / Murad Hüdavendigâr (1326-1389)
Sultan I. Murad, tarihimize şan veren büyük padişahlardandır. Ağabeyi Alaüddin'in sağlığında, Murad'ın padişah olacağı sanılmıyordu. Padişahlık için Alaüddin düşünülüyordu. Vakitsiz ölümü, Murad'a taht yolunu açtı. Bu işe göre yetişmemesine rağmen, büyük gayret gösterip eksikliklerini tamamladı. Mükemmel bir asker, iyi bir idareci, büyük bir siyaset adamı olduğunu gösterdi.
Sayfa 41 - Nesil Yayınları, 15. Baskı, Nisan 2008Kitabı okuyor
Āşık-ı sadıkda dil birdir olur mu yâr iki Hangi taht üstünde mümkündür hünkâr iki" Ahmed Paşa
"Vatandaş cumhuriyetle değer kazandı! Hadi canım! Fatih Sultan Mehmed, İstanbul fethinden sonra düzenlenen ilk divan toplantısına giderken, Sadrazam Mahmud Paşa tarafından karşılanmış, Padişah'ı son derece neşeli gören Mahmud Paşa, şöyle demekten kendini alamamıştı: 'Alınmaz İstanbul'u aldınız Hünkâr'ım, mesrursunuz..' Padişah'ı cevabı şu: 'Bu ferah ki, bende görürsüz, bir kal'a fethünden değildir, Ak Şemseddin gibi pir-i aziz zamanında yaşaduğuma sevinurum.' Dönemin en değerli insanı, saltanatıyla, fethiyle değil, bir başka değerli insanla övünmüştü. İnsanımızla övünmeyi ve övünebilecegimiz insan yetiştirmeyi çoktan bıraktık."
"5 şey mutluluğun delilidir: 1 doğru sözlülük 2 güzel ameller 3 Olgunlaşma için gösterilen çaba 4 Helalinden rızık arama 5 hal ehli dervişlerle sohbet"
Sayfa 101Kitabı okudu
Reklam
Bektaşî yolundaki 12 şart
1)Bilgi sahibi olmak. 2)Allah'a İsyankar olmamak. 3)Nefsine uymamak. 4)Gaflette olmayıp, Kalp gözü açık olmak. 5)Tama etmemek. 6)Dünyaya bağlanmamak. 7)İsteklerden geçmek. 8)Şehvetperest olmamak. 9)Kibirsiz olmak. 10)Kimseye acı ve zarar vermemek. 11)Pinti ve aceleci olmamak. 12)Kazaya rıza ile teslim olup vesvese etmemek.
*** Adalet her işte, Hakkı bilmektir... ***
Sayfa 137 - Halk Kitabevi 2015 İstanbulKitabı okudu
- Babanız İsmail Fazıl Beyefendi'nin, Padişahımız efendimize sadakatinden, hizmetinden şüphe edilemez. Hünkar yaveri bulunduğu tarihlerde yanında idim. Kendi­sini tanınrım. Fakat anlayamadığımız bir hadise karşısında kaldık. Bunun esasını söyler, ben de Padişahımız Efendi­mize arzedersem, hem babanız hem de aileniz için iyi olur.
Ahmet Paşa ise bakın ne diyor: . “Aşıkı sâdıkda dil birdir olur mu yâr iki Hangi taht üstünde mümkün hünkâr iki” Sâdık olan âşıkta gönül birdir, yâr nasıl iki olur ? Bir tahtta iki padişah gördün mü hiç ?
1.500 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.