Allah Sana taarruf ve marifet kapısını Açınca
Artık o Anda ibadetinin Azlığı ile ilgilenme! Allah sana bu kapıyı açmakla kendisini sana tanıtmak istemektedir. Bilmiyor musun ki, taarruf ondan sana gelen şeydir. İbadetler ise senin O'na karşı yaptığın şeylerdir. O'ndan sana gelen nerde, senden O'na hediye edilen nerde... Tasavvufî Hikmetler –Hikem-i Ataiyye– İbn Ataullah İskenderi Hikmetli söz - 8 Mustafa Kara Dergah yayınları sayfa 22
İbn Ataullah İskenderî şöyle buyurmuştur: "Sahibine üzüntü veren günah, gurur veren ibadetten hayırlıdır."
Sayfa 386 - EvvaheKitabı okudu
Reklam
Dostların seni övdüğünde sen günahlarını düşün. İbn Ataullah İskenderî
"... Bilmediğini dahi bilmeyenler var ya, işte onlar her şeyi bildiğini sanan gafillerdir. Her konuda söyleyecek sözü her mecliste beyan edecek görüşü her hadisede verecek aklı vardır böyle haddini bilmez cahillerin. Bilmese dahi her işe burnunu sokar, bilenleri dahi tenkit etme cüretini gösterir. Böyle kimselere hem kel hem fodul derler ki, bilmediği meydana çıksa işi pişkinliğe vurmada pek mahirdirler. Ne bir özür beyan eder ne de sözlerinden dönerler. Bu sebeple âlimler cahilleri içi boş ancak çok ses çıkaran davula benzetmişler. Konuşur, sesi gür çıkar ama söyledikleri lafügüzaftan öteye gitmeyen kuruntulardan ibarettir. İbn Atâullah İskenderî cahilleri şu sözlerle tarif eder; sorulan her soruya cevap verir, gördüğü her şeyi anlatır ve her bildiğini söyler..."
Sayfa 54
"Bitmeyen bir şeref istiyorsan, şerefi Bâki Olan'da ara. " İbn Atâullah el-İskenderi
ÜNSİYET;
"Allahu Tealâ, ne zaman seni yarattıklarından uzaklaştırıyorsa, bil ki sana bir ünsiyet kapısı açmak istiyordur. ( ÜNSİYET; Allah'ın sonsuz nimetleri karşısında şükrünü eda etmekten âciz olduğunu idrak etmek, ve kendisinde var olan bütün iyilik, güzellik ve nimetlerin sahibi olan Rabbi ile birlikte olmayı arzu etmektir. ) Ne zaman dilini duaya sevkediyorsa, bil ki sana bir şeyler vermek istiyordur." (İbn Atâullah el-İskenderî, Hikem-i Atâiyye)
Reklam
İbn Ataullah İskenderi
İbadet etmeyi boş vakit bulma şartına bağlaman ve ertelemen, nefs-i emmâre'nin ahmaklığındandır.
104 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
5 günde okudu
Âyine...
İbn Atâullah İskenderî'nin kaleme aldığı Hikem-i Atâiyye isimli eşsiz eseri üç yüz kadar hikmetli sözden, münacatlardan ve mektuplardan oluşmaktadır. Tasavvuf ilmine dair temel konuların özlü ve kısa ifadelerle kaleme alındığı eşsiz eser hem doğuda hem de batıda geniş okuyucu kitlesine ulaşmıştır. Paul Nwyia'nın " Nil kıyılarında yazılan son sufi harikası" şeklinde nitelendirdiği eser geçmişte camilerde, medreselerde, tekkelerde ve evlerde okutulmuştur. Gününüzde de Diyanet Aylık Dergi'sinde Ayine köşesi altında yer verilmiştir. Kitapta ise toplam 23 hikmetin açıklandığı yazılar derlenmiştir.
Âyine
ÂyineLamia Levent Abul · Diyanet İşleri Başkanlığı · 202054 okunma
"Allah Teâlâ katındaki kadrini ve değerini bilmek istersen seni hangi işlerde bulundurduğuna dikkat et!" İbn Atâullah el-İskenderî
200 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
13 saatte okudu
Nefis terbiyesinin inceliklerini çok sade bir anlatımla bizlere sunan İbn Ataullah el-İskenderi hak yolunda olan bir abdin nasıl olması gerektiğini dünya hayatının geçici hevesleri karşısında ebedi güzelliklere ulaşma , idrak etme şuurlu bir şekilde şiarımız haline getirmemiz gereken durumları hadisler ışığında bizlere sunarak güzel bir rehberlik yapmıştır. … Seni kaybeden neyi buldu? Seni bulan neyi kaybetti? Andolsun ki senin yerine, senden başkasına razı olan kimse ziyana uğradı; senden yüz çevirerek başkasına yönelen kimse de elbette hüsrana uğradı… Hikmet veya bir mâsiyet yerine, boynunda nûrâni veya zulmânî bir zincir olduğu halde gelirsin. Sen o zinciri göremiyorsan da onu başkası görür. Görmüyor musun; körler dışında güneşi bütün insanlar görüyor?! Ferasetin hakikatiyle aydınlanmamıza kaynak olsun…
Gelin Tacı - Tacü’l-Arüs
Gelin Tacı - Tacü’l-ArüsAtaullah İskenderi · Gelenek Yayınları · 20192,956 okunma
Reklam
"Ey mürid, her nezaman nimetlerden mahrum kalmak sana bir anlayış kapısı açarsa işte bu mahrumiyet aslında ikramın ta kendisi olur." İbn Ataullah el-İskenderî (k.s)
Sayfa 21 - Burak Şalkamcı - HeybeKitabı okudu
“Nefsini beğenmeyen bir  cahilin arkadaşlığı,  nefsini beğenen bir âlimin  arkadaşlığından daha  hayırlıdır.  Nefsini beğenen âlimin ilmi  yoktur, nefsini beğenmeyen  cahilin cahilliği yoktur.” İbn Atâullâh el-İskenderî El Hikemü’l Atâiyye, syf. 47
İbn Ataullah İskenderî buyurur: "Kendi varlığının tohumunu bilinmezlik toprağına göm de adsız sansız ol! Çünkü toprağa karışıp kaybolmayan tohum yeşerse de fayda vermez."
Sayfa 50 - Dünyaya BağlanmaKitabı okudu
İbn Ata buyurdu: "İrfan ehline göre ekvan(âlem),varlıkla da yoklukla da vasfedilemez. Çünkü Allah'ın varlığına karşı, masivanın zaten varlığı yoktur. Bir şeyin yokluğu, varlığından sonra tasavvur edilebilir. O yüzden varlık ile de yokluk ile de nitelenemez. Vehim perdesi aradan kalkmış olsa, a'yanın yokluğu açıkça görülür ve ikan nuru parlardı. ekvanın varlığı tamamen örtülü kalırdı."
İbn Ataullah el-İskenderî (k.s) hazretleri el-Hikem adlı eserinde şöyle der:
"Ey mürid, Cenâb-ı Hak bazen sana dünyadan bir şey verir ama kulluğu için seni muvaffak etmez, Hakk'ın zatına dönmeni engeller. Bazen de seni dünyadan engelleyip kendine dönmeni ve ibadeti nasip eder." Bu hikmetin ardında söylediği ve konuyu tamamlayıcı diğer bir hikmet de şöyledir: "Ey mürid, her ne zaman nimetlerden mahrum kalmak sana bir anlayış kapısı açarsa işte bu mahrumiyet aslında ikramın ta kendisi olur."
1.010 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.