Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur
22. Beyan Günahı gizlemekteki ruhsat
Bilmiş ol ki, ihlásda aranan, gizli ve áşikárenin müsavi olmasıdır, Nitekim Hz. Ömer adamın birine: Amelin Aşikâresine devam et, deyince, adam: Amelin áşikâresi nedir? diye sordu. Hz. Ömeri İnsanlar duyduğu zaman onlardan utanmayacağın ameldir, Riyâkar olmayan sadiklara gelince sekiz cihetten gizlemek doğrudur. 1-Günahlarını Allahü Teala'nın gizlediğine sevinmek ve açıklandığına üzülmektir. 2-Günahların aşikâre yapılmasından Allahü Teala'nın hoşlanmadığını ve gizlenmesini sevdiğini bildiği için kusůrlarını gizlemektir 3-Kalbini ve aklını Allahü Teálá'nın ibadetinden meşgül etmesi ve üzülmesi bakımından günahı sebebiyle zemmedilmesinden korkmaktir 4-Tab'an yerilmekten hoşlanmayıp üzüldüğü için, kusurların kapalı kalmasını ister. 5- Zemden hoslanmaması, kendini zemmeden kimsenin zemm sebebiyle günahkar olması bakımındandır.Bu maksadla zemden hoslanmamak,iman kuvvetinden gelir.Fakat buradaki samimiyetin nişanı,başkasinin zemmedilmesine de üzülmektir 6-Gunahini gizlemenin altıncı sebebi kendisine bir kötülük yapılmasından korktuğu içindir. 7-Yalniz utandığı için kusurunu gizlemektir ki,bu zemmin eleminden ayrı ve iyi bir ahlakın neticesidir.Bu hayâ,akıl nurunun yenibparladigi gençlik çağında başlar.O duyulan kusurlarından utanır.Bu güzel bir vasıftır . *Hayanin hepsi hayırlıdır .* Buhari ve Müslim Ebu Hureyre den (RA) rivayet edilmiştir *Haya,imanın dallarından bir daldır * Buhari ve Müslim, İmran dan rivayet edilmiştir *Haya ancak hayır getirir.* Taberani,Fatma dan rivayet etmiştir.
"Peygamber efendimiz (sav) hz. Aliye (ra) bir soru sorar; Allah’ımı çok seversin, beni mi çok seversin? Eşin Fatıma' yı (ra) yoksa hasan ile Hüseyin'i mi çok seversin.?… Hz. Ali (ra); Allahı kulluğumla, Peygamber'i(sav) ümmetliğimle, Fatımayı (ra) kocalığımla, hasan ve hüsayin'i (ra) babalığımla severim "der… Hz.peygamber gülümser. Doğru cevap, ancak biraz Fatma (ra) kokuyor der :)
Sayfa 120 - Destek Yayınları/165. Baskı
Reklam
"Çok düşünüyorum, evlenirken ayakkabısının altına isim yazmış mıdır Hz. Fatıma(ra) ya da çiçeğini arkaya fırlatmış mıdır Hz. Ayşe(ra).. O ayakkabıların altına yazdığımız isimler Ya Ayşe,Ya Fatma, Ya Meryem.. nasıl çiğneriz biz bu isimleri nasıl ayaklar altına alırız.O isimler ayak altına değil, yüreğe, duaya yazılsa daha güzel olmaz mı ? Peki bu Şatafatlı düğünler, evlilik teklifleri ne olacak..İnsanız nefs sahibiyiz istiyoruz,bunlarda olsun diyoruz. Olsun tabii ama bir yuva kurarken israfa kaçmak da haram olmuyor mu? Biz hanımlar hüzünlü prenses olmaktan vazgeçip bilge hanım olmanın yollarına bakmalıyız. En güzel çeyiz edep ve ilimdir. Çeyiz sandıklarımız kitaplar ile dolsun. Ey İslam'ın kızı! Dinle bu sözü Sen bu ümmetin ümidisin. Herkes gibi değil Müslüman gibi olalım. Ne derler? Nasıl görürler? Putunu kıralım. Sadelik imandandır Ya hani.. öyle bir düğün yapın ki Resulullah'ı(sav)davet edecek yüzünüz olsun."
