Hz. Ömer'in, ''İnandığınız gibi yaşamazsanız yaşadığınız gibi inanmaya başlarsınız'' sözünü de hatırımızdan çıkarmayalım.
Sayfa 203 - Tahlil YayınlarıKitabı okudu
Adalet Ömer'de dost bırakmadı. • Hz.Ömer
Reklam
Erkek, hanımıyla çocuk gibi olmalı, fakat aile reisliği vazifesinde adam gibi olmalıdır. Erkek eve girerken gülmeli, çıkarken susmalı, bulduğunu yemeli, bulmadığını sormamalıdır. Hz.Ömer (r.a)
İmam Gazali
İmam Gazali
Hz. Ali: İnsanları tanıyan yalnızlaşır. Hz. Ömer: Yalnızlık cahil kişilerle oturmaktan iyidir. Hz. Mevlana: En acı yalnızlık anlamayanlar arasında olmaktır. Cemil Meriç: Yalnızlık ellerin kahrını çekmekten bin kere daha güzel...
Ey insanlar, sahip olduğunuz kalbinizi ıslah ediniz ki, dışınız da ıslah olsun! Ahiretiniz için çalışınız ki, dünya işini halledesiniz! Biliniz ki Adem'den bu yana hiç bir insan yoktur ki, babası ölmüş olmasın! Kim cennet yoluna girmek isterse, cemaatleşsin ve cemaatten ayrılmasın! Çünkü şeytan, yalnız olanın arkadaşıdır. Hiçbiriniz yabancı olan -nâmahrem- bir kadınla yalnız kalmasın; çünkü şeytan onların üçüncüsü olur. Kim Allah yolunda güzel amelleri yapılınca sevinir ve Allah'ın istemediği hareketler yapılınca da üzülürse, işte mü'min olan odur. (Hz. Ömer)
Sayfa 120 - BEYAN YayınlarıKitabı okuyor
İnsanlar hakkında konuşarak kendinizi meşgul etmeyin; bu beladır. Allah Teâlâl'yı zikredin; bu ise rahmettir. Hz. Ömer radiyallahu anhu
Reklam
Habbab bin eret
Habbab, Resûlullah'la birlikte bütün olayları ve savaşları yaşamış, bütün ömrü boyunca imanını ve yakînini muhafaza etmişti. Hz. Ömer ve Hz. Osman zamanında müslümanların beytülmali (hazinesi) dolup taştığında Hz. Habbab, ilk muhacirlerden olması sıfatıyla yüksek bir ödeneğe sahipti... Bu bol girdi sayesinde Kûfe'de bir ev edinme imkânı bulmuştu. Bu evin belli bir yerine bütün parasını koyar, arkadaşları ve gelen gideni bunu bilirdi. Kimin bir ihtiyacı olsa, oradan ihtiyacı kadar alırdı
fahrettin paşam
Kısacası şimalde Medine'yi elimizden katı surette düşürecek bir elim vaziyet henüz kendini göstermiş değilse, bu mukkades şehri Hz .peygamber 'in ravza-yı mutaharasini mühim ağırlıklarını sevkinden sonra son dakikaya kadar muhafaza ile ecdadımızın medineye anavatanın kalbgahina yerleştirmiş olduklari bayrağımızın bana kaldırtılmamasını kemal -i hörmetle istirham ederim.
Hz. Ömer'in halifeliğe geçtikten sonraki hutbesi
".. Ya ilahi! Gerçekten ben çok gaflet ediyor ve unutuyorum. Her an bana seni zikretmeyi ve her zaman ölümü hatırlatmayı benim içime koy..."
Kardeşlik Ahlakı
Kardeşlik Ahlakı
Peygamber efendimizin bile cenaze namazını sadece on yedi kişi kıldı biliyorsunuz; sadece ev halkı kaldırdı iki cihan Peygamberimizin cenazesini. Çünkü onu yerine kimin geçeceği mücadelesi başlamıştı. Mekke’den onunla birlikte gelenler halife bizden olmalı diyorlardı. Medineliler ise biz Ensar’ız, size kucak açtık, halife bizim aramızdan seçilmeli diye ısrar ediyorlardı. İslam’ın bu ilk düğümünü Hz. Ömer’in kılıcı çözdü. İki adam boyunda olan Ömer, kılıcını çekti ve “Ben Ebubekir’e biat ediyorum, dedi. Bunu üzerine kimse sesini çıkarmadı. Ebubekir bir yıl sonra vefat edince yerine Ömer geçti ve sonu öldürülmek oldu. Onun yerine geçen Osman’da öldürüldü. Ondan sonra gelen Ali’de. Allah huzurunda iken kılıç soksanız bile namazınızı bozmaz dedikleri için İbni Mülcem onu camide zehirli kılıçla yaraladı. Allah’ın Arslanı kılıçtan değil ama zehirden öldü. Halifelerden yatağında ölene zor rastlanır.
Reklam
Hz. Ömer demiş ki, " Kalbinizin ısınmadığı insanlardan uzak durun."
İslamın Sünni ve Şii diye ikiye bölünmesinin kökeni aslında Hz. Muhammed'in halefi krizine dayandırılabilir. Muhammed'in halefi başka bir nebi olmazdı çünkü Muhammed'in Son peygamber olduğu vahiyle bildirilmişti. Sünni görüşe göre peygamber kendi manevi varisi ile ilgili ne bir talimat ne de bir vasiyet bırakmıştı. Sonraki tartışmalar arasında ilk Müslümanlardan biri ve güvenilir bir sahabe olan Ebubekir bir grup önde gelen Müslüman tarafından halife seçildi. Ebubekir'in seçilmesi, Ömer bin Hattab'ın önerisiyle ve Ebubekir'e bağlılık yemini eden sahabilerin onayıyla gerçekleşti. Müslümanlar ilk halifeyi seçmekle kendine özgü İslami halifelik kurumunu da kurmuş oldu. (Şii İslam Tarihi)
Allah’ın bize İslam gibi kutlu bir şeyi bağışlamasından daha iyi ne olabilir? İslamın tacı başımızda, Allah’ın elçisinin giysisi üzerimizde, kelime-i tevhid dilimizde, Kuran-ı Kerim kalbimizde olduktan sonra, başkalarının giysilerini kuşanarak gösteriş yapmanın ne anlamı, ne değeri var? Sevgili’nin onur ümmeti olmak bize yetmiyor mu?
Hz. Peygamber'in, ıslak buğdayın üzerine kurusunu yayan sahabeyi azarlaması, Hz. Ömer'in piyasada etin az olduğu bir sırada, bir kimsenin iki gün üst üste et aldığını görünce, onu kırbaçla dövdürmesi, taʼzir cezası niteliğindedir. bk. Müslim, Iman 164; Ebü Davud, Buyu' 50; Tirmizi, Buyu' 72; eş-Şorbaci, age, s. 139.
Sayfa 296 - DEVLETİN FİYATLARA MÜDAHALESİ (NARH)Kitabı okuyor
1.500 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.