"Sende birtakım huylar vardır. Bunların kimi senin yaradılışındandır. Kimi de yaradılışından gelmeyip sende sonradan ortaya çıkmıştır. Eğer sana iyileştirici bir el değerse, seni temizler; sen de temizlenebilirsin. Ama senin önüne bir aldatıcı düşecek olursa, onun ardından yanlış yollara gidersin...”
"Sözün güzelliği kısaldığındandır. Yediğin vakit az ye. Yedikten sonra dört beş saat kadar daha yeme. Şifa, hazımdadır. Yani kolayca hazmedeceğin miktarı ye. Nefse ve mideye en ağır ve yorucu hal, yemeği yemek üstüne yemektir." (İbn-i Sina)
Reklam
“Bilgiyi ve krallığı, yetkin ve tam olan yücelerden iste… Eksikliler, yalnız eksiklikleri verebilirler!..”
Hay Bin Yakzan
Öylesine aşkın ve ince (latif) idi ki, ona ses ve harf giysisi giydirilmesi mümkün degildi.
Sayfa 150 - YKY yanınlarıKitabı okudu
Hissetmek Yasak
Hildegard'dan bir asır önce İbn-i Sina adındaki ünlü İranlı hekim "El-Kanun fi't-Tıp" adlı eserinde kadın organizmasının daha detaylı bir betimlemesini ortaya koymuştu: Gözlerinin kızarmaya başladığı andan itibaren, soluk alışı hızlanır ve kekelemeye başlar. Zevk sadece erkeklere özgü bir şey olduğu için İbn-i Sina'nın Avrupa'da yayınlanan çevirilerinde bu sayfa çıkarıldı.
"İçimizdeki özlem büyüdükçe büyüyordu..."
Reklam
"Bilgiyi ve krallığı, yetkin ve tam olan yücelerden iste... Eksikliler, yalnız eksiklikleri verebilirler!.."
Gönül merdiveni ile gök katına çıkması olanaksızdı...
Mazlumun hakkı zalimden, mahkûmun hakkı hâkimden alınır...
Bir gün kral, oğluna şöyle bir konuşma yaptı: “Sevgili oğlum! Benim dünyada senden başka oğlum yoktur. Biricik oğlum sensin. Şunu bilmelisin ki, kadınlar insanı avlar, kötülük çukuruna düşürürler. Onlarla düşüp kalkanlar esenlik bulamazlar. Bunlardan birine gönlünü kaptırırsan, aklın çalışmaz, gözlerin görmez olur. Böyle bir harekette bulunmak, bence, akılsızlıktan başka bir şey değildir..."
Reklam
İnsan, akıl nuruyla aydınlanmadıkça kendi nefsini göremez. Karanlıkta kalan kimsenin ne kendisini, ne çevresindekileri görmesi gibi; nefs de kendi özünü, aklı ve aşkın biçimleri aklın ışığıyla görür.
“Zekânın peşine düşmene müsaade etmediği meselelerin peşine düşmemelisin.” İbn-i Sina
Hümanist dünya görüşü bizde yanlış anlaşılmış ve adeta Türklüğe karşı bir hareket sayılmıştır. Oya hümanizm gerçek anlamı ile “özgür düşünce” demektir. Dünyada ilk defa MÖ 6.yy’da doğa filozofları, cinlerden,perilerden,batıl inançlardan sıyrılmış hür düşünce ile bilimsel araştırmayı yurdumuzda, Ege kıyılarındaki kentlerde kurmuşlardır. Özgür
Sayfa 608Kitabı okudu
İbn-i Sina çok genç yaşta şöhrete kavuşmuştu.
Sayfa 19 - Destek yayınları 32. BaskıKitabı okuyor
Ders notları:)~
Şifasız bitki yoktur; irade eksikliğinden başka Değersiz bitki yoktur, tanınmamasından başka__ "İbn-i Sina "
1.500 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.