Tirmizî'de geçen ve Ümmü Seleme(ra) annemiz ile bize ulaşan bir rivayete göre, bir gün Allah Resûlü (sav) odasındayken Ahzab suresi 33. ayet nazil olur. O esnada içeri Hz. Ali (ra), Hz. Fatma (ra), İmam Hasan(ra) ve İmam Hüseyin (ra) girerler. Allah Resûlü (sav) dördünü birden abasının altına alır ve: "Bunlar benim Ehl-i Beyt'imdir. Ne olur ya Rab, onları temizle!" der. Hamse-i Âl-i Abâ diye bilinen bu hadise, bu şekilde gerçekleşir. Böylelikle Efendimiz (sav) soyunun kimden devam edeceğinin müjdesini bizlere verir. Efendimiz'in (sav) soyu kızı Fâtıma'dan (ra) devam edecek ve buna en büyük vesile de torunları İmam Hasan(ra) ve İmam Hüseyin (ra) olacaktır.
Sayfa 37
Ve cennetten dünyaya bir ruh iniyor…!
Bir Ev ki çatısı semalara açık. Bir oda ki melekler saflar halinde, Tan yerine kadar oluk oluk nurlar hâlinde doluşmakda. Bir ev ki direği yeri ve göğü birbirine bağlayan tahta sütun. Böyle bir evde doğuyor fatıma. (Ra)
muhatap olduğunuz kitlenin ilgi alanlarıyla ilgili sizde bir meziyet varsa her zaman konuyu tebliğe getirebilirsiniz. hz. peygamberin vefatından sonra resulullah sizinle birlikteyken ne yapardı? diye soruyorlar. zeyd b. sabit'in(ra) verdiği cevap şöyledir : " ben rasullah'ın komşusu idim. ona vahiy indiğinde bana haber gönderir ben onu yazardım. biz dünyayla ilgili konuşursak o da bizimle konuşurdu. ahireti konuşursak o da bizimle ahireti konuşurdu. yemekten bahsedersek o da bize katılırdı."
Reklam
Namazlardan sonra ciddi bir mazeret bulunmadığı durumlarda, yerinden hemen ayrılmayıp bir süre daha zikir ve tesbihata devam etmek sünnettir. Hz. Peygamber (sas), namazların ardından zikir ve duayı teşvik etmiş, bir kişi namaz kıldığı yerden ayrılmadıkça meleklerin ona dua etmeye devam edeceğini haber vermiştir. (Buhârî, Salat, 87) Diğer taraftan Hz. Peygamber (sas), sabah namazından sonra Haşr suresinin son üç âyetinin, geceleri de Bakara suresinin son iki âyetinin okunmasını tavsiye etmiştir. (Buhârî, Fedâilü'l-Kur'an, 10) Hz. Ömer (ra), "Bizden aklı başında hiçbir adam bu iki âyeti okumadan yatağına girmezdi." buyurarak sahabenin bu tavsiyeyi ne kadar ciddiye aldığını aktarmıştır.
100 syf.
·
Puan vermedi
Özetle, yaşadığı dönemin ve coğrafyanın sınırlarını zorlayan, sahip olduğu farklı hususiyetleriyle dikkati çeken, bununla beraber sert mizacı ile anılan Hz.Hafsa, Hz.Peygamber’in(sav) hanımları arasında özel yeri olan müstesna kadınlardan birisidir. O babasının,Hz.Ömer’in (ra), kızıdır.
Hz. Hafsa Bint Ömer
Hz. Hafsa Bint ÖmerFatma Ateş · Siyer Yayınları · 2019441 okunma
Aleyhisselatü Vesselam Efendimiz bu dualarla dua ettiği zaman taraf-1 ilâhiden "peki yaptım" buyurulduğu Müslim ve Tirmi- zi'de rivayet edilmiştir. Ilerideki surelerde de bunlara cevaplar göreceğiz. Ezcümle sure-i Al-i Imran bu nusret duasına bir cevap olarak başlayacaktır. Kütüb-ü Sittede Ibn Mesud dan rivayet olunan bir hadis-i nebevide buyurulmuştur ki: "Her kim geceleyin süretü'l Bakara'dan iki ayet okursa ona kifayet kofo eder." Hakim ve Beyhaki'nin Ebu Zer'den tahric ettikleri bir diğer hadis-i şerifte de Fahr-i Risalet buyurmuştur ki: "Allah Teâlâ sûretü'l Bakara'yı iki ayetle hitama erdirdi ki bunları bana arşın altındaki bir hazineden verdi. Bunları öğreniniz, kadın- larınıza, oğullarınıza belletiniz, ta'lim ediniz. Çünkü bunlar hem salattır hem Kur'an'dır hem duadır. "Hz. Ömer ve Hz. Ali (ra) dan mervidir ki her biri "akil bir adam görmezdim ki sure-i Bakara'nın ahirindeki bu iki âyeti okumadan uyusun." demişlerdir. "Cibril Resulullah'a sure-i Bakara'nın ahirinde "amin' telkin etti." diye de Ebu Meysere'den mervidir. Hemen Cenab-ı Allah biz kullarını da duaların manalarını fehm ve kenmuktezasına ittiba' ile va'dettiği feyz-i icabetinden büyük büyük nasiplerle kamyab buyursun. Amin."
