Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur
Hypatia: lskenderiye Kitaplığı yıkıntıları altında bir papatya:
Hypatia, Mısır'ın Eski Yunan kültürünün etkisi altına girdiği dönemde lskenderiye'de yetişmiş bir felsefeci ve matematikçi olan Theon'un bilge kızıydı. lskcnderiye'deki Yeni Platoncu felsefe çevresinin başkanı oldu. Felsefeyi Atina Yeni Platonculuğu olan Plotinusculuğun gizemci ve me­tafizik aşırıcılığından kurtarmaya çalıştı. Yeni Platonculuga araştırmacı ve bilimsel denebilecek bir yön vermek için çok uğraştı. Bu yöndeki etkinlikleri, bagnaz Hıristiyanları rahatsız etmiş olmalı. IS 415 yılının Mart ayının bir gününde faytonunun önü kesildi. Kışkır­tılmış bir kalabalık tarafından linç edildi. Böylece insanlığın ilk önemli kadın matematikçisi, felsefecisi ve şehit bilgini olarak tarihe geçti. Geçti de varlıgından günümüzde kaç kişi haberli? Adına, Türkçede da­ ha kolay anımsanabilmesi için "Papatya" dense işe yarar mı?
Hypatia: Aleksandria Kitaplığı yıkıntıları altında bir papatya
Hypatia, Mısır'ın Eski Yunan kültürünün etkisi altına girdiği dönemde Aleksandria'da yetişmiş bir felsefeci ve matematikçi olan Theon'un bilge kızıydı. Başkentteki Yeni Platoncu felsefe çevresinin başkanı oldu. Felsefeyi, Atina Yeni Platonculuğu olan Plotinusculuğun gizemci ve metafizik aşırıcılığından kurtarmaya çalıştı. Yeni Platonculuğa araştırmacı ve bilimsel denebilecek bir yön vermek için çok uğraştı. Bu yöndeki etkinlikleri, bağnaz Hıristiyanları rahatsız etmiş olmalı. İS 415 yılının Mart aynın bir gününde faytonunun önü kesildi. Kışkırtılmış bir kalabalık tarafından linç edildi. Böylece insanlığın ilk önemli kadın matematikçisi, felsefecisi ve şehit bilgini olarak tarihe geçti. Geçti de, varlığından günümüzde kaç kişi haberli.? Adına, Türkçede daha kolay anımsanabilmesi için ''Papatya'' dense işe yarar mı.?
Sayfa 489Kitabı okudu
Reklam
672 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
9 günde okudu
Spoiler içerir!!!
Yazarlar bu devam kitabında oldukça gelişim gösterdiler. Çizimler, resimler ve görsel olarak kitap çok gelişti. Ayrıca olay örgüsü ve olayları bağlama şekli gerçekten çok güzeldi. Hanna'ya en başında çokça sinir olsam da bence Kady'den daha çok sevilebilecek bir karakterdi çünkü daha insancıldı (ki başlarda gıcık olsa da sonradan sevdim). Hanna'ya bakışım biraz Ella'nınki gibiydi. Ella demişken tam bir baş belası olan en sevdiğin kuzen modundaydı. Gerçekte bir an öldü diye çok korkup üzüldüm fakat geri dönüşü harikaydı (yazarlar en son ana kadar üzmek isteseler de yaşıyordu). Nik ise gerçekten favorim oldu. Aslında kitabın yarısında öldüğünü dense de bir türlü inanmak istemedim ve belki saklanılıyor dedim fakat nedenini anlayamıyordum (birinci kitaptan dersimi aldım). Fakat sonrada ölmediğini öğrenmem tam bir şoktu. Bu kısımda yazarlar şov yaptı resmen. Papatya detayı, gökkuşağı ve aynı anda Hypatia ile iletişim kurma kısmı muhteşemdi. Beni mest etti o kısım. Meç'e ise üzüldüm sadece. AIDAN'ı de hiç özlemediğimi ve hala sevmediğimi belirtmek isterim... Kitabın içeriğine gelirsek intihar timinin fotoğraflarının olması, hareket etme biçimleri, detaylar, Hanna'nın günlüğü ve daha niceler kitabı eşsiz kıldı. Paralel evrenlerde geçen olayları iki karşılıklı sayfada anlatıldığı beyaz ve siyah olan kısımlar harikaydı. Özellikle bütün bu kısımları bilimsel açıdan ele alınım şekli ve anlatma biçimi çok güzeldi. Bilimsel olarak desteklenen kitaplar bir başka gerçekten. Kitap aslında bol olaylıydı ve heyecan hiç bitmiyordu. Film izlermişçesine tadında olan ve okuması kolay bir kitaptı. Son savaşı da merak ettim...
Gemina
GeminaAmie Kaufman · Pegasus Yayınları · 20181,307 okunma
Hypatia (papatya)
İnsanlığın ilk kadın matematikçisi, felsefecisi ve şehit bilgini olarak tarihe geçti. Bağnaz Hristiyanlar tarafından linç edildi.
Sayfa 489Kitabı okudu