Ayasofya camii kime satıldı?
Soruyor gençler: Gerçekten de Tek Parti devrinde camiler kapatıldı mı? "İbadete kapatılmış olan Ayasofya örneği taş gibi önümüzde dururken başka kanıt aramaya ne hacet" diyorum kendilerine. Bir şaşkınlık vakfesi. Yüzleri karışıyor. Kimilerinin buruşuyor hatta. "Nasıl yani?" diye soruyorlar. Bu bölüm, işte o "Nasıl
Sayfa 215 - TimaşKitabı okudu
Roma felsefesi putperestlik, yahudilik ve Hristiyanlık karması yeni bir düşünce kurmak hevesiyle ortaya çıkıyordu. Biz Neoplatonizmde ki ilk yaratıcı yerine babayı, bu ilk yaratıcıdan doğan akıl yerine oğulu, ruh yerine de Rúh'ul Kudüs'ü koyacak olursak ortaya hristiyanların kabul ettikleri ve İznik konsülü. ( Birinci İznik Konsili, MS 325 yılında İmparator I. Konstantin tarafından Roma İmparatorluğu topraklarında Hristiyanlığın içerisinde tartışılan bazı konuları netleştirmek amacı ile toplanmıştır. İznik Konsili'nin ana konusu İsa'nın gerçek Tanrı olup olmaması idi.) tarafından benimsenen Teslis akidesi çıkar. Hiç çekinmeden söyleyelim ki, hristiyanların kabul ettiği üçlü tanrı inancı Neoplatonist felsefeden mülhemdir.
Reklam
590 syf.
·
Puan vermedi
·
12 günde okudu
İstanbul Hatırası
Ahmet Ümit, polisiye roman türünün Türk edebiyatındaki en önemli temsilcilerinden biridir. Özellikle tarihi polisiye türündeki romanları ile okuyucunun dikkatini çekiyor. İstanbul’un tarihi üzerine kurguladığı “İstanbul Hatırası” okuyucuyu hem polisiye bir maceraya hem de şehrin tarih ve kültür dokusuna derinlemesine bir keşfe çıkarıyor. Bizans,
İstanbul Hatırası
İstanbul HatırasıAhmet Ümit · Everest Yayınları · 201935,1bin okunma
"Be makam-ı Konstantiniyye el Mahmiyye..." Yüzyıllar boyu Osmanlı İmparatorluğu'nun bütün fermanlarında ve kayıtlarında şehrin adı böyle geçerdi: Konstantiniyye; "korunmuş makam"... Memalik-i Mahrusa'nın korunmuş ülkelerinin merkezi Konstantiniyye bütün Arapların tarihinde, İslam tarihi boyunca bu adla anılırdı. Kimse şehrin kurucusu olan hükümdarın ne adını küçümserdi, ne de inkâr ederdi. Hiç şüphesiz ki bu resmî ad, sadece resmî işlemlerle sınırlı değildi. Son döneme kadar, basılan bazı kitapların ilk sayfasında "Konstantiniyye... matbası" künyesi vardır. Büyük Konstantin'in adını taşımaktan dolayı Osmanlı İstanbul'u hiçbir zaman yüksünmüş değildir. Dolayısıyla bu konuda bir hassasiyete de lüzum yoktur.
''takvimler 1923... adres kordon. naim palas. cumbada oturuyor sarışın kurt. sevmez fazla yemeği. leblebi var önünde. garson titriyor, çünkü çocuk rum. sesleniyor gazi, şefkatli... "vre dimitri" diyor: "gel bakayım." çocuk "buyur pasam" diyor ş`lere dili dönmeyen, kırık dökük türkçesiyle. .. "sizin kosti ..." diyor, işgal sırasında kasıla kasıla izmir'e gelen yunan kralı konstantin'i kastederek, "geldi mi buraya?" -geldi pasam. -oturdu mu bu masaya? -oturdu pasam. -güneş batarken rakı içti mi? -içmedi pasam. -e, o zaman sormadın mı be çocuk, ne halt etmeye almış izmir`i?
512 syf.
7/10 puan verdi
·
Beğendi
·
1 saatte okudu
Dikkat spoiler içerir. 1878 yılında Osmanlı Rus savaşı devam ederken, Türkmenistan'da Gök Tepe adında bir kalenin içeriden fethedilmesi için Teğmen Lukin bomba hazırlar. Kaleye girerler ve albay Otrapev ile adamları idareyi ele alırlar. Bir mahkumu yakalarlar. Bu mahkum Yuda'dır ve Otrapev de aslında Dimitriy'dir. Yuda, Dimitriy ve
Halkın İradesi
Halkın İradesiJasper Kent · Can Yayınları · 2014127 okunma
Reklam
Yunan Kralı Konstantin 1921 Şubatında verdiği bir demeçte,M.Kemal'i "masadan sinek kovar gibi haritadan silebileceklerini" öne sürmüştü. Yunan Başbakanı Kalogeroplus,Türk askerlerini"kuru bir kalabalık"olarak gördüklerini söylemişt(Smith,216)
Sayfa 248Kitabı okudu
Fatih bu şehir için surlara dayandığında, son Bizans İmparatoru Konstantin kaçmak yerine savaşarak ölmeyi tercih etmiş, nitekim öyle de olmuştu. Şimdi Fatih' in torunları, bu kadim şehri kurşun bile atmadan düşmana bırakıyordu. Ne hazindi...