100 syf.
·
Puan vermedi
𝓗𝔃. 𝓗𝓪𝓯𝓼𝓪 𝓑𝓲𝓷𝓽 Ö𝓶𝓮𝓻 ~ Hem Peygamber evinin hanımı hem Hz. Ömer(ra)’in “babasının kızı” diye anıldığı kızı.. Bir nefeste okudum.. Dini vecibelerini hakkıyla yerine getiren bu yüzden de Cebrail (a.s) tarafından çok namaz kılan ve çok oruç tutan biri olarak söylenmiş ve hayatta iken hem cennetle müjdelenmiş hem de Peygamberimizin cennetteki eşi olarak vasıflandırılmıştır. Müminlerin annesi sıfatını almıştır. Sert mizacı ve açık sözlülüğüyle tanınmıştır. Bu nedenle Efendimiz(sav)’in onu boşamak istediği bile söylenir. Cebrail (as)’in ikazıyla boşanmaktan vazgeçmiştir. O dönemin okuma yazma bilen bilgili ve kültürlü nadir hanımlarındandı. Kur’an-ı Kerim’in ilk mushafı babası tarafından ona emanet edilmiştir. O’nu muhafaza ederek böylesine önemli bir görevi yerine getirmiştir. Sade mütevazi bir hayat sürmüştür.
Hz. Hafsa Bint Ömer
Hz. Hafsa Bint ÖmerFatma Ateş · Siyer Yayınları · 2019441 okunma
Reklam
100 syf.
·
Puan vermedi
·
4 günde okudu
•Siyer yayınlarından çıkan “Peygamber evinin hanımları” serisini çok severek okuyorum. •Serinin üçüncü kitabı Hz Hafsa annemizdi. Hz Ömer’in (ra) ahlakıyla yetişen peygamberimize nur olan annemiz.. •Sert mizacıyla anılan, yapı ve huy olarak babası Hz Ömer’e çok benzeyen, Hz peygamber ile evliliği esnasında yaşanılan tahrim hadisesinde adı geçen hanımlarından biridir.. •Hz Hafsa annemiz hakkında sıkılmadan okuyabileceğiniz sade bir dille yazılmış, kısa ve tadında biten bir anlatımla okuyup
Fatma Ateş
Fatma Ateş
faydalanabileceğiniz kıymetli bir kitap tavsiye bırakıyorum buraya..
Hz. Hafsa Bint Ömer
Hz. Hafsa Bint ÖmerFatma Ateş · Siyer Yayınları · 2019441 okunma
Namazlardan sonra ciddi bir mazeret bulunmadığı durumlarda, yerinden hemen ayrılmayıp bir süre daha zikir ve tesbihata devam etmek sünnettir. Hz. Peygamber (sas), namazların ardından zikir ve duayı teşvik etmiş, bir kişi namaz kıldığı yerden ayrılmadıkça meleklerin ona dua etmeye devam edeceğini haber vermiştir. (Buhâri, Salat,87) Diğer taraftan Hz. Peygamber (sas), sabah namazından sonra Haşr suresinin son üç âyetinin, geceleri de Bakara suresinin son iki âyetinin okunmasını tavsiye etmiştir. (Buhârî, Fedâilü'l-Kur'an, 10) Hz. Ömer (ra), "Bizden aklı başında hiçbir adam bu iki âyeti okumadan yatağına girmezdi." buyurarak sahabenin bu tavsiyeyi ne kadar ciddiye aldığını aktarmıştır. 87) Elmalılı Hamdi Yazır ile Kur'an Sohbetleri Kitabından
“Yaşadığı dönemin ve coğrafyanın sınırlarını zorlayan, sahip olduğu farklı hususiyetleriyle dikkat çeken, bununla beraber sert mizacı ile de anılan Hz Hafsa(ra), Hz Peygamber’in eşleri arasında özel yeri olan müstesna hanımlardan birisidir.”
Hz Osman (ra) Hâfız-ı Kuran’dı; geceleri bir rekâtta bütün kurân-ı Kerim’i hatim ederdi.
Sayfa 138Kitabı okudu
64 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.