Sayfa 345Kitabı okudu
İngiltere, Yunanlıları Anadolu'ya sevkederken, ona maddî ve manevî her türlü müzahereti göstereceği teahhüdünde bulundu. Ayrıca, Yunanistana Anadolu'da girişeceği istilâ harekâtı için lüzumlu bütün harp malzemesini de verecekti. Yunanistana vaadedilen menfaatler arasında bu husus da mevcuttu. Venizelos, Lloyd Georg'un tekliflerini havi çantası ile adetâ bir kuş gibi Atinaya döndü ve Kral Konstantin'i bu büyük hayale inandırdı.
Sayfa 100 - Turan Neşriyat Yurdu, İstanbul, 1969Kitabı okuyor
Fatihin Soyundan Gelen Bizler
Eski hükümdar, dâhiliye nazırını sonuna kadar dinledi. O susunca keskin nazarlarını hepimizin üzerinde ayrı ayrı gezdirdi ve dedi ki: ' Şevketli biraderimin bastığı yerlere dahi bağlılığımı arz ederim. Ancak endişeleri tamamen yersizdir. Eğer dokunulmamış ise, ben zamanında Çanakkale'yi fevkalade tahkim eylemiştim. Oradan hiçbir donanmanın geçmesi mümkün değildir. Amma farz edelim ki öyle bir felaket başa geldi. O halde hükümdarın yapacağı şey tacını tebaasını terk ederek kaçma zilleti değil, sarayındaki payitahtının taşları altında canını feda etmektir. Hazreti Fatih, bu beldeyi küffar elinden fethettiği zaman , Bizans imparatoru Konstantin kaçmayıp, harp ede ede yıkılan kalelerin altında can vermek kahramanlığını göstermiştir. Biz Fatih'in soyu, Konstantin'den aşağı kalamayız. Zat-ı Şahane' ye böylece arz edin. Müsterih olsunlar ve ezeli iradeye boyun eğsinler. Şuaradan şuraya kımıldamasınlar, düşman buraya giremez. Bana gelince, ben artık hiçbir yere gitmem. Yegâne arzum burada ölmektir. Biraderimden ve hükümet-i seniyyeden bu arzuma yardımcı olmalarını dilerim!' Bunları söyledikten sonra kısa temennalarla bizi selamlayıp odadan çıktı.
Sayfa 337 - YeditepeKitabı okudu
Reklam
Mesut olmamız için, ama sahiden alabildiğine mesut olmamız için ne kadar meşru ve basit şeyler elverir. Bir tabak güllaç, bir sıcak oda ve karın... Biz Yunan'ı mutlaka yeneceğiz yüzbaşım. Nereden anladın? Pek fıkara düşmüşüz. Bir de pek az şeyler istiyoruz. İkimizin ideali de öyle ahım şahım değil... Bunları sağ kalırsak elde etmemek olur mu? Kral Konstantin kafasını bu sefer de kayaya çarptı.
Sayfa 358Kitabı okudu
Roma Hristiyanlık'ı kabul ediyor!
Konstantin, Roma, Hristiyanlık -Siyeri Nebi Cilt 7 Bölüm 42- Bismillahirrahmanirrahim "Biz seni ancak alemlere rahmet olarak gönderdik." (Enbiya Suresi 107. Ayeti Kerime) Salat ve selam Resulullah Aleyhisselatü Vesselam Efendimiz'in üzerine olsun youtu.be/2WgzF1w-GMM?fea...
Fatih semti
Doğu dünyasında yüzyıllar boyunca “şehir” deyince akla gelen ilk ve tek şehir ise, tabii Konstantin şehri olmuş. Bizans’ın başkenti, ayrıca bir isim kullanmaya pek gerek duymadan asırlarca sadece İ Pólis – The Şehir – olarak anılmış. Esas kentin, yani surlarla çevrili tarihi yarımadanın Rumca adı da haliyle “şehiriçi” anlamında stín Póli (εις τήν πóλι’den kısaltma στήν πóλι) olmuş. Londra’nın City’si, Viyana’nın Innenstadt’ı, Antalya’nın Kaleiçi gibi İstanbul (daha doğrusu Stanbol) aslında şehrin değil İç Şehrin adı. Yirminci yüzyıl başına gelinceye kadar zaten kimse Galata ve Üsküdar’a İstanbul demeyi aklına getirmemiş.  
"O Bizans İmparatorluğu'ndan geriye ne yazık ki vücutsuz bir baş, ülkesiz bir başkent kalmıştır. Konstantinopolis, Konstantin 'in kenti, bir zamanların Bizans'ı olarak yaşamaktadır. Bu toprakların da sadece bugünkü İstanbul tarafı imparatorundur..."
Mehmedim dahi Mehmedim....
"Mehmet hem dindar ve acımasızdır, hem de hırslı ve sinsidir. O bir yandan oluk gibi kan akıtan, öte yandan Sezar'ı ve Romalıların yaşam öykülerini Latincesinden okuyabilen, eğitimli ve sanatsever biridir. Melankolik bakışlı, sivri burunlu bu adam aralıksız çalışan, atılgan bir asker ve acımasız bir diplomattır. Bütün bu tehlikeli özelliklerinin ardında tek bir amaç vardır: O, gerçekleştirdikleriyle yeni Türk ulusunun askeri üstünlüğünü Avrupa'ya kabul ettirmiş olan büyükbabası Beyazid'den ve babası Murat'tan daha da başarılı olacaktır. Artık şunu herkes hissetmekte ve bilmektedir: İlk darbe, Konstantin'in ve Justinianus'un krallık tacını süsleyen en son mücevher olan Bizans'a inecektir.."
589 